Megkezdődött az ELTE nyári egyeteme

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem negyedik alkalommal rendezi meg a határon túli egyetemista hallgatók Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemét július 8. és 13. között. A rendezvénysorozat megnyitóján beszédet mondott Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Szentes Tamás egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes. 

„Bármely ország területére szakított bennünket a történelem vihara, egy nyelvet beszélünk, egy kultúrkörnek, nemzetnek és sorsközösségnek vagyunk a tagjai” – fogalmazott Semjén Zsolt. Hangsúlyozta: a huszadik alkalommal megrendezett nyári egyetem a magyar nyelv művelését, a személyes kapcsolatok kialakulását és a magyar nemzet megmaradásának erősítését is lehetővé teszi. A miniszterelnök-helyettes jelezte: ahogy eddig, a továbbiakban is biztosítják a program megrendezéséhez szükséges forrásokat.

- A kormány háromszáz milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési programot indít a kormány a Kárpát-medencében azzal a céllal, hogy 2020-ig megduplázódjon a magyar országhatáron lévő átkelők száma – közölte Szijjártó Péter. - A cél az, hogy a következő hat és fél évben száz új határkapcsolat épüljön ki, Ezek közül ötvenre már megkötötték a politikai és finanszírozási megállapodásokat - tette hozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Bagdy Gábor - aki Tarlós István főpolgármester nevében köszöntötte a résztvevőket - hangsúlyozta: örömmel tölti el a főváros vezetését, hogy a program mára hagyománnyá vált, lehetővé téve, hogy a határon túli fiatalok képezhessék magukat. „A főváros jelenlegi vezetése az elmúlt 4 évben arra törekedett, hogy Budapest minél szerethetőbb, fejlettebb, vonzóbb és élhetőbb legyen. Bízom benne, hogy az elért eredmények meggyőzik mind az itt élő polgárokat, mind a határon túliakat arról, hogy érdemes volt küzdenünk mindezért, és méltán lehetünk büszkék a nemzet fővárosára.” - tette hozzá a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

- Jelentős az az örökség és hagyomány, amelyet határon inneni és túli magyar felsőoktatási intézmények hordoznak - hangsúlyozta Szentes Tamás. Kiemelte: - bár a tudomány egyik szépsége pontosan egyetemességében rejlik, a magyar ajkú tudósok talán éppen a magyar nyelv egyedi logikájának köszönhetően gyakran sajátos, más nemzetek tudósaitól különböző gondolkodásmóddal bírnak. Az egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes üdvözölte Mezey Barna, az ELTE rektorának munkáját, és hangsúlyozta: - a Kárpát-medencei magyar nyári egyetem megszervezésével végzett tevékenysége nemzetpolitikai jelentőségű.

A július 13-ig tartó rendezvény célja, hogy továbbképzési lehetőséget biztosítson a határon túli magyar fiataloknak az anyaországban. A résztvevők száma évről évre nő, idén összesen százötvenöt hallgató vesz részt a programsorozaton. 

Hírek

RSS megtekintés