A Buda-észak árvízvédelmi szakaszon másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a főpolgármester

A Duna további áradása miatt a Budapest Főváros területén az ár- és belvízi védekezés operatív feladatait ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslatot tett Buda-észak árvízvédelmi szakaszon az árvízvédelmi készültség fokozatának emelésére, mivel az irányadó vízállás délután várhatóan eléri a II. fokozat elrendeléséhez ezen a szakaszon megkívánt szintet, valamint 2023. december 28-án hajnalig további áradás várható.

Budapest főpolgármestere a javaslat alapján az FPH061/3294-4 2023. számon meghozott​ határozatával a Budapest közigazgatási területén fekvő Buda-észak árvízvédelmi szakaszra elrendelt árvízvédekezési készültség fokozatát 2023. december 26. nap 16.30 órától II. fokozatra módosította, valamint az ár- és belvízvédelmi szabályzat szerint ennek megfelelő intézkedések végrehajtását rendelte el. Az elrendelt II. fokozatú árvízvédekezési készültség addig áll fenn, amíg a főpolgármester annak módosításáról vagy megszüntetéséről nem rendelkezik. A határozat a www.budapest.hu honlapon a mai napon, 2023. december 26-án közzétételre került. A II. fokozatú készültség elrendelésére figyelemmel a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-nél operatív törzs kezdi meg működését.

A budai és a pesti alsó rakpart a gépjárműforgalom elől már hétfőn lezárásra került. A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóság (FÖRI) a lezárt alsó rakparton hagyott gépjárművek üzembentartóival megkísérelte felvenni a kapcsolatot a gépjárműnyilvántartásba bejegyzett telefonos elérhetőségen. Ennek sikertelensége esetén a FÖRI a katasztrófavédelem segítségével a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárműveket biztonságos közterületi parkolóhelyre szállította. Az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak fizetési kötelezettsége nem keletkezik. Az áthelyezett gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük pontos elhelyezéséről.

A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban 2023. december 30-án reggel kerülhet sor az alsó rakpartok megnyitására a gépjárműforgalom előtt, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.

A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek változatlanul megtesz minden szükséges intézkedést azért, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvíz-szolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás.