Elkészült a Szociális Városrehabilitációs Kézikönyv

A Szociális Városrehabilitációs Tematikus Fejlesztési Program (TFP)  Kézikönyvét bemutató rendezvényt dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes nyitotta meg

Urbanisztikai szakemberek mutatták be a Szociális Városrehabilitációs TFP Kézikönyvet csütörtökön, a FUGA Rendezvényközpontban. A dokumentum - amely a fővárosi kerületek szociális városrehabilitációjához kínál részletes útmutatót - a Szociális Városrehabilitációs Tematikus Fejlesztési Program (TFP) utómunkájaként készült el. A tematikus fejlesztési programok fő célja az összvárosi érdekeket képviselő városfejlesztés megvalósítása a korábbi időszak tervezési gyakorlatával szemben.

A kézikönyv bemutatóján Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy a segédletet minél szélesebb körben fogják alkalmazni a kerületi önkormányzatok szakemberei. Követendő példaként és gyakorlatként említette a VIII. kerületi Magdolna-negyed Projektet, a Corvin-negyedet, illetve az Esély Közalapítvány tevékenységét. A főpolgármester-helyettes kiemelte: a Fővárosi Önkormányzat az előző ciklusban - amellett, hogy számos beruházást hajtott végre – „tervgyárként” is működött. Ennek köszönhető, hogy a most kezdődő uniós költségvetési időszakban a Főváros jó pozíciókból indul az integrált operatív programok terén.

A Szociális Városrehabilitációs TFP- Kézikönyv az eddigi együttes tervezési tapasztalatok alapján készült, a kerületi városrehabilitációs projektek, elképzelések minél sikeresebb megtervezéséhez, végrehajtásához. Az együttes tervezési folyamat még tavaly év elején kezdődött - a Fővárosi Önkormányzat koordinációja mellett - „Tematikus Fejlesztési Programok” néven. A folyamat célja, hogy a budapesti fejlesztések összehangolt módon, minél nagyobb hatást kifejtve valósuljanak meg. A tervezési folyamat három fejlesztési kulcstéma mentén zajlik, melyek az Integrált Területi Beruházás keretében valósulhatnak meg. Ide tartozik a Duna menti területek összehangolt fejlesztése, az alulhasznosított és barnamezős területek kezelése, illetve a szociális városrehabilitáció.

A szociális városrehabilitáció a fizikai környezet megújítása mellett nagy hangsúlyt fektet a társadalmi viszonyok javítására, az érintett területen élők humán erőforrásainak gyarapítására, hátrányos társadalmi helyzetük javítására.

Hírek

RSS megtekintés