Tarlós: sikeres volt a téli hajléktalanellátási program

„A hajléktalanellátás egészen új fejezete kezdődött az új kormány, illetve az új fővárosi vezetés időszaka alatt. Ez már a második telünk volt, megkockáztatom, az első igazi. Törekvéseinket kezdetben számos kritika érte. Fontos tény, hogy 2011 októbere és 2012 márciusa között Budapesten összesen egy, kihűlés miatti haláleset fordult elő. Ez is sok persze, de ha abból indulunk ki, hogy az előző ciklusban évente 30 volt az átlag, 2006 és 2010 között ugyanis 131 ember hűlt ki a főváros utcáin, a két eredmény össze sem hasonlítható” – jelentette ki hétfői tájékoztatóján Tarlós István.
Budapest főpolgármestere hangsúlyozta, nagyon eredményes programot tudtunk magunk mögött, jól vizsgázott a Társadalmi Megbékélés Programja, amelynek köszönhetően számos közvetlen életveszélyt sikerült elhárítani.
Tarlós István emlékeztetett arra, hogy a fővárosi önkormányzat több mint 340 millió forintot költött a hajléktalanok téli ellátására, három új hajléktalanszálló nyílt, összesen 500 ággyal. A főpolgármester köszönetet mondott a lakosságnak és a szociális munkásoknak, valamint a Belügyminisztériumnak és a tárcavezetőnek, a közterület-felügyeletnek, a BRFK-nak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak és a Menhely Alapítványnak a segítségért és az együttműködésért.
Felhívta a figyelmet, hogy a kritikus téli időszakban a közterület-felügyelők nem bírságoltak, az aluljárókban pedig elhelyezték a városvezetés felhívását, amelyben a hajléktalanokat tájékoztatták a melegedőkről, illetve a lakosság segítségét kérték. „Az összefogás, a tolerancia, az együttműködés sok-sok életet megmentett Budapesten, büszke vagyok e teljesítményre, ezt a munkát fogjuk folytatni” – hangsúlyozta Tarlós István.
Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke emlékeztetett arra, hogy a főváros tavaly nyáron fogadta el új hajléktalanellátási koncepcióját, amely alapján a városháza a máltaiakkal és a Menhely Alapítvánnyal szerződött. (A főpolgármester ezzel kapcsolatban hozzátette, bevált az a modell, hogy e két szakmai szervezetre bízták a kérdést, és nem aprózták fel százfelé a forrásokat.) A főváros az utcán élőkre fókuszált, arra, hogy nekik jusson valamilyen ellátás.
A felmérések szerint 1600, utcán élő embert regisztráltak. A krízisautók mindig elérhetők voltak, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel való, forró drótos kommunikációnak és együttműködésnek köszönhetően mindig lehetett tudni, hol van üres férőhely.
Vecsei Miklós kitért arra, hogy az idén télen átadott, zárható szekrényekkel felszerelt, három új hajléktalanszálló közmunkaprogram keretében újult meg. Kiemelt figyelmet fordítottak az otthontalanok képzésére, a fővárosi közszolgáltató cégeknél csaknem félezer embernek sikerült így munkahelyet biztosítani. Vecsei reméli, hogy a főpolgármester „továbbra is magánál tartja a hajléktalanellátás kérdését, ennek volt ugyanis ereje”.
A további tervek között említette a képzési programok folytatását, rehabilitációs technikák alkalmazását, az újabb pályázatokon való indulást. Tervezik, hogy a hajléktalanoknak a Szabolcs utcai kórház területén egészségügyi centrumot alakítanak ki.

Videó

Hírek

RSS megtekintés