A fővárosi közműcégek dolgoznak a viharkárok elhárításán

​2015. augusztus 17-én délután özönvízszerű, egy óra alatt másfél havi csapadéknak megfelelő eső zúdult a fővárosra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a főváros egyes részein egy óra alatt 80 millimétert meghaladó csapadék hullott, ami jóval több, mint az augusztusban megszokott 55-60 milliméteres havi csapadékösszeg. A Főváros cégei az esőzéseket követően, az éjszaka folyamán és még a mai napon is heroikus erőfeszítéseket tesznek a rendkívüli természeti csapás okozta károk elhárításának érdekében, ennek köszönhetően kedd reggelre a fővárosi tömegközlekedési vonalak döntő többségén helyreállt a forgalom. Tarlós István főpolgármesterrel folyamatos telefonos kapcsolatot tartok fenn, a budapesti közműcégek vezetői pedig rendszeres tájékoztatást adnak a városvezetés felé a minél hatékonyabb kármentés érdekében – közölte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

A Budapesti Közlekedési Központ, a BKV Zrt., és az FKF Zrt. éjszakai, nagy erőbevetéssel végzett kárelhárítása eredményeképp a fővárosi tömegközlekedési vonalak döntő többségén helyreállt a járatok forgalma kedd reggelre, miután 2015. augusztus 17-én délután özönvízszerű eső öntötte el Budapestet. A Fővám térnél alámosta az utat az eső, beszakadt az útpálya egy szakaszon, ezért a 15-ös és a 115-ös busz jelenleg is módosított útvonalon, a Március 15. tér és a Fővám tér M megállók érintése nélkül közlekedik, a 83-as troli helyett pedig pótlóbusz jár. A Vámház körutat és a Szabadság hidat lezárták, ezért a 47-es és a 49-es villamos a Deák Ferenc tér M helyett jelenleg a Döbrentei térhez közlekedik. A Szépvölgyi utat szintén lezárták a Bécsi útnál, mert ott is beszakadt az útpálya; a 29-es busz Hűvösvölgy felé módosított útvonalon, az Ürömi utca megállóhely érintése nélkül halad. Mindkét útbeszakadás helyszínén legalább egy hétig tart majd a helyreállítás. Veszélytelenítési munkák miatt félpályás útlezárást vezetnek be a Budai alsó rakpart teljes hosszán. A közlekedési lámpák működése a főváros több pontján még nem állt helyre. A jelentős mennyiségű csapadék által okozott károk felmérése jelenleg is zajlik, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV azonban mindent megtesz a menetrendszerű közlekedés mielőbbi helyreállásáért. A BKK kéri a közlekedőket, hogy indulás előtt mindenképpen látogassanak el a BKK Info oldalára: a www.bkkinfo.hu oldalon folyamatosan frissülő információk olvashatók a tömegközlekedési járatok aktuális forgalmáról, míg a kozut.bkkinfo.hu oldalon a közúti helyzetről. A közúti és a tömegközlekedési forgalomban jelenleg az alábbi korlátozásokra kell számítani:
•          A Fővám térnél útbeszakadás történt, amelynek helyreállításáig – várhatóan legalább egy hétig – mindkét irányban le kellett zárni a Vámház körutat. Emiatt pótlóbusz jár a 83-as trolibusz helyett, a 15-ös és a 115-ös busz pedig a Belgrád rakpart–Március 15. tér–Kossuth Lajos utca–Astoria–Múzeum körút–Kálvin tér–Üllői út módosított útvonalon, a Március 15. tér és a Fővám tér M megállók érintése nélkül közlekedik.
•          A Szabadság hidat is lezárták, ezért a 47-es és a 49-es villamos dél-budai végállomásától a Döbrentei térig közlekedik. A Szent Gellért tértől az M4-es metróval célszerű a pesti oldalra utazni, az Astoria és a Deák Ferenc tér az M2-es, illetve az M3-as metróra átszállva érhetők el.
•          A Szépvölgyi utat útbeszakadás miatt szintén lezárták a Szépvölgyi útnál, ezért a 29-es autóbusz az Árpád fejedelem útja–Szépvölgyi út–Lajos utca–Cserfa utca–Ürömi utca–Szépvölgyi út módosított útvonalon, az Ürömi utca megállóhely érintése nélkül közlekedik. Az autósoknak ugyanezen kerülőút követése javasolt. A hiba elhárítása itt is legalább egy hetet vesz majd igénybe.
•          A Budai alsó rakparton veszélytelenítési munkák miatt várhatóan még a mai napon félpályás útlezárást vezetnek be a Döbrentei tértől 100 méter hosszan a dunai oldali sávot zárják le, ideiglenes jelzőlámpás forgalomirányítás mellett. A BKK kéri, hogy aki teheti, használja a Pesti alsó rakpartot.

Nem működnek a közúti jelzőlámpák a Blaha Lujza téren és a Nagykörút–Üllői út kereszteződésénél, ezért mindkét csomópontban rendőrök irányítják a forgalmat. Szintén sötétek a jelzőlámpák többek között a Hősök terén, a Thököly úton a Stefánia útnál és a Róna utcánál, a Bosnyák téren, az Attila úton az Alagútnál, a Nagyvárad téren, az Andrássy úton az Izabella utcánál, az Árpád fejedelem útján az Üstökös utcánál, valamint a Dózsa György úton az Ajtósi Dürer sornál. Az esőzés következtében tegnap mintegy 100 jelzőlámpa-hiba történt; ennek közel kétharmadát már javították, a még fennálló hibák nagy részének elhárítása várhatóan 24 órán belül megtörténik. A BKK folyamatban lévő nagyobb építkezéseinek helyszínén, azaz a felújítás alatt álló Széll Kálmán téren és a budai fonódó villamos építési területén zajlik a heves esőzés miatti károk felmérése. A Bem rakpart, illetve a Szépvölgyi út Bécsi út kereszteződésénél a beruházások folytatása érdekében a szükséges beavatkozások megtörténnek. Az augusztus 17-i vihar károkat okozott a BKK Szabó Ervin téri forgalomirányító központjában – itt található egyebek mellett az M2-es és az M3-as metróvonal irányítóközpontja és a FUTÁR-központ is –, valamint egy II. kerületi, a környék villamosjáratainak közlekedésében kiemelt szerepet játszó áramátalakítóban is, továbbá a Baross téri ügyfélközpontban, a Batthyány téri és a Corvin-negyednél található pénztárakban. A Baross téri ügyfélközponton kívül a fenti helyszíneken már elhárították a hibákat. Beázás miatt időszakosan le kellett zárni több állomást az M2-es és az M3-as metró vonalán, nem járt egy szakaszon a H5-ös HÉV. A teljes vonalon vagy részlegesen pótolni kellett a 2-es, a 4-es, a 6-os, a 14-es, a 18-as, a 19-es, a 24-es, a 41-es és a 61-es villamost, mert pályájukat elöntötte a lezúduló eső. Fennakadások voltak továbbá a H6-os HÉV, a 70-es, a 74-es és a 75-ös trolibusz forgalmában, továbbá számos buszjárat útvonalát módosítani kellett. A vihar által a közlekedés infrastruktúrájában okozott károk felmérése még folyamatban van. A Budapesti Közlekedési Központ, a BKV Zrt. és az FKF Zrt. éjszakai, nagy erőbevetéssel végzett kárelhárítása eredményeképp kedd reggelre a fővárosi tömegközlekedési vonalak döntő többségén helyreállt a forgalom.

A BKK 24 órás ügyfélszolgálat: 06 1 32 55 255

 

Az FKF Nonprofit Zrt. munkatársai az esőzést követően azonnal megkezdték az útpályán, illetve a gyalogos átjárókban felgyülemlett víz eltávolítását. A fő útvonalakon kívül tizenkét kerületben összesen harmincegy felszíni helyszínen gépi eszközökkel, és tizenkilenc helyszínen kézi erővel végzik a takarítást, továbbá hét aluljáróban jelenleg is folyik a közterületek megtisztítása. A jelenlegi információk szerint további munkavégzés szükséges az I. kerületben a Lánchíd utcánál, a Krisztina körúton, az Attila úton, a Hunyadi János úton, a Palota úton; a XI. kerületben a Villányi úton; a XII. kerületben a Szilágyi Erzsébet fasoron; a VI. kerületben az Andrássy úton, a Munkácsy és a Szondi utcában; a budai hegyvidéki területeken, valamint a XIII. kerületi Béke téren és a Jász utca területén.

Az FKF kék száma: 06 40 353 353

 

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) csapadékmérő rendszere a Belgrád rakparton 120 milliméter csapadékot mért, igen magas visszatérési gyakoriságú intenzitással, az adatok pontos kiértékelése folyamatban van. Az FCSM szivattyútelepei rendben üzemeltek, az alacsony Duna-vízállás miatt gravitációsan is tudott a csapadékvíz a csatornahálózatból távozni. A csatornahálózatba a víznyelők felszíni eltömődése miatt a csapadékvíz számos helyen nem tudott befolyni. A víznyelők tisztítását követően az elöntések megszűntek. Kritikus helyzet alakult a XX. kerületben, a Mártírok útja és a Magyar utca térségében, az egyesített rendszerű csatornahálózat nem volt képes befogadni a csapadékot, sőt a víznyelőkön, fedlapokon keresztül víz áramlott a felszínre a mélyfekvésű területeken. A dél-pesti telep az érkező vizeket fogadta, a Ráckevei Duna-ágba vezette. A központi ügyeletre 119 bejelentés érkezett az éjszaka folyamán. Az FCSM megerősített szolgálattal volt jelen, hét célgéppel, két műhelyautóval és öt személyszállító gépkocsival tette meg a szükséges intézkedéseket, pótolta a fedlapokat, tisztította a víznyelőket, mentesítette az elöntött területeket. Több csatornaszakadás is jelentkezett, két helyen alakult ki kritikus, nehezen kezelhető helyzet, az egyik a Vámház körút, ahol az úttest alatti záporkiömlő 90/195 cm-es csatorna egy szakaszát elmosta a rendkívüli mennyiségű és nyomású csapadékvíz, ennek következtében egy 50-100 köbméteres üreg keletkezett a Budáról érkező útpálya alatt. Az FCSM megkezdi munkagödör kialakítását, felméri a károsodás mértékét és helyreállítja a 10-15 méter hosszan sérült szakaszt.  Ez huzamosabb időt vesz igénybe a nagy, 9 méteres mélység miatt. A másik kritikus helyszínt, az Ördögárok dunai kitorkollását nagyjából 15 méteres szakaszon elmosta a záporvíz. Az alsó rakpartot is tartó, burkolt parti rézsű leszakadt, a rakpart alatt húzódik a budai főgyűjtő. Az FCSM felvette a kapcsolatot a BKK-val, és forgalomkorlátozást javasolt a további károk elkerülése és a budai főgyűjtő védelme, illetve a maradék rézsű és útpálya ideiglenes megtámasztása érdekében.

Az FCSM a 06 80 455 000 zöldszámon érhető el

 

A Főkert Zrt. tájékoztatása szerint az esőzés az I., II., XII. kerületekben okozott komolyabb problémákat, a rézsűs területeken történő talajerózió következtében. Ennek felszámolását a Főkert Zrt. negyven munkatársa a kora reggeli órákban megkezdte. Az esőzés következtében a legkritikusabb helyzet az I. kerület, Király lépcső környezetében, a Budai Vár alatti Keleti kert sétányain alakult ki, valamint a Gellérthegy sétaútvonalain (északi oldal, Szent Gellért püspök szoborhoz vezető lépcső és környezete, valamint a Szabadság szoborhoz vezető sétányok), ahol a társaság dolgozói megkezdték a lemosódott föld eltakarítását, a folyókák kitisztítását. A II. kerület, Városmajor területén egy több mint 100 négyzetméteres felületre kiterjedő vízmegállás keletkezett, ennek elszivárgását, kiszikkadását követően az esetlegesen szükségessé váló fertőtlenítésről gondoskodni fognak. A XII. kerület, Kongresszusi Központ parkban a sétányfelületek (kavicsburkolatok) alapjukig lemosódtak. A jelenlegi információk alapján fakidőlésről, ágleszakadásról nem érkezett bejelentés. Mivel a Főkert központi Székházában az áramellátás helyreállítása folyamatban van, a társaság honlapján és közösségi oldalán is tájékoztatják a lakosságot, a bejelentéseket az alábbi vészhelyzeti ügyeleti számokon fogadják:

Köztisztasági állapotokkal kapcsolatos bejelentés: 06 20 559 7311
Faállománnyal kapcsolatos vészhelyzet esetén:       06 20 240 4456
Játszószerekkel kapcsolatos vészhelyzet esetén:      06 20 568 5077
Parki vízhálózattal kapcsolatos vészhelyzet esetén: 06 20 954 2995
 
 
Szeneczey Balázs
főpolgármester-helyettes

Hírek

RSS megtekintés