Máris megrongálták a nemrég átadott kőcsikós játszóteret

Nincs két hete, hogy elkészült a Gellérthegy egyik új látványossága, a felújított kőcsikós játszótér és az azt körülölelő Hasznos Hulladék út, és máris rongálás áldozata lett mindkettő. A játszótér eszközeit, padjait, az öt állomásból álló út egyik tábláját ismeretlenek a felismerhetetlenségig összefirkálták, a szemléltető eszközökből többet letörtek. A Budapesti Városüzemeltetési Központ közszolgáltató cégeinek, és így Budapesti lakosainak, minden évben több százmillió forintos kárt okoznak a vandálok és a tolvajok. Sajnos a BVK Holding Zrt. minden cégénél előfordultak az elmúlt években rongálások.
 


A Főkertnek 2013-ban 10 millió forint kára származott csak a parkberendezések rongálásából, lopásából. A társaság kénytelen rendszeresen pótolni a vízórákat a Margitszigeten, a Városligetben, a Gellért hegyen és a Népligetben. Az öntözőrendszerek sincsenek biztonságban a vandáloktól, de a segélykérő oszlopok (pl. városligeti gördeszkás játszótér), a fák, a kiültetett virágok, a szobrok sem, sőt a játszótéri játékokat is rendszeresen megrongálják, arra is volt már példa, hogy felgyújtottak egy hintát.
 
A lakossági hulladékgyűjtő tartályok is a rongálók és tolvajok kedvelt célpontjai, tavaly 1300 kukát tettek tönkre vagy loptak el az FKF-től és a lakosságtól. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek nem rendeltetésszerű használatából fakadó takarítási, szállítási költségek éves szinten közel egymilliárd forint pluszköltséget rónak az FKF-re, és így a budapestiekre. Szintén tetemes összegeket kénytelen a cég áldozni a vadplakátok és graffitik eltávolítására is.
 
A lopásokból és értelmetlen rongálásokból a Főtávnak évente 4-5 millió forint vagyoni kára származik. Több mint egymillió forint értékben loptak el külső érzékelőket, légtelenítőket és nyomásmérő eszközöket, de több hőközpontot is feltörtek, ezzel félmillió forint kárt okoztak a társaságnak. Ugyancsak nehezen védhetők a távhővezetékek, amelyek burkolatvédő lemezeinek eltulajdonításából is mintegy egymillió forint kára származott a Főtávnak, de az ellopott aknafedelek pótlására is csaknem 400 ezer forintot kellett költenie.
 
A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) temetőiben a rongálások kifejezetten anyagi érdekből történnek. A tolvajok eltulajdonítják a sírkövek egyes elemeit, például a vázát, fejkövet, bronz díszeket, és azokat értékesítik, illetve ezek után ajánlatot tesznek a helyreállítást illetően. Az ilyen eseteket úgy lehet csökkenteni, ha a temetőlátogatók nem vásárolnak, és nem bíznak meg munkával a temetőkben sétáló, és ilyen módon ajánlkozó személyeket, hanem minden szolgáltatást a temető felvételi irodájában, vagy telephellyel, irodával rendelkező vállalkozótól rendelnek meg.
 
A fent említettek csak kiragadott példák, a sort lehetne még folytatni. Csak összefogással lehet közös értékeinket megvédeni, a fosztogatókat és rongálókat megfékezni és leleplezni! Közös érdek ez, hisz a rongálásokból, lopásokból eredő károkat a budapestieknek kell megfizetniük!
 
BVK Holding Zrt.
 

Kapcsolódó cikk

Egész napos családi program keretében április 26-án átadták a felújított gellérthegyi Kőcsikós játszóteret. A Tedd Magadért! elnevezésű városszépítő akció során a szervezők tizenötezer egynyári virágot ültettek el.