Fővárosi Közgyűlés: elfogadták Budapest 2016. évi költségvetését

Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés a Városháza dísztermében 2016. február 17-én

​​​​​​​​​​Több mint harminc napirendi pontot tárgyalt meg 2016. február 17-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták Budapest idei költségvetését, 313 milliárdos kiadási és bevételi főösszeggel. Döntöttek a 2017-es vizes vb-hez kapcsolódó fejlesztésekről: kiépítik a Margit-szigeten a csatornarendszert, és több érintett útszakasz is megújul. Módosították a szmogriadó-rendeletet, kibővítve a riasztás esetén korlátozható gépjárművek számát. Döntöttek arról, hogy öten kapnak Csengery-díjat. Jóváhagyták, hogy 1,9 milliárdos hitelt vegyen fel a BGYH Zrt. három fővárosi fürdő fejlesztéséhez.

Egyperces néma felállással emlékezett meg a közgyűlés az ülés kezdetén a nemrégiben elhunyt Rudas Ferencről, a Ferencváros legendás jobbhátvédjéről, a válogatott labdarúgók eddigi korelnökéről, Budapest díszpolgáráról.

Elfogadta a közgyűlés Budapest idei költségvetését 21 igen, 7 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett. A bevételi és kiadási főösszeget több mint 313 milliárd forintban határozták meg: az önkormányzat költségvetési bevételét 228 milliárd forintban, kiadásait pedig 313,5 milliárd forintban állapították meg. Az 85,4 milliárd forintos hiányt az előző év költségvetési maradványának – 70,4 milliárd forintos - igénybevételével, valamint hitelszerződések alapján lehívni tervezett 15 milliárdból finanszírozzák.

Feszített, de reális és megalapozott a büdzsé

Nehéz és feszített helyzetben gazdálkodik a Főváros, ehhez illeszkedik a költségvetés, amely feszített, reális és megalapozott, biztosítja a Főváros működését és a fejlesztési forrásokat – mondta az előterjesztés vitájában Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Kiemelte, hogy a közösségi közlekedés finanszírozása nem teljesen megoldott, ezért a költségvetésbe beépítették „azt a bevétellel nem fedezett költséget, amelyet a helyközi közlekedés biztosítása okoz a Fővárosnak". Hozzátette: a fejlesztésekre a tervezett működési eredményből, állami és uniós támogatásból lesz forrás. Bagdy elmondta: a korábban értékesített Főgáz-részvényekből származó bevételt nem működésre, hanem – mintegy 20 milliárd forint értékben – fejlesztésre fordítják, a többi fejlesztési igényt pedig hitelből finanszírozzák, erre 15 milliárdot szánnak.

Kovács Péter, a költségvetési bizottság elnöke arról beszélt, hogy folytatódik az útfelújítási program, a Tér-Köz pályázat keretében pedig 3,5 milliárd forint fővárosi támogatást biztosítanak a kerületek által fontosnak tartott közterületi beruházásokra. Jelentős eredménynek nevezte, hogy a költségvetés nem tervez komolyabb megszorításokat.

Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok azt mondta: feszített helyzetben kiváló költségvetést sikerült készíteni, amely stabil és kiszámítható, valamint biztosítja a fejlesztések forrásait. Hozzátette: a főváros maradéktalanul, jó színvonalon teljesíti kötelező feladatait, valamint széles körben az önként vállalt feladatait.

 

Döntöttek a 2017-es vizes vb-hez kapcsolódó fejlesztésekről

Döntött a közgyűlés a 2017-es vizes világbajnoksághoz kapcsolódó fejlesztések megvalósításáról – a javaslatot 25 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadták el. A vb-hez kapcsolódva kiépítik a Margit-szigeten a csatornarendszert; három közbenső átemelő építésével a Duna medre alatt a Dráva utcáig sajtolással, onnan a Dráva utca alatt az Esztergomi úti főgyűjtőbe vezetik majd a szennyvizet, amely ma még tisztítatlanul ömlik a Dunába. Az 5,2 milliárd forintba kerülő projektnek 2017. június végéig kell elkészülnie.

A világbajnokságra megújul a pesti alsó rakpart a Kossuth tér és a Dagály fürdő közötti szakaszon. A tervezett gyalogos és kerékpáros sétány ad majd kapcsolatot a belváros és a Dagály úszókomplexum között. Ez mintegy 6,2 milliárd forintba kerül, amelyhez 5,6 milliárdos kormányzati támogatás várható.

A fejlesztések közé sorolható a Margit-sziget rekonstrukciója, ahol a szükséges műszaki beavatkozások a látogatói közlekedési útvonalak bővítését és felújítását, a műszaki-biztonsági fejlesztéseket, a szolgáltatások és ideiglenes létesítmények biztosítását érintik, emellett fontos szempont, hogy a sziget teljes parti környezete megfelelő színvonalon várja a látogatókat. A fejlesztés becsült költsége 2,4 milliárd forint, amelyhez teljes kormányzati támogatás várható.

A Dagály úszókomplexum részeként kompkikötő is épül, hogy a VIP-személyek, a versenyzők és a nézők vízen is elérjék a helyszínt a Kossuth Lajos tér, a Batthyány tér és a Margitsziget felől. A fejlesztés várhatóan mintegy félmilliárd forintba fog kerülni, teljes mértékben kormányzati támogatásból.

A vb-hez kapcsolódva megújul a Népfürdő utca és a Kárpát utca egy-egy szakasza, a Róbert Károly körút a Váci út és az Árpád híd között, valamint kerékpáros-gyalogos híd épül a Rákos-patak felett a Népfürdő utca vonalában.

Módosították a szmogriadó-rendeletet: bővítik a korlátozható járművek körét

Bővítette a szmoghelyzeti riasztási fokozatban a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét a Fővárosi Közgyűlés 23 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett. Mint az előterjesztésből kiderül, a módosítást alapvetően a gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságát jelölő plakettek (matricák) megszüntetése tette időszerűvé, ezek helyett a környezetvédelmi osztályba sorolás kódját lehet alkalmazni. A korábbi, fekete matricás szabályozással a legszennyezőbb gépjárművekhez a járművek 7-8%-a (46-76 ezer) tartozott, az elfogadott módosítás – az előbbi kört a 2-es és 4-es jelű környezetvédelmi osztállyal bővítve – a gépjárművek 29-32%-át (186-307 ezer) érinti. A módosítással érintett autók közül a legkedvezőbbnek tekinthető, Euro-2 szabályokat még teljesítő, 4-es környezetvédelmi osztályba soroltak ma már jellemzően 16-19 év közöttiek. Az elfogadott előterjesztés szerint megalapozott álláspont, hogy ezek a járművek se közlekedhessenek a fővárosi szmogriadó riasztási fokozata miatt elrendelt – például a szálló por esetén 6 órától 22 óráig tartó – forgalomkorlátozás esetén.

Öten kapnak Csengery-díjat

Zárt ülésen döntött a közgyűlés az idei Csengery Antal Díjak adományozásáról. Az idei díjazottak: Balla László, az MTI tudósítója, Barta Balázs szabadúszó újságíró, Exterde Tibor, az Inforádió műsorvezetője, Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, valamint dr. Schillinger Erzsébet, a XII. kerületi Hegyvidék című lap főszerkesztője. Az elismeréseket a magyar sajtó napja alkalmából fogják átadni.

 

Hitelt vehet fel fürdőfejlesztésekre a BGYH Zrt.

Hozzájárult a közgyűlés ahhoz, hogy 1,9 milliárd forint hitelt vegyen fel beruházásaihoz a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. A kölcsön összegéből 1,2 milliárdot a Palatinus Fürdő főépületének rekonstrukciójára és téliesítésére fordítanának. Félmilliárd forintot a Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti korszerűsítésére, 200 milliót pedig a Paskál Strandfürdő téliesítésére használnának fel.

Kapcsolódó cikk

Végrehajtható és biztonságos a fővárosi önkormányzat idei költségvetése - nyilatkozta Tarlós István főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. Hozzátette: szinte példátlan módon a költségvetési javaslat még ellenzéki szavazatot is kapott a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Hírek

RSS megtekintés