Átadták a Szent Margit Kórház felújított mozgásszervi rehabilitációs osztályát

Tarlós István főpolgármester beszédet mond a Szent Margit Kórház felújított mozgásszervi rehabilitációs osztályának átadásán, mögötte Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület országgyűlési képviselője (j) és Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója

Átadták a budapesti Szent Margit Kórház felújított mozgásszervi rehabilitációs osztályát csütörtökön. A több mint negyvenmillió forintos fejlesztés keretében elvégezték az osztály teljes körű akadálymentesítését is. Tarlós István főpolgármester az átadáson hangsúlyozta: a Szent Margit Kórház – ahogyan eddig is – számíthat a Fővárosi Önkormányzat támogatására a továbbiakban is.

Tarlós István főpolgármester elmondta: az osztály 2012-ben kezdte meg működését, és most mintegy ezer négyzetméteren újult meg. Valamennyi kórterem funkcionális és komfortos lett, és önálló foglalkoztató terápiás helyiségben folyik ezentúl a betegek komplex rehabilitációs kezelése - tette hozzá. A főpolgármester kitért arra, hogy az osztályra a legnagyobb számban stroke trauma után kerülnek betegek, de ott számos csipőtáji törést elszenvedett, illetve protézissel ellátott pácienst is kezelnek. Az osztályon általában 3-4 hétig zajlanak a gyógyítási folyamatok, de nem ritka a több hónapos kezelés sem – közölte, hozzátéve: évente átlagosan 500 ember rehabilitációját végzi az osztály, ahova az ország valamennyi területéről érkeznek utógondozásra szoruló betegek.

A főpolgármester hangsúlyozta: a Szent Margit Kórház – ahogyan eddig is – számíthat a Fővárosi Önkormányzat támogatására a továbbiakban is. Tarlós István szólt arról is, hogy az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztése indult el. (A főpolgármester teljes beszéde itt olvasható.)

Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a Szent Margit Kórház megoldásainak jelentős részét akár példaként is lehet állítani más kórházak számára, hiszen az intézmény azon kevés kórház közé tartozik, amelyek nemcsak nagyobb tartozás nélkül működnek, hanem még fejlesztésekre is félretesznek.

Az osztály évente átlagosan 500 ember rehabilitációját végzi

Az egészségügyi ellátás javítását célzó kormányzati lépésekről szólva közölte, hogy az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére 2010 óta több mint 500 milliárd forintot fordítottak.

Az EBP a 2017-es költségvetéssel már elindult, 40 milliárd forintnyi fejlesztéseket indítottak el - mondta Varga Mihály, kifejtve, hogy ebből 22 milliárdot fordítottak orvostechnológiai fejlesztésekre, 18 milliárdot pedig építészeti tervezések megkezdésére. Közölte, idén 30 milliárd forintot fizetnek ki hasonló célokra. Ugyanakkor – mint hozzátette – a járóbeteg-szakrendelők bővítése és az egyházi kórházak támogatása ezt a forrást lényegében 200 milliárd forint fölé emeli. Varga Mihály elmondta, az EBP keretében 2019-ben 42 milliárd forintot használnak majd fel.

Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója azt közölte, a fejlesztés az intézmény saját költségvetéséből valósult meg. Ezzel azt bizonyítják, hogy az elmúlt hat évben erős intézménnyé vált a Szent Margit Kórház, amely a tulajdonos állam támogatása, pályázati források igénybevétele, a főváros és a kerületi önkormányzat, valamint a civilek rendszeres segítségnyújtása mellett saját munkájával, hatékony gazdálkodásával is hozzá tud járulni az intézmény megújulásához – mondta.

Badacsonyi Szabolcs közölte azt is, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottsággal újfajta együttműködést indítanak. A közös munka célja, hogy az osztályon gyógyuló betegek a legteljesebb életet élhessék a rehabilitáció után, valamint az, hogy érintettekkel megismertessék a parasportokat.

Az osztályon új burkolatot kaptak az elkülönítők, a folyosó és a kiszolgáló helyiségek, továbbá valamennyi kórteremet újrafestették. Kiépítettek egy a mozgássérültek által is önállóan használható vizesblokkot. A fejlesztés így nagyban hozzájárul a betegek magas színvonalú és biztonságos rehabilitációs ellátáshoz.

MTI

Hírek

RSS megtekintés