Társadalmi egyeztetés indul a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatási díjának szabályozásáról

​​A Fővárosi Önkormányzat társadalmi egyeztetést kezdeményez a nem közművel gyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 72/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelet módosításának véleményezésére. 
 
A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 72/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza a közszolgáltatási díjtételeket. 

A Fővárosi Közgyűlés 2013. július 1. óta a természetes személy ingatlantulajdonosok részére a közszolgáltatási díjakról a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, illetve egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Rezsitörvény) figyelembevételével állapította meg a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás díjtételeket. A Rezsitörvény hatályos rendelkezései alapján a közszolgáltató 2022-ben is legfeljebb a 2013. január 31-én érvényesített díjak 90%-ban meghatározott díjakat alkalmazhatja a természetes személy ingatlantulajdonosok esetében. Azonban a nem természetes személy ingatlantulajdonosokra vonatkozóan a közszolgáltatási díj megemelésnek törvényi akadálya nincs. 

A jelen Rendelet módosítási tervezete a nem természetes személy ingatlantulajdonosok esetében 2023. december 8-tól a számított díj díjemelését írja elő attól függően, hogy vízóra alapú vagy elszállított szennyvíz alapú az elszámolás. A díjemeléssel hozzávetőlegesen 149 MFt-tal kevesebb kompenzáció biztosítása szükséges a közszolgáltatást végző FTSZV Kft. részére. A díjemelés a nem természetes személy ingatlantulajdonosok ügyfelek esetében többlet terhet jelent, azonban annak forintosított mértéke nem számottevő. 

Az FTSZV Kft. 2022. év elejétől tapasztalta komolyabban, hogy a jelenlegi bérszinten nem tudják pótolni a nyugdíjba, illetve más munkahelyre távozó kollégákat. Emiatt a közszolgáltatás ellátásának eddigi 3 munkanapos teljesítési határideje kitolódott 10 napra. A 3 napos határidő tartása a túlórakeret teljes kihasználásával sem lehetséges, ezért annak 10 napra történő emelése indokolt. 

A rendeletmódosítással kapcsolatban 2023. október 20. 12.00 óráig van lehetőség a vélemények, hozzászólások megküldésére, a következő elektronikus levelezési címre: bakos.richard@budapest.hu 
​A rendeletmódosítás tervezete, indokolása, valamint a társadalmi egyeztetésre vonatkozó adatkezelési tájékoztatónk az alábbi listából tölthetők le:

Rendeletmódosítás_szennyvíz