Letették a Budapest Airport Aréna alapkövét

A rendezvény fő résztvevői, középen Tarlós István főpolgármester, mellette jobbra Ughy Attila polgármester

Tarlós István főpolgármester és Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester szerda délelőtt ünnepélyes keretek között lerakta a Budapest Airport Aréna néven megújuló lőrinci sportcsarnok alapkövét.

Az eseményen az 1977-ben átadott sportcsarnok, valamint az ott otthonra lelt PLER kézilabdacsapat múltját felidéző kisfilm levetítése után Tarlós István elevenítette fel az 1950 óta Budapest XVIII. kerületének számító városrész történetét. Kiemelte: a csarnok mindig a pestszentlőrinci sportélet jelképének számított. Hozzátette: az intenzív és sokoldalúan kihasznált épület a 21. század igényeit már nem képes kielégíteni, miután műszakilag és energetikailag is elavult.

"Az eddigi sportcsarnok 400 néző befogadása volt alkalmas, az új aréna akár 1000 látogatót is képes fogadni, sporteseményeken kívül pedig más jellegű rendezvények befogadására is alkalmas lesz" - mondta a főpolgármester, jelezve, az új létesítmény energiatakarékos és akadálymenetesített lesz. Tarlós István közölte: az új aréna példa lehet arra, hogy a kis közösségek milyen sokat tehetnek a lakosság egészségéért.

"A sportnak az egészségmegőrző szerepén túl közösségformáló és közösségmegtartó ereje is van, így a közjót szolgálja. A mai alapkőletétellel új korszak kezdődik a XVIII. kerület és az itteni sport életében" - mondta. Kiemelte: Budapest vezetése közel tíz éve támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a közösségek életének minőségi javítását szolgálják.

Ughy Attila, pestszentlőrinci polgármester emlékeztetett arra, hogy az egykori téglagyár helyén 1977-ben épült fel az a sportcsarnok, amelynek falait már elbontották, hogy hamarosan egy modernebb váltsa fel, majd utalt a kormány sportpolitikájára, amely lehetővé teszi a sportlétesítmények és sporttelepek megújítását.

"A Budapest Airport Aréna néven új életre kelő létesítmény reményeink szerint tovább színesíti a kerület sportéletét, és a 21. század igényeinek megfelelve nemzetközi események megrendezésére is alkalmas kézilabdacsarnokká válik" - mondta Ughy Attila.

A bruttó 2,163 milliárd forintba kerülő munkálatok februárban kezdődtek el, és a tervek szerint 12-15 hónap múlva, jövő nyáron vagy ősszel fejeződnek be. Az épületen kívül megújul a környezet is, növelik a parkolóhelyek számát, míg a csarnok előtti zöld területre fitnesz-parkot terveztek.

Az alapkőletétel során a díszvendégek elhelyeztek egy időkapszulát is, amelybe az általuk aláírt emléklap, a kerület zászlaja és egy kerületi újság, a ferihegyi repülőtér kifutópályájának egy darabja, valamint a PLER-játékosok által dedikált mez került, míg a Magyar Kézilabda Szövetséget képviselő Zsiga Gyula szakmai igazgató a szövetség zászlaját helyezte el benne.

MTI

 

Tarlós István főpolgármester teljes beszéde az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Polgármester Úr!  Tisztelt Vezérigazgató Úr!  Tisztelt meghívottak!

„A várostervezés, az a művészet, amely várost alapoz meg illő tekintettel a lakosok egészségére és kényelmére, az ipar és a kereskedelem boldogulására és az épületek szépségére. „- nyilatkoztatták ki Budapestet jelentős fővárossá tévő nagy elődeink, az egykori Közmunkák Tanácsának tagjai az 1800-as évek alkonyán. A városfejlesztőkkel szemben támasztott elvárások mára nem sokat változtak.

Pestszentlőrinc és Pestszentimre, a főváros délkeleti kapuja, 1950 óta Budapest 18. kerülete fontos része Budapest városfejlesztési terveinek. A közel 42 km2-es terület története a 18. századig nyúlik vissza, amikor Szent Lőrinc és Péteri puszta Grassalkovich Antal tulajdonába került. 1799-től Mayerffy Xavér Ferenc, Pest és Buda megbecsült polgára, Széchenyi István gróf barátja bérelte és virágoztatta fel a területet. Mintagazdasággá fejlesztette a majort, a nevét viselő Ferihegyen, a mai repülőtér helyén szőlőfajta-gyűjteményt létesített. Hosszú időn át jellemzően mezőgazdasági művelés folyt a környéken. Az 1960-as – 70 - es években, mint Budapest több kerületében, ipari létesítmények, közintézmények mellett több tízezer embert befogadó lakótelepek épültek.

Az elmúlt két évtizedben a korábban működő gyárak többsége megszűnt, az utóbbi években a foghíjtelkeken és a település határán főként társasházak, lakóparkok épülnek. A térséget sokan a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezeteként ismerik, pedig ebben a népes kerületben, 22 önálló elnevezést viselő lakónegyedben ma több, mint 100 ezer ember él. 

A Lónyaytelep, Miklóstelep, Bókaytelep háromszögben elhelyezkedő Lőrinci Sportcsarnok évtizedek óta jelképe és ünnepelt otthona volt a kerületi sportéletnek. A Pestszentlőrinc-Pestszentimre központjában épült, közel 500 néző befogadására alkalmas csarnokot 1977-ben adták át a nagyközönségnek. Az eddig sokszor és sokoldalúan kihasznált épület műszaki állapota mára leromlott, ezért időszerű volt egy komoly felújítás kezdeményezése. A 18. kerület Önkormányzata és a helyi kézilabdacsapat vezetése két éve elindította a sportcsarnok fejlesztésének és bővítésének előkészítését.

A 2018-ban kiírt sikeres közbeszerzési pályázat eredményeként, a mai alapkőletételt követően megkezdődnek az érdemi munkálatok. Az új Budapest Airport Aréna akár ezer látogatót is képes lesz befogadni, és a fejlesztések révén lehetővé válik, hogy az épületben a sportrendezvényeken kívül minőségi környezetet igénylő egyéb rendezvényeket is szervezhessenek.

A tervek szerint a jelenlegi 2862 nm-es beépített terület helyén egy kétszintes, összesen 4701 nm nettó alapterületű, akadálymentes lifttel, 1000 fős lelátóval, közvetítő állásokkal, multifunkcionális edzőteremmel, öltözőkkel, gyúróhelyiséggel, irodákkal, klubszobával, sportszertárakkal, ellátott közösségi tér épül. Különösen fontos ma, ebben az energiapazarló világban, hogy az új, akadálymentesített épület gazdaságosan és egyszerűen üzemeltethető lesz majd.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér méretével és jelentőségével kiemelkedő helyet foglal el a környék életében. A közelmúltban zajos sajtóvisszhangja volt azoknak a megmozdulásoknak, amelyekben a helybéliek a repülőtér éjszakai forgalma ellen tiltakoztak.  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úrral – Ughy Attila polgármester úr támogatása mellett - megszületett Budapest főpolgármesterének megállapodása, amely szerint idén augusztustól éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc repülőtéren.

A Budapest Airport vezetősége konstruktív módon vett részt a tárgyalásokon. Köszönet érte!

Örvendetes, hogy a Budapest Airport üzemeltetői fontosnak tartják, hogy jelenlétük a kerületben ne csak a zajszennyezésről szóljon, ezért részt vállalnak a térség közösségi és sportéletének fellendítésében, a sportaréna megépítésében.

Ez a társadalmi felelősségvállalás példa arra, hogy a kisebb-nagyobb közösségek, a helyi vállalkozások, a budapesti városrészek sokat tehetnek polgáraik egészségi állapota érdekében, ha biztosítják számukra a mozgás, a sportolás, az egészséges életmódra való nevelés lehetőségét. 

A XVIII. kerületben az elmúlt két ciklusban rendre megújultak jelentősebb szabadidő parkok, sportpályák, uszodák, illetve a hozzájuk tartozó kiszolgáló létesítmények. A helyi sportfejlesztési koncepció igazodik a kerület adottságaihoz és tervezett jövőképéhez, összhangban van az egyéb fejlesztési elképzelésekkel.

A sportnak, a mozgás élettani előnyén kívül jelentős közösségformáló és megtartó ereje is van, ezért a lakosság egészséges életmódra való nevelése, az egészségtudatos magatartás, a helyben lakók sportolásra való ösztönzése egyben a közjó szolgálata.

A sportlétesítmények korszerűsítése egyben az egyesületi élet tovább fejlődését, az utánpótlás‐nevelést is szolgálja. A pestszentlőrinci kézilabdasport idén ünnepeli 35. születésnapját, bár története még régebbre nyúlik vissza. Más keretek között ugyan, de a Malév Sport Club már 1969-ben megalakította és működtette a férfi és női kézilabda szakosztályát. Bár a csapat neve és összetétele többször átalakult az elmúlt ötven évben a bázis mindvégig itt, Lőrincen maradt. A kerület kézilabdázói, felnőtt, ifjúsági és serdülő csapatai többszörös bajnoki címet és számtalan dobogós helyet szereztek az évtizedek során, válogatott játékosok is csillogtatták itt tudásukat, például a Vass fivérek.

Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzata értékelte és értékeli a sportágban tevékenykedők eredményeit, ezért hosszú évek óta támogatja a kézilabda szakosztály működését. A mai alapkőletétellel új korszak kezdetei körvonalazódnak Budapest XVIII. kerülete és a kézilabda klub életében. Hamarosan új minőségben jelenik meg a környék sportéletének központja. A Budapest Airport Aréna, alkalmas lesz nemzetközi kézilabda rangadók lebonyolítására, megfelel majd az itt lakók sportolási igényeinek és kiváló helyszíne lesz a közösségi élet eseményeinek is.

Tisztelt jelenlévők!

A települések jólétének, egyenletes emelkedésének kulcsa, a helyi adottságokra építő, a kulturális értékeken alapuló közösségépítés. Pestlőrincen - Pestszentimrén teret nyitnak mindazon kezdeményezéseknek, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az embereket.

Budapest vezetése közel 10 éve támogatja azokat a kerületi kezdeményezéseket, melyek a közösségi és sportélet megerősítését szolgálják.

A településtudománynak meghatározó szerepe van olyan életminőség kialakításában, amely megmutatja, hogy a minket követő generációk milyen keretek között fognak élni, milyen jövő, milyen város vár rájuk.

Jókai Mór millennium utáni észrevételét továbbgondolva bizton állítható, hogy: „Budapestnek nemcsak nőni, hanem emelkedni is kell!"

Ezt a nemes célt szolgálja építő elemként a hamarosan megújuló, pontosabban megépülő sport- és a rendezvényközpont, Pestlőrinc – Pestszentimre, egyben Budapest új, sokoldalú közösségi tere, a Budapest Airport Aréna.

Gratulálok Ughy Attila polgármester Úrnak és a megvalósításban részt vállalóknak, a multifunkciós létesítmény használatához pedig sok – sok örömöt kívánok az ide látogatóknak.

 

Hírek

RSS megtekintés