A Vigadóban is kiállítják a Megújult műemlékek friss szemmel fotópályázat díjnyertes képeit

Szeptember 28-ig látható a Pesti Vigadóban az a kiállítás, amely a májusban lezárult Megújult műemlékek friss szemmel fotópályázat legjobb alkotásait mutatja be. A pályázatra az átépített Kossuth tér, a megújuló Várkert Bazár, a felújított Ludovika, a megújult Pesti Vigadó és a Zeneakadémia épületéről készített fotókkal lehetett nevezni. A ma megnyílt kiállítás megnyitóján beszédet mondott Tarlós István főpolgármester.

„Egy műemlék felújítása – a gondolattól a tettig, a döntéstől a megvalósításig – sok lépésből áll. Szükség van arra, hogy a munkát a szélesebb hazai és külföldi közvélemény minél jobban megismerje, az itt élők pedig intenzíven használják az épületeket, köztereket vagy parkokat. Ezért nagyon fontosnak tartom a műemléki rekonstrukciók és a közterületi megújítások utóélete során a jelenlegihez hasonló pályázatok kiírását. Remélhetőleg több hasonlóan színvonalas pályázattal a hazai amatőr és professzionális építészeti fotográfia fejlődését is ösztönözni lehet” – mondta Tarlós István.

A főpolgármester kiemelte: - Budapesten közel 2300 egyedi és mintegy 350 területi műemléki védelmet élvező objektum található. A fotópályázatban szereplő öt megújult műemlék Budapest legjelentősebb építészeti értékei közé tartozik, a főváros világörökségi területének közvetlen környezetében helyezkednek el. Hangsúlyozta: - ezek a kiemelt kormányzati műemléki felújítások szorosan kapcsolódtak a fővárosban 2010 óta zajló munkákhoz. „Az elmúlt négy évben a legszembetűnőbb változásaihoz, a jobb közérzethez a Fővárosi Önkormányzat a kormánnyal együttműködve egyebek mellett a közlekedés racionalizálásával, a villamosvonalak megújításával és az évtizedek óta húzódó 4-es metró beruházás sikeres befejezésével is nagymértékben hozzájárult” – tette hozzá a főpolgármester.

Fürjes Balázs egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos felidézte: az öt műemlék-felújítás döntően állami beruházással valósult meg, de mindenben számíthattak a főváros segítségére is. Hangsúlyozat: a kormány munkájának sarokpontja, hogy Magyarország csak akkor tud jobban teljesíteni, ha a főváros is jobban teljesít.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszönetet mondott a kormánynak, az adófizetőknek és az építészeknek, amiért az elmúlt években az MMA tulajdonába került Pesti Vigadó épülete is megújulhatott. Az Akadémia célja, hogy a Vigadó a jövőben is az építészet otthona legyen, jövőre például egy Feszl Frigyes-kiállításnak ad majd helyet – tette hozzá az elnök.

A Megújult műemlékek friss szemmel pályázat kiírója a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Miniszterelnökség, fővédnöke dr. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokat irányító kormánybiztos. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a fotópályázaton csaknem ötven hivatásos és amatőr fotós kapott elismerést. A nyertes képekről, és a pályázatról az alábbi linken lehet olvasni.

Hírek

RSS megtekintés