Átadták a magyar rockzene történetét bemutató múzeumot Budapesten

Alig másfél év előkészítő munkát követően február 6-án megnyílt az ország első rockmúzeuma, a MagyarRock Hírességek Csarnoka az angyalföldi RaM Colosseumban. Az állandó kiállítás a hatvanas évek elejétől mutatja be a magyar rockzene történetét korabeli plakátok, fotók, hangszerek, zenészrelikviák segítségével. A megnyitón beszédet mondott Tarlós István főpolgármester és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.

- 1948-ban születtem, és hasonlóan a jelen lévőkhöz magam is beleszülettem a Rockmúzeum által megjelenített zenei világba. Az ötvenes évek világa után jött egy zenei fellendülés a hatvanas években, és egyszer csak eljött a nap az évtized második felében, amikor valami erjedni kezdett. Ebben az időben nőtt fel Magyarországon az a generáció, amit a mi nemzedékünk szeretett, és már nekünk is voltak rock együtteseink, akiket sajátunkként szerethettünk – idézte fel a hazai rockzene megszületésének korszakát Tarlós István, megemlítve a többi közt az Illés, az Omega, és a Metró zenekart. Hozzátette: maga is nagy rajongója a hatvanas évek zenei időszakának, közel négyszáz lemezes gyűjteményében a korszak összes fontosabb albuma, kislemeze megtalálható.

 

„Vannak dolgok, amiket az ember szívesen támogat, és vannak olyanok, amiknek ügyét mélyről jövően, szívből segíti, mintha egy kicsit önmagát is támogatná.  A jelenlévő zenekarok a hazai rockzene megalapítói. Aki itt ül közöttünk ebből a generációból, azok tudják, hogy ez egy életérzés. Ezt az életérzést, hangulatot, ami visszaköszön ebben a múzeumban is, nem szabad elfelejteni. Ezért örömteli dolog, hogy sikerült ezt megvalósítani Budapesten” – tette hozzá Tarlós István.

Az egyetemes és a magyar zenei kultúra egy új intézménnyel gazdagodik – mondta Tóth József. A XIII. kerületi polgármester köszönetet mondott Tarlós Istvánnak, hogy támogatta a múzeum létrehozását.

A múzeum egyik megálmodója, B. Tóth László rádiós műsorvezető kitért arra, hogy a múzeum 810 négyzetméteren állít emléket a magyar rockzene elmúlt ötven évének. A megnyitón jelen volt Szörényi Levente, Benkő László, Benkó Sándor, Szörényi Szabolcs, Bródy János, Frenreisz Károly és Závodi János. A megnyitót követően Tarlós István és Tóth József „tiszteletbeli zenész” elismerést kaptak a kiállítás szervezőitől.

Az állandó kiállításon megtekinthető Radics Béla híres szamurájfejes pólója, Szörényi Levente első és utolsó gitárja, az Omega első füstgépe, valamint a Szabad Európa Rádió teljes eredeti stúdiója. A Rockmúzeum február 8-tól ingyenesen látogatható minden szombaton és vasárnap a XIII. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Házban (RaM Colosseum). A MagyaRock Hírességek Csarnoka megtalálható a facebookon, és a hamarosan induló www.rockcsarnok.hu honlapcímen.

Hírek

RSS megtekintés