Átadták az Adam Mickiewiczről elnevezett parkot

Tarlós István főpolgármester, Jerzy Snopek nagykövet és Bús Balázs polgármester az Adam Mickiewicz park névadó ünnepségén

Tarlós István főpolgármester és Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet adta át az Adam Mickiewicz 19. századi lengyel költőről elnevezett parkot pénteken a főváros III. kerületében.

A főpolgármester kiemelte: Budapest az eddig névtelen park elnevezésével ismét tanúbizonyságát adta a közös történelmi sorsból eredő magyar-lengyel barátságnak. A magyar főváros a névadással is azt kívánja kifejezni, hogy elkötelezett a két ország kapcsolatának további ápolásában - tette hozzá.

A névadásra a világirodalom talán legismertebb lengyel költője születésének 220. és a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóján kerül sor - közölte Tarlós István, aki beszédében hosszan méltatta Adam Mickiewiczet.

Elmondta, hogy a forradalmi szabadságvágyát versekbe foglaló művész Lengyelország széttagoltsága miatt - néhány hónaptól eltekintve - egész életében kénytelen volt hazájától távol élni és alkotni. A lengyel nemzet azonban győztesen került ki az évszázados próbából, az ezt lehetővé tévő hősies harc pedig nem csak a csatatéren folyt - húzta alá a főpolgármester.

Jerzy Snopek köszönetet mondott a főpolgármesternek és a Fővárosi Közgyűlésnek, amiért a tavaly, év végén megfogalmazott kérésükre parkot neveztek el a lengyel nemzet egyik legnagyobb alakjáról, aki "lángoszlopként vezette népét a szabadság felé". A lengyel nagykövet emlékeztetett, Petőfi Sándornak Varsóban szobra van, emellett egy utca és egy iskola is a magyar költő nevét viseli.

MTI

A főpolgármester beszéde innen elérhető

Hírek

RSS megtekintés