Újra címerek díszítik Székelyudvarhely főterét

Székelyudvarhely központjában nyílt kiállítás azokból a dombormű címerekből, amelyeket a város több anyaországi testvértelepülése adományozott a településnek. Budapest Főváros, Soroksár, Törökbálint, és a ma testvértelepülési szerződést aláíró Pestszentlőrinc-Pestszentimre közös ajándéka a ma nyíló tárlat.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere az ünnepélyes megnyitón azt hangsúlyozta, hogy Gálfi Árpád polgármester és Székelyudvarhely városa mindig számíthat a magyar főváros támogatására. Ezt erősítette meg a kölcsönös zászló ajándékozás is.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere hálás köszönetét fejezte ki a maga és a székelyudvarhelyi emberek nevében Budapest fővárosnak, Tarlós István főpolgármesternek, Pestszentlőrincnek, Ughy Attila polgármesternek, Budavárnak, Dr Nagy Gábor Tamás polgármesternek és Soroksárnak, Orbán Gyöngy alpolgármesternek és a soroksári testületnek, akik Székelyudvarhely testvértelepüléseiként támogatták a ma kiállított címerek elkészülését. 

A székelyudvarhelyi Zavaczki Walter szobrászművész által elkészített domborműcímerek az eredeti, a Patkó falán 1941-ben elhelyezett címerek másai. Így Udvarhely vármegye, Székelyudvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszenlőrinc címerei tekinthetők meg a szabadtéri kiállításon, amelyet a tervek szerint állandó jelleggel megtekinthetnek az érdeklődők.

A reprodukciók elkészítésének ötlete közösségi igény, hiszen már a Patkó 2013-as felújításakor is többen hiányolták a címereket a térről, azóta pedig folyamatosan téma volt, hogy ezeknek vissza kellene kerülniük a mai Márton Áron térre. A szobrász, Zavaczki Walter, Nagyvárad mellőli mészkőt használt az öt címerhez, amelyek textúrája, tapintása rendkívül elegáns, különleges. 

A Márton Áron téri ünnepséget követően a városháza Szent István termében Budapest Főváros XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Székelyudvarhely polgármestereie, Ughy Attila és Gálfi Árpád aláírták a kölcsönös támogatáson alapuló szerződést. 

 

Hírek

RSS megtekintés