Csav@rgások a századfordulós Budapesten: online és offline csapatvetélkedő középiskolásoknak

Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csapatversenyt hirdet a könyvtár 110. évfordulója alkalmából. A vetélkedő témája a magyar századforduló, az 1900 körüli évek szellemi és művészeti élete. A résztvevők köre: budapesti 11-12. évfolyamos tanulókból álló, maximum 4 fős csapatok.
 

A verseny kétfordulós:

Az első fordulóban a diákoknak egy századfordulós hírportált kell megszerkeszteniük az interneten:
- A létrehozás fiktív ideje 1900 és 1914 közé essen.
- A weblap elsősorban Budapest kulturális életére fókuszáljon. Adjon átfogó, minél sokszínűbb képet az irodalmi, művészeti és tudományos aktualitásokról hírek, tudósítások, könyv- és programajánlók, kritikák formájában.
- A szerkesztők kiemelt helyen foglalkozzanak az újonnan alakult Fővárosi Könyvtárral (a mai Szabó Ervin Könyvtár elődjével).
- Jelenjenek meg a weboldalon a társasági élet színterei: a színházak, kabarék, kávéházak világa.
- A rohamosan fejlődő várost egy turistáknak szóló kalauzon keresztül mutassák be a portálszerkesztők térkép csatolásával.
- Kapjon helyet egy „kis színes…” rovat is hírességekről szóló pletykákkal, (akár a diákok által kitalált) anekdotákkal.
- Szerepeljenek a honlapon a kor hirdetései, plakátjai.

A hírportál illusztrációs anyagához használható a Budapest képarchívum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár adatbázisa, amely az intézmény honlapjáról is elérhető (www.fszek.hu/adatbazisok). A letöltött képek alatt minden esetben kérjük feltüntetni az internetes forrást! A Központi Könyvtárban található korabeli folyóiratok címlapjairól, hirdetéseiről a diákok maguk is készíthetnek fotókat. A fényképezési lehetőséget a könyvtár a vetélkedő résztvevőinek ingyenesen biztosítja.

A pályamunkák internetes elérhetőségét a budapest1900@fszek.hu e-mail címre kérjük eljuttatni az iskola, a csapat és a csapattagok nevének feltüntetésével.

Beküldési határidő: 2015. március 25.

A legjobb hat csapatot a Központi Könyvtár Zenei Gyűjteményébe (Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 4.) várjuk 2015. április 13-án, 15 órakor a döntőre.

A helyszíni versenyen a saját készítésű könyvtári honlapokat kell bemutatniuk a diákoknak rövid prezentáció formájában, majd következnek a játékos versenyszámok, melyek a századforduló Budapestjét művelődéstörténeti, irodalmi, művészeti szempontból érintik. A feladatok megoldásához elsősorban találékonyságra, fantáziára lesz szükség, így azokat a diákokat is biztatjuk az indulásra, akik a tananyagban még nem jutottak el az érintett korszak tárgyalásához! A résztvevőket értékes nyereményekkel jutalmazzuk.

A portálkészítéshez és a vetélkedőre való felkészüléshez ajánljuk a mellékelt szakirodalmat. A jegyzék nem kötelező, csak tájékoztató jellegű, más források is igénybe vehetőek.

További információ:
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár (Budapest, VIII. Szabó Ervin tér 1.)
Telefon: 411-5017
E-mail: budapest1900@fszek.hu
​Ajánlott irodalom

- Csorba Csaba, Estók János, Salamon Konrád: Magyarország képes története. [Bp.], 2005
- Keresztúry Dezső: A magyar irodalom képeskönyve. Bp., 1981
- John Lukacs: Budapest, 1900. A város és kultúrája. Bp., 2014
- Kenyeres Zoltán: Korok, pályák, művek (A Nyugat periódusai c. fejezet). Bp., 2004
- Magyar művelődéstörténet. Szerk. Kósa László. Bp., 2006
- A magyar századforduló, 1896-1914. Bp., 1997
- Nyugat-képeskönyv. Fotók, dokumentumok a Nyugat történetéből. Bp., 2009
- Veres András: Művek, pályák, nemzedékek. Másfélszáz év magyar irodalma (1780-1944). Bp., 1999
- Vörös Károly: Hétköznapok a polgári Magyarországon. Bp., 1997

Ifjúsági programok

Hírek

RSS megtekintés