Folytatódik a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű területén létesített hulladékudvarban a lomtalanítási hulladékot dolgozzák fel

​Több mint nyolcmilliárd forintos európai uniós támogatásból folytatódik a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése és fejlesztése. A projekt pénteki nyitórendezvényén beszédet mondott dr. Szeneczey Balázs városfejlesztéséért felelős főpolgármester-helyettes és Dr. Horváth Béla, az FKF Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

- A fejlesztés elsődleges célja a fővárosban keletkező hulladék korszerűbb feldolgozása és az újrahasznosítás arányának további növelése. További cél, hogy a főváros hulladékgazdálkodási rendszere tovább fejlődjön a hosszú távú fenntarthatóság elősegítése érdekében  - mondta dr. Szeneczey Balázs. A városfejlesztéséért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte: a beruházás keretében két válogató-előkészítő mű létesül a X. kerületben; az Ezüstfa utcai nagy optikai válogatómű évi 40 ezer tonna szelektív hulladék feldolgozására lesz képes, a Kozma utcai kézi válogatóban már jelenleg is folyik a munka, 14 fogvatartottal.

A beruházás elemeiről szólva közölte, a múlt év végén üzembe állított lomdaráló berendezés lehetővé teszi a nagydarabos lomtalanítási hulladékok aprítását, így azok hasznosíthatóvá válnak. Hozzátette: egy másik program keretében az év végéig több mint hatvan új hulladékgyűjtő teherautó áll forgalomba.

A főpolgármester-helyettes szólt arról is, hogy a hulladéklerakóktól és az égetőműtől távol eső kerületrészekből összegyűjtött kommunális hulladékot fogadja majd egy logisztikai központ, ahonnan a konténerekbe préselt hulladékot elszállítják a lerakóba. Közölte, megkezdődött egy új hulladéklerakó előkészítését, ahol tárolni lehet majd a hulladékhasznosítóban keletkező salakot is.

Dr. Horváth Béla, az FKF vezérigazgatója azt mondta, a cég és a főváros elképzelése, célja, hogy a begyűjtött hulladékból minél többet hasznosítani lehessen, és ezt segíti elő a beruházás. Hangsúlyozta: a fejlesztésnek köszönhetően  jelentősen csökken az elsődleges nyersanyagok felhasználása és a lerakott hulladék mennyisége. A vezérigazgató az eseményen felhívta a figyelmet arra, hogy február 28-án, szombaton megkezdődik a lomtalanítási szezon Budapesten, elsőként az V. kerületben. Az egyes körzetekben élőket a lomtalanítás előtt 7-10 nappal hivatalos levélben tájékoztatják a lomok kihelyezésének időpontjáról - tette hozzá.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben már folyik a korábbi fémleválasztó berendezés cseréje, várhatóan ősszel átadnak két újabb hulladékudvart, amelyek a szelektíven gyűjtött hulladékok átvétele mellett, a nyugati mintákat követve újrahasználati központként is üzemelnek majd. A budapestiek ide tudják majd bevinni a számukra feleslegessé vált eszközöket, amelyek - akár javítás után - mások számára hasznosak lehetnek.

A projekt további részeként a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ mechanikai előkezelő üzemmel egészül ki. A kivitelezési munkálatok az év végén kezdődnek meg, és az évi 150 ezer tonna kapacitású üzemnek köszönhetően csökken az anyagában hasznosítható hulladékok lerakásának aránya is. A központban az év végére gázhasznosító rendszer is lesz, a megtermelt villamos energia fele a teljes telephely áramellátását biztosítja majd, a másik felét az országos hálózatba táplálják - hangzott el a rendezvényen.  

Hírek

RSS megtekintés