Elfogadták Budapest 2019. évi költségvetését

Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés a Városháza dísztermében 2019. február 20-án

​Csaknem negyven napirendi pontot tárgyalt meg 2019. február 20-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták Budapest idei költségvetését, döntöttek arról, hogy Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot hoznak létre a főpolgármester vezetésével. A jövőben kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatják a budapestieket. Jichák Rabin park lesz Zuglóban, Széll Kálmán-szobrot állítanak a róla elnevezett téren.

Elfogadta a Fővárosi Önkormányzat 2019-es összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés 20 igen, 9 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett. A költségvetési rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban, kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 114 milliárd 19 millió 49 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának – 25 milliárd 372 millió 92 ezer forintos – igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 66 milliárd 718 millió 391 ezer forintból, valamint belföldi értékpapírok 27 milliárd 987 millió 314 ezer forintos bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor külföldi adósság tőketörlesztésére 6 milliárd 58 millió 753 ezer forintot fordít a Fővárosi Önkormányzat.

Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a vitában úgy fogalmazott: stabil, nyugodt, de feszített a költségvetés. Hozzátette: a Főváros gazdasági mozgástere szűk, a büdzsé hatékony gazdálkodásra ösztönözön. Közölte, hogy az önkormányzatnak a tavalyihoz képest 5 milliárd forinttal több szolidaritási adót kell fizetnie, valamint a metrókocsik felújításához szükséges hitelek visszatörlesztése idén megkezdődik, az iparűzési adóból származó bevételek viszont többletet jelentenek. Kitért rá, hogy a költségvetés 4 milliárd forint működési többleteredményt fog biztosítani. A fejlesztések finanszírozására van szükség hitel felvételére – emelte ki. Ellenzéki képviselők felszólalására reagálva elmondta, a BKV az idén 3 milliárd forinttal többet kap, mint tavaly, és a Pannon Park nem uniós pénzből épül. Megjegyezte, hogy a főváros, nagymértékben Tarlós Istvánnak köszönhetően, 80 milliárd forintot kapott a metrófelújításra, 6 milliárdot pedig a Lánchíd felújítására. 

Az elfogadott előterjesztésben az olvasható: a bérjellegű kiadási többletek, továbbá a 2018-as évhez képest 5 milliárd forinttal megnőtt, 10 milliárd forintos szolidaritási adó, valamint a 3-as metróvonal felújítása miatti metrópótlás költségei mind azt eredményezik, hogy 2019-ben a működési egyensúly biztosítása „komoly nehézségekbe" ütközik. Tehermentesítésként 15,7 milliárd forinttal magasabb összegben tervezhető iparűzési adóbevétel jelentkezik - írták, hozzátéve, az iparűzési adóbevétel növekedése a kedvező gazdasági folyamatok eredménye, és várhatóan tartósan kalkulálhat vele az önkormányzat.

A javaslatban írtak arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzat finanszírozása és fejlesztéseinek megvalósítása csak akkor lehet sikeres, ha az állammal keresik és megtalálják a közös érdekeket, így az együttműködés további elmélyítése fontos érdeke a fővárosnak. Ezen együttműködés szervezeti keretét a 2018 végén létrehozott Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa biztosítja, amely az eddigi tapasztalatok alapján új lehetőségeket nyit meg a főváros számára - írták.

Tarlós István vezetésével kábítószerügyi egyeztető fórum jön létre

A főpolgármester és a budapesti rendőrfőkapitány vezetésével Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot hoznak létre - döntött a közgyűlés 23 igen szavazattal, egy nem ellenében, öt tartózkodás mellett. Az elfogadott előterjesztés szerint a fórum megalakítását az teszi szükségessé, hogy a korábbi, klasszikus kábítószerek mellett egyre inkább elterjednek az új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett dizájner drogok, és a kábítószernek nem minősülő, tehát tiltólistán nem szereplő, bódító, tudatmódosító szerek. E tendenciák térnyerése új szemléletű fellépést és társadalmi szerepvállalást jelent – áll az előterjesztésben. A létrehozandó Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum „a Nemzeti Drogellenes Stratégia alapvető beavatkozási területén, elsősorban nem a szankcionálásra fókuszáló rendészeti jellegű megoldásokat előtérbe helyezve tudja majd eredményesen és hatékonyan megvalósítani a hozzá fűzött elvárásokat" – tartalmazza a dokumentum.

Tarlós István főpolgármester a vitában hangsúlyozta: a lakosság eredményeket vár, nem folyamatos beszélgetéseket. Hozzátette: eddig tüneti kezelések folytak, eredmény nélkül. „A tűcsereprogramnál – amit nem ítélek el – sokkal többre van szükség, ezt a munkát magasabb szintre kell emelni" – jegyezte meg Tarlós István. A leendő kábítószerügyi fórum elnöke a főpolgármester, társelnöke pedig a budapesti rendőrfőkapitány lesz. A fórum tagjaira – akik között ellenzéki képviselő is lesz – a következő közgyűlésen tesz javaslatot a főpolgármester.

Kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatják ezentúl a budapestieket

A Fővárosi Önkormányzat a jövőben már akkor is tájékoztatja a budapestieket a levegő minőségének romlásáról, ha a fővárosi légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok esetében meghaladná az egészségügyi határértéket, de még nem érné el a szmogriadó tájékoztatási fokozatához jogszabályilag rögzített értéket - döntött egyhangúlag a közgyűlés. A döntés értelmében ha az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a budapesti légszennyezettségi helyzetről indokolt a Budapesten tartózkodókat tájékoztatni, a megelőzéshez való hozzájárulás érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elkészített rövid távú értékelést - átmeneti intézkedésként, a Fővárosi Önkormányzat önként vállalt közcélú tájékoztatási feladatának részeként - a főpolgármester változatlan tartalommal, sajtóközlemény formájában közzéteszi.

Jichák Rabin park lesz Zuglóban

A Nobel-békedíjas egykori izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin nevét veszi fel egy eddig névtelen közterület Budapest XIV. kerületében – a közgyűlés 25 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett támogatta a közterület elnevezését.  Az elfogadott előterjesztésben az olvasható, hogy a fővárosi önkormányzat és Izrael nagykövetségének együttműködése alapján a Fővárosi Közgyűlés közterületet nevezhet el Izrael Állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából Jichák Rabinról, a zsidó állam első Izraelben született miniszterelnökéről. A XIV. kerületi névtelen közterület Róna utcától Padlizsán utcáig terjedő részének Jichák Rabin parkként való elnevezését a zuglói önkormányzat képviselő-testülete már korábban támogatta.

Jichák Rabin az izraeli-palesztin békefolyamatok szimbóluma, Nobel-békedíjas államférfi, aki az ellene elkövetett merényletben vesztette életét 1995. november 4-én.

Szobra lesz Széll Kálmánnak a róla elnevezett téren

Április végén állíthatják fel Széll Kálmán szobrát a róla elnevezett téren, a Fővárosi Közgyűlés 20 igen, 1 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett támogatta a javaslatot. A politikust ábrázoló egész alakos szobor elhelyezését a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte Széll Kálmán tiszteletére. Az alkotás létrejöttéhez a kormány biztosította az anyagi fedezetet.


A meghirdetett pályázatra tizenhat pályamű érkezett, a nyertes alkotás Tóth Dávid szobrászművészé lett. A szobrot - amelyet a metrókijárat és a 4-es, 6-os villamosok megállója közötti területen található "növénykazetta" mellett állítanak fel - a tervek szerint április 30-án avatják. A látványterv szerint a mintegy 220 centiméter magas bronzszobor és a hátterét adó homokfújt festett felületű - formára hajlított - acéllap palást egy háromlépcsős fekete gránitlapokkal burkolt betontalapzaton lesz elhelyezve.

Hírek

RSS megtekintés