Karácsony: Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia

Csoportképen a csatlakozó szervezetek képviselői  a Fogyatékosságügyi Világnap alkalmából létrejött rendezvényen a Városháza főpolgármesteri tanácstermében (középen Karácsony Gergely főpolgármester)

​​Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia, ezért a főváros mindent megtesz, hogy a fogyatékossággal élők és az idős rokonaikat ápoló emberek ne érezzék azt, egyedül maradnak a problémáikkal - mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden, mielőtt szándéknyilatkozatot írt alá a sérült gyermeket nevelő családok érdekképviseletét ellátó Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetőjével.

A fogyatékos emberek világnapján tartott aláíráson a főpolgármester úgy fogalmazott: Budapestnek olyan várossá kell válnia, amelynek van szíve. Budapest végre olyan város lesz, amely lépéseket tesz azért, hogy mindenki hozzáférhessen, például a közösségi közlekedéshez és mindenki eljuthasson azokba a közintézményekbe, ahol dolgait intéznie kell.

Budapest olyan város lesz, ahol a fogyatékossággal élő embereknek és azoknak, akik az idős rokonaikat ápolják, "nem kell azt érezniük, hogy egyedül maradnak a problémáikkal" - sorolta azt ígérve, hogy a főváros mindig bevonja majd az érintetteket a róluk szóló döntések meghozatalába.Karácsony Gergely elmondta, hogy a szándéknyilatkozathoz tizennégy az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott. A vállalás a főváros egészére vonatkozik, azokat a kerületekkel közösen tudják teljesíteni - tette hozzá.

A főpolgármester rámutatott arra is, a város vezetésére vonatkozó tíz pont egyike az, hogy Budapest fellép az egyenlőtlenségek mérséklése és az egyenlő bánásmód érdekében. Karácsony Gergely szerint amikor a fogyatékos emberek problémáiról beszélünk, akkor érdemes felhívni arra a "fogyatékosságunkra" a figyelmet, amely a többségi társadalomra is vonatkozik. Talán éppen az önzés és a szolidaritás hiánya az a közös fogyatékosságunk, amely megnehezíti azt, hogy ez a város mindannyiunk közös otthona legyen - fogalmazott Karácsony Gergely, rámutatva: ezen a fogyatékosságon szeretnének változtatni.

Csordás Anett, az egyesület elnöke, a tizennégy csatlakozott szervezet képviseletében elmondta, hogy tizenhat kerület már aláírta a szándéknyilatkozatot, további öt már tárgyal arról. "Bízunk abban, hogy (...) elindul egy virágzó együttműködés, és, hogy egy év múlva valós, látható változásokról számolhatunk be" - fogalmazott.

​​

Karácsony Gergely főpolgármester beszéde az alábbiakban olvasható:

December 3. a Fogyatékos Emberek Világnapja. Ilyenkor különösen fontos, hogy felerősítsük a hangját azoknak, akikét sokszor nehezebben hallják meg az emberek. Én ezt tekintem az egyik legfontosabb dolgomnak főpolgármesterként: hogy ne csak azok hangja jusson el ide, a Városházára, akik nagy a lobbierejük, komoly a hatalmuk és a befolyásuk, hanem azoké is, akik halkabbak és csendesebbek. Azért azok, mert a mindennapok erőfeszítései halkítják el őket.

Egyes tegnapi nyilatkozatok miatt különösen indokolt most Göncz Árpádot idézni, aki azt mondta: azoknak kell szolgálójává válni, akiknek szolgálójuk nincsen. Ezt vallom magam is.
Nem csak ezen a napon kell azonban nagy figyelmet fordítanunk arra, hogy Budapest egy olyan város legyen, ami mindannyiunk számára élhető. 

Nagy örömmel válaszoltunk még a kampány alatt is a civilek megkeresésére, és ugyanilyen elkötelezettséggel fogadtuk őket most is. Arra kértek minket, hogy korábbi vállalásainkról tegyünk egy szándéknyilatkozatot nekik. Ebben a nyilatkozatban olyan dolgok voltak, amelyeket a városvezetés egyébként is kiemelten fontosnak tart. 

Nem véletlen, hogy az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén elmondott, a városvezetéshez irányadó 10 pont közül az első így hangzott:
"Budapesten nincsenek első és másodrangú állampolgárok. A város fellép az egyenlőtlenségek mérséklése és az emberek közötti egyenlő bánásmód érdekében".

Ennek jegyében ezt a mai nyilatkozatot most itt 14 civil szervezettel írom alá, de az ajánlatunk nem csak ezeknek a szervezeteknek szól, hanem minden érintettnek. 

Mert Budapestnek olyan okos várossá kell válnia, amelynek van szíve.

Budapestnek szolidáris várossá kell válnia.

Megígérhetem nektek, hogy Budapest végre olyan város lesz, ami lépéseket tesz azért, hogy mindenki hozzáférhessen például a közösségi közlekedéshez, vagy eljuthasson azokba a közintézményekbe, ahol dolgait intézheti. 
Olyan város lesz, ahol a fogyatékossággal élő embereknek, vagy azoknak, akik idős rokonaikat ápolják nem kell azt érezniük, hogy egyedül maradnak a problémáikkal.

És természetesen olyan város, amelyik bevonja az érintetteket a döntéseinek meghozásába, ahogy teszi ezt most is. 
Külön örülök annak, hogy ilyen sok kerület vezetői is csatlakoznak a civilek kezdeményezéséhez. Mint oly sok területen, a fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításán is akkor fogunk tudni érdemben változtatni, ha ezért mindannyian lépéseket teszünk. A mai nap bizakodásra adhat okot ebben a tekintetben is.

Most pedig engedjék meg, hogy aláírjam ezt a szándéknyilatkozatot, amelyet később majd egy közgyűlési határozat is meg fog erősíteni. 

forrás: MTI

Hírek

RSS megtekintés