150 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert

Tarlós István főpolgármester (b) és Balog Zoltán miniszter (j) jelképesen újra megnyitotta a 150 éve alapított Fővárosi Állat- és Növénykertet

​​Jelképesen újra megnyitotta a fővárosi állatkertet Tarlós István főpolgármester és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, az intézmény fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A jubileum alkalmából számos látványossággal és érdekes programokkal várják a látogatókat.

A budapesti állatkert jelenleg Európa egyik legpatinásabb és legszebb, leglátványosabb állat- és növénykertje – mondta az ünnepségen Tarlós István, főpolgármester, felidézve a kert történetének legfontosabb mérföldköveit. Emlékeztetett rá, hogy az intézmény az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül; a műemlék állatházak visszanyerték eredeti szépségüket, az állatok férőhelyeit pedig a mai kor igényeinek megfelelően korszerűsítették. 2014-ben befejeződött Holnemvolt Park kialakítása azon a területen, amelyet az állatkert a megszűnt egykori Vidámparktól örökölt, illetve kapott vissza. A Holnemvolt Park már az első szezonjában a várakozásokat meghaladó sikert hozott, több mint 450 ezren keresték fel a parkot, vagyis jóval többen, mint amennyien a Vidámparkba látogattak a korábbi években – tette hozzá. Mint a főpolgármester elmondta, ezen a területen valósul meg az elkövetkező években a Mesepark és a Pannon Park, a kormány által támogatott fővárosi fejlesztésként.

Tarlós István kiemelte: a folyamatos fejlesztéseknek és a gondos vezetésnek köszönhetően az állatkert az egész ország leglátogatottabb közintézménye, tavaly 1 millió 92 ezer látogatója volt. Évente százezerre tehető azok száma, akik a határokon túlról érkeztek, hiszen olyasmiket láthatnak a magyar főváros állatkertjében, amelyeket a saját városukban, hazájukban egyáltalán nem – mondta.

A 150 éves jubileumhoz kapcsolódva az állatkert több rendezvényt is szervez: kedden és szerdán a szokásosnál tovább, este 10 óráig tart nyitva, zenés, játékos, családi programokkal, jelmezes múltidézéssel és "állati találkozásokkal" várják a vendégeket.

Az a kertépítés, amelybe az állatkert belevágott, méltó az intézmény 150 éves történetéhez - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Úgy fogalmazott: a kert egyik legfontosabb feladata, hogy kövesse és alakítsa az emberek és az állatok közötti viszonyt és egyfajta "Noé bárkájaként" átmentse az utókornak a természet csodáit. Ezért a már folyamatban lévő parkfejlesztés, a Pannon Park és a 2018-2019-ben elkészülő Biodóm építése, méltó lesz a 150 éves intézmény eddigi történetéhez – hangsúlyozta Balog Zoltán. Felidézte, hogy az állatkert az egyik legrégebbi budapesti kulturális közintézmény. Alapítása hat évvel megelőzte például nemzetközi színtéren az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkét is - emelte ki a miniszter. "Ez az elmúlt másfél évszázad jól mutatja, hogy nemcsak egy múló divatról volt szó annak idején, hanem egy nagyon is életrevaló, kulturális gondolatról, hiszen az itt dolgozók egy olyan hellyé tudták tenni ezt a kertet, amely azóta is töretlenül vonzza az embereket" – fűzte hozzá.

Az állatkert másfél évszázaddal ezelőtt is ugyanazt jelentette, azt adta a fővárosiaknak, mint ma: egy olyan közösségi teret, amelyben a város "randevút ad természetnek" – mondta Persányi Miklós főigazgató. Méltatta az intézmény korábbi és jelenlegi munkatársait, akik az intézmény hírnevét öregbítették, és akik tudásának és szakértelmének köszönhetően az állatkert jelenleg a leglátogatottabb fővárosi kulturális intézmény.   

Az évfordulóhoz kapcsolódva a rendezvényen bemutatták a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott jubileumi emlékérmét és a Magyar Posta által készített ünnepi bélyegblokkot is. Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, augusztus 9-től vásárolhatóak meg a társaság érmeboltjában.

Az én állatkertem címmel beszélgetések lesznek az állatkert néhány közismert barátjával, köztük Csányi Vilmos etológussal, Dolák-Saly Róbert és Geszti Péter előadóművészekkel, valamint Németh Kristóf, Oroszlán Szonja és Pogány Judit színművészek mellett Ráday Mihály városvédővel.    

A jubileumhoz egy szimpózium is kapcsolódik, amelyen állatkerti szakemberek szólalnak fel; érkeznek előadók például Hollandiából, Németországból, Svájcból, Olaszországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából és Izraelből. Az előadók között van Thomas Kauffels, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) elnöke is, aki a keddi ünnepségen köszöntötte a fővárosi intézményt. 

Hírek

RSS megtekintés