Felavatták a budapesti gettó emlékfalát

Tarlós István főpolgármester a Budapesti Gettó Emlékfalának avatásán

Átadták csütörtökön a Dohány utcában a zsidó gettó emlékfalát, amelyen egy interaktív térkép mutatja be a városrész történetét. Az emlékfal felépítését az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és Erzsébetváros Önkormányzata közösen finanszírozta.

„Sokféle ünnep van, a mostani egy szomorú megemlékezés. Amikor itt emlékezünk az egykori gettó falánál, akkor tiszteletünket fejezzük ki az áldozatok és leszármazottaik előtt. Az elmúlt hetven évben voltak a halálnak, és voltak az életnek is pillanatai. Az emlékfal avatásakor közösen emlékezünk, és reménykedünk az életben, reménykedünk abban, hogy az a világ, amelyben a gettó felépülhetett, soha nem jön vissza - mondta Tarlós István a megnyitón tartott beszédében.

A főpolgármester hangsúlyozta: Magyarországon és Budapesten nincs bázisuk "azoknak az ordas eszméknek", amelyek a 70 évvel ezelőtti tragédiához vezettek, és nincs budapesti vezető, aki egyetértene ezekkel eszmékkel. - Bízhatunk abban, hogy itt egy népként, egy közösségként, békében és szeretetben élhetjük azt az életet, amelyet a gondviselés kiszabott számunkra – tette hozzá.

 

A főpolgármester köszönetét fejezte ki Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármesternek és az EMIH vezetőinek az emlékmű felállításáért.

- A holokauszt az emberi romlás szimbóluma, azt jelképezi, milyen kiszolgáltatott lény az ember. Az erre való emlékezéskor - levonva a megfelelő következtetéseket - meg kell mutatnunk az elmúlt borzalmak ellenpólusát - mondta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. Kiemelte: a fal a valamikori gettófal vonalában épült, emlékeztetve a 70 évvel ezelőtti borzalmakra, de egyben egy olyan helyen, ahol ma nap mint nap több száz magyar zsidó kisgyerek tanulja Arany János Toldiját, és a Biblia talmudi magyarázatait.

A budapesti gettó a Szálasi-kormány idején a fővárosi zsidóság jelentős részének elkülönítésére létrehozott kényszerlakhely volt. A gettó 1944. november végétől 1945. január 17-ig állt fenn, lélekszáma elérte a 70 ezret, területén több ezer ember halt meg.

Az interaktív emlékfalat Sugár Péter Ybl-díjas építész tervezte.

Hírek

RSS megtekintés