Tarlós István főpolgármester előadást tartott a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen

Tarlós István főpolgármester a nemzeti összetartozás gondolatát hangsúlyozta a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, ahol a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány felkérésére tartott előadást a „Nemzeti jelképeink, amire büszkék vagyunk” témában.Tarlós István beszédében az összetartozást emelte ki a nemzeti szimbólumok közül. Parlamenti képviselőként a főpolgármester maga is részt vett a nemzeti összetartozásról szóló törvény megszavazásában, amely nemzetünk egyik jelképének számít. A nemzeti összetartozás nem valaki ellen szól, hanem egy közösség összetartozását, a közös történelmi sors vállalását jelenti. Mi együtt és külön-külön is felelősek vagyunk a magyar nemzetért. Magyarnak lenni a lélek kérdése.

Az anyanemzet kötelessége a nemzeti jelképek gondozása, közülük a legfontosabb a magyar nyelv, amelynek ápolása mindenki kötelessége. Magyarország Alaptörvénye nemcsak nemzeti jelkép és az államiság jelképe.

Nemzeti szimbólumaink között a legfontosabbak a Szent Korona, a nemzeti címer és zászló. Budapest Főváros zászlóját korábban olyan színek alkották, amelyek nem tartoznak a mi nemzetünk színei közé, nem volt a miénk. A zászló ugyanis nem csupán szimbólum, hanem kifejezi azt az irányt is, amit a zászlóvivők és a mögöttük felsorakozók követnek. A budapestiek körében végzett közvélemény-kutatás igazolta, hogy a fővárosiaknak tetszik az új zászló.

A főpolgármester itt megemlítette, hogy az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva a főváros csatlakozott a székely szolidaritás mozgalmához és kitűzte a Fővárosi Önkormányzat épületére a székely zászlót.

A himnusz és a szózat mellett egy vers is lehet nemzeti jelkép, mint például a Nemzeti dal. Jelképeink közé tartoznak a nemzeti ünnepek, hagyományok, Petőfi Alföld-kultusza, de olyan ősi magyar állatfajták is, mint a turul vagy éppen a magyar vizsla.

Mi magyarok sokfélék vagyunk. Sokfélék a tapasztalataink is. Nemzeti jelképeink, költőink sorai emlékezetessé és felidézhető teszik mindezt. Petőfi például a Magyar vagyok című dokumentációs versében azt írja: „Magyar vagyok, Természetem komoly, mint hegedűink hangjai…De arcom víg a bánat idejében, Mert nem akarom, hogy sajnáljatok.” Arany János viszont úgy jellemzi hősét, a Magyar Misit, aki: „egy szóért odaadja a legszebbik lovát.”

Tarlós István megerősítette, Budapest mindig is egyik gyűjtőhelye és gondozója volt a nemzeti együvé tartozásnak. Minden évben a Nemzeti Összetartozás Napján a főváros határon túli fiatalokat hív meg különböző iskolákból budapesti látogatásra. Az idén a József Attila Színházban Hunyadi Sándor A feketeszárú cseresznye című darabját játszották tiszteletükre, Kerényi Imre kitűnő rendezésében. 

Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató 

Hírek

RSS megtekintés