100 éves a védőnői szolgálat: szakkonferencia az Újvárosházán

Tarlós István, Budapest főpolgármestere üdvözli a részvevőket és köszöntő beszédet mond a ‘100 éves a Védőnői Szolgálat’ című konferencián

​A védőnői szolgálat magyarországi megalakításának századik évfordulója alkalmából rendeztek konferenciát pénteken az Újvárosházán. Tarlós István főpolgármester beszédében kiemelte, hogy a világon alig van fejlettebb ellátórendszer a magyarnál. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt hangsúlyozta: kormánydöntés született a védőnői hálózat megbecsüléséről.

Tarlós István főpolgármester köszöntő beszédén elmondta, hogy az 1915. június 13-án létrejött Országos Stefánia Szövetség célul tűzte ki a csecsemőhalandóság csökkentését, a születésszám növelését, ezáltal a népesség számbeli erősítését, valamint a tudatlanság és a babona elleni küzdelmet. A védőnői képzés 1915 novemberében indult el.

​​
 
A védőnői munka központi feladata a kezdetektől a prevencióban való aktív részvétel. A második világháború után átalakult a rendszer, létrejött a védőnői szolgálat, amely ma is állami keretek között működik. A védőnő képzés 1975-ben főiskolai rangra emelkedett, és mostanában alakul át egyetemi szintű képzéssé - mondta el Tarlós István.
 
A védőnőkre utalva úgy fogalmazott, hogy „nemcsak az egyént, hanem az egész családot gondozzák, munkájukkal segítve az egészséges életmódra nevelést, az egészségfejlesztés képességének elsajátítását.”
 
A védőnői szolgálat jelentőségét kiemelve azt mondta, ma már arról beszélhetünk, hogy a világon elvétve van csak fejlettebb ellátó rendszer a magyarnál. Tarlós István megjegyezte, hogy a kormány döntése értelmében a magyar védőnői hálózat megújítására 700 millió forintos uniós támogatást biztosítanak.
 
Eljött a védőnői szolgálat megbecsülésének az ideje, és erről kormánydöntés is született - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a konferencián. Hozzátette: az egészségügyi alapellátást úgy gondolják át, hogy abban világosan legyen kijelölve a védőnői szolgálat "rangja és helye". Az egészségügyi alapellátásnak két igazán erős pillére van: az egyik a háziorvosi, a másik a védőnői rendszer – emelte ki a miniszter. Szólt arról is, hogy a háziorvosi rendszerben már elindult egy komoly támogatás, 2015. január elsejétől minden háziorvos szolgálat több mint százezer forint plusszal rendelkezik.
 
Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az alapellátás, így a védőnői szolgálat is kiemelt figyelmet kap ebben a ciklusban. Hangsúlyozta: a védőnőknek fontos szerepük van a védőoltások kapcsán, egyre többször jelenik meg ugyanis a fiatal szülőknél az oltásellenesség. Úgy fogalmazott: "nehogy egy évtized múlva Magyarországon is kitörjenek járványok a butaság és a rövidlátás miatt".
 
A Magyar Hungarikum Bizottság 2014. május 16-án hozott döntése értelmében a „Magyar Védőnői Szolgálat” nemzeti érték lett a Nemzeti Értéktárban. Emellett a kiemelt nemzeti érték címet is viseli és Nemzeti Örökség díjas is.

Hírek

RSS megtekintés