Felavatták Robert Capa emléktábláját Budapesten

Születésének századik évfordulóján üveg emléktáblát állítottak Robert Capa világhírű fotográfusnak egykori lakhelyének falán az V. kerületi Városház utcában. Az avatáson, amelyen a belváros-lipótvárosi önkormányzat és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület is képviseltette magát, beszédet mondott Csomós Miklós kulturális és oktatási ügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

A fotógráfus Friedmann Endre néven született Budapest belvárosában, majd a világlátás és tanulás miatt elhagyta az országot, később pedig a nácizmus terjeszkedése miatt nem térhetett vissza – ismertette a művész életútját Csomós Miklós. Mint fogalmazott, Capát hajtotta a kalandvágy, amikor nem fotózott, akkor pedig az életet habzsoló ember volt. - Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel – idézte fel Capa egyik leghíresebb jelmondatát a főpolgármester-helyettes. Kiemelte: amikor 1954-ben tragikusan fiatalon meghalt az indokínai háborúban, éppen ennek a filozófiának akart megfelelni.

Baki Péter, a Magyar Fotógráfiai Múzeum igazgatója hangsúlyozta: a 100 éve született Robert Capa már 70 éve kiérdemelte a táblát, amely szakmai megbecsülésüket jelzi. 

 

Robert Capa dokumentaristaként és haditudósítóként vált ismertté, első és leghíresebb képe A milicista halála, amelyet a fotótörténeti szempontból egyedülálló normandiai partraszállás követte, ahol egyedüli fotósként vállalta, hogy a támadás első hullámával lép partra. Az V. kerületi Városház utcai épületen elhelyezett emléktábla Buczkó György üvegművész alkotása.

A Budapesten Friedmann Endre néven született világhírű fotográfus október 22-én lenne 100 éves. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2013-ban Robert Capa születésének centenáriumát felvette azon évfordulók közé, amelyeket megünneplésre méltónak talál.

Capa Budapesten

Hírek

RSS megtekintés