Éjféltől elsőfokú árvízvédelmi készültség Budapesten

Holnaptól tilos parkolni az alsó rakpartokon

 

A Duna áradása miatt 2023. december 24., vasárnap 0:00 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely az árvízi védekezésben részt vevő fővárosi vállalatok vezetőivel tartott egyeztetés után döntött az elsőfokú készültség elrendeléséről​.​

A szombaton rendelkezésre álló előrejelzések szerint a Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, ami szükségessé teszi az alsó rakpartok lezárását. Emiatt a Budapest Közút már vasárnap, december 24-én elhelyezi a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában. A korlátozás ellenére ott maradó gépjárműveket december 25-én, hétfőn délután elszállítják.

A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek megtette a szükséges előkészületeket azért, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvíz-szolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás.

A vízügyi előrejelzések alapján nem zárható ki, hogy a következő napokban egyes fővárosi Duna-szakaszokon akár másodfokú készültségre is szükség lehet. Annál magasabb fokozatot viszont várhatóan nem kell majd elrendelni a folyón levonuló mostani árhullám miatt.