Elkészült Budapest első CAF villamosa

Elkészült az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos a spanyolországi gyárban
Teljes hosszában összeállt az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos a spanyolországi gyárban. Zaragozában és Beasainban, Baszkföldön gyártják a megrendelt 47 szerelvényből álló flottát. Az új járművek a megújult 1-es és 3-as villamos vonalán, valamint a jelenleg épülő budai fonódó villamoshálózaton közlekednek majd. Az első CAF villamosok tavasszal érkeznek Magyarországra és megkezdődik a vizsgáztatásuk.

A Kormány támogatásával, a Fővárosi Önkormányzat kiemelt projektje részeként  2015-ben és 2016-ban összesen 47 alacsonypadlós CAF Urbos 3 villamos érkezik Budapestre. Az első elkészült villamost a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a BKK szakemberei megtekintették a héten Spanyolországban, és megkezdték az első vizsgálatokat. Az első jármű várhatóan idén márciusban érkezik Budapestre, további spanyolországi hatósági vizsgálatok után. Ezt követően kezdődnek meg a villamos forgalomba helyezéséhez szükséges tesztek, fék- és futáspróbák az 1-es és a 3-as villamos vonalán. Az első járművet tavasszal és nyáron továbbiak követik majd, az idei évben várhatóan 25 rövid  (34 méteres) villamos érkezik Budapestre.

A sikeres teszteket követően az első CAF villamosok várhatóan idén ősztől állnak forgalomba a budapesti villamosvonalakon. A rövidebb villamosok a 3-as vonalra, a budai fonódó villamoshálózatra, azaz az Óbuda és Újbuda között a jövőben közlekedő 19-es és 61-es vonalra kerülnek majd. A mai Combino villamosoknál is valamivel hosszabb, 56 méteres szerelvények pedig az 1-es villamos vonalán járnak majd.  Az első vonal, ahol az új járműveket kipróbálhatják az utasok, előreláthatóan a közelmúltban felújított, négy kerületet is érintő 3-as villamos vonala lesz.
 
Elkészült az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos a spanyolországi gyárban

Az új villamosok alacsonypadlósak, valamint előnyös műszaki megoldásuk, hogy az utasterükben nincsenek „lábtartó dobogón” elhelyezett ülések. A rövid változat egyszerre 200 utast szállíthat 46 ülőhellyel. A hosszabbik típus 345 utas szállítására alkalmas 81 ülőhellyel. A járművek utastere légkondicionált, fűtött, fedélzeti utastájékoztató rendszerük a FUTÁR-ba lesz integrálva, és kamerákkal is el lesz látva.
A közbeszerzési eljárás folyamata
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, uniós források felhasználásával 2013 februárjában indított közbeszerzési eljárást új alacsonypadlós villamosok beszerzésére. A tender nyerteseként a BKK a spanyol CAF-ot hirdette ki, így 2014. március 5-én köthettek szerződést. A CAF a határidőket tartva, ütemterv szerint halad a villamosok gyártásával.

Az eredeti szállítási szerződést 2014-ben kötöttük meg mintegy 27 milliárd forint értékben, akkor 37 db CAF Urbos3 típusú villamost rendeltek. A később aláírt szerződésmódosítás alapján 2016-ban további 10 új villamos érkezik majd Budapestre a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően. Ezzel egy időben megkezdődhet a legöregebb, 40-45 éves elavult villamosok selejtezése is.
 
Elkészült az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos a spanyolországi gyárban

A szerződés lehetőséget teremtett további 77 villamos szállítására is: újabb forrás rendelkezésre állásával összesen akár 124 vadonatúj villamos helyezhető üzembe 2020-ig a fővárosban. A további 77 jármű igény szerint rövid és hosszú kialakítású is lehet, valamint ezen belül elképzelhető 20 olyan villamos vásárlása, amely felsővezeték nélküli üzemre is alkalmas. A szerződés értéke ezzel együtt összesen mintegy 75 milliárd forint. Az opcionálisan lehívható további darabszám lehetővé teszi az elöregedett budapesti villamosállomány jelentős fiatalítását azonos típusú, modern alacsonypadlós járművekkel.

Elkészült az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos a spanyolországi gyárban

Budapesten az új villamos

Megérkezett Budapestre az első vadonatúj CAF villamos, a Fehér úti járműtelepen emelték le a spanyol szerelvényt a kamionokról
​Megérkezett Spanyolországból Budapestre az első CAF villamos szerdára virradó éjszaka. A 34 méter hosszú szerelvényt szállító kamionok múlt csütörtökön indultak el Spanyolországból.

Hírek

RSS megtekintés