Április 6-án indul a metrópótlás Dél-Pesten

Az M3-as metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között csúcsidőben 45 másodpercenként pótlóbuszok közlekednek, az érintett dél-pesti lakóövezetek felől új, közvetlen buszjáratok indulnak, más érintett buszjáratok a szokásosnál sűrűbben járnak – ezek a legfontosabb tudnivalók az április 6-án kezdődő dél-pesti metrópótlás közösségi közlekedési változásairól. Ehhez kapcsolódóan a gépjárművel közlekedőknek is számos forgalmi változásra kell felkészülni. A dél-pesti régióban akár közösségi közlekedéssel, akár gépjárművel közlekedőknek a megszokottnál hosszabb utazási időre kell számítani, ezért érdemes lesz előre megtervezni az útvonalukat, és – ha van rá lehetőségük – korábban vagy később útnak indulni. A Budapesti Közlekedési Központ minden rendelkezésére álló kommunikációs csatornán felhívja az utasok figyelmét a változásokra: több százezer szórólapot juttat el az utazóközönséghez, közel 100 munkavállalója a helyszínen segíti az eligazodást, www.bkk.hu/m3felujitas címen pedig továbbra is egy helyen, néhány kattintással elérhető minden közúti és közösségi közlekedési információ, térkép.

Pótlóbusz, új, közvetlen eljutást segítő járatok, alternatív utazási javaslatok

Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között április 6-án, szombaton kezdődik az M3-as metró pótlása, és azzal párhuzamosan – a zavartalan és gördülékeny metrópótlás támogatása érdekében – megváltozik Dél-Pesten a felszíni közlekedési rend is. A felújítás ideje alatt a metró munkanapokon egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között pedig korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált metrópótló buszok közlekednek csúcsidőben 45 másodpercenként indulva. A metrópótló buszok mellett új buszjáratok is segítik a közlekedést, amelyek már jelenleg is közlekednek. Ez a három járat a Gloriett-lakótelep és a Havanna-lakótelep felől a Nagyvárad téri ideiglenes metróvégállomáshoz közlekedő 194M, a Pestszentimre felől szintén a Nagyvárad térre tartó 254M és a pesterzsébeti Szentlőrinci úti lakótelep felől a Boráros térig közvetlen gyorsjárati eljutást lehetővé tevő 223M buszjárat. A szokásosnál sűrűbben indul majd több dél-pesti buszjárat, hozzájárulva a metrópótlás gördülékenységéhez. Egyes InterCity és gyorsvonatok Budapest-bérlettel felár megfizetése nélkül vehetők majd igénybe, továbbá számos elővárosi Volánbusz járat munkanapokon reggel a Nagyvárad teret érintve közlekedik. A rekonstrukció első három hétvégéjén, április 6-án és 7-én, 13-án és 14-én, valamint 19-22. között a metró Újpest és a Nagyvárad tér között közlekedik; a metrópótló busz a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között jár. Ezt követően, április 27-től szombaton és vasárnap a metró Újpest-központ és a Lehel tér között jár majd, a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között metrópótló busszal utazhatnak.

A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV mindent megtett – és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet – a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére. Azonban fontos tudni: akár a pótlóbuszt választják, akár valamely alternatív, elkerülő útvonalon közlekednek, utazási idejük mintegy 10-15 perccel növekedni fog.

Információk a lehető legtöbb kommunikációs csatornán

A BKK minden rendelkezésére álló kommunikációs csatorna igénybevételével gondoskodik arról, hogy a metrópótlással kapcsolatos információk eljussanak az utazóközönséghez. A www.bkk.hu/m3felujitas oldalon egy helyen, néhány kattintással elérhető minden, a felújítással és a pótlással kapcsolatos közúti és közösségi közlekedési tudnivaló. A BKK közösségi oldalain, a Facebookon és az Instagramon, emellett több nyomtatott napilapban, rádióban, internetes oldalon, továbbá a rendelkezésre álló megállóhelyi utastájékoztatási felületeken is tájékoztatást ad a fontos tudnivalókról. Több százezer informatív szórólapot osztunk ki – illetve a postaládájukon keresztül juttatunk el – azokhoz az utasoknak, akiket érint a változás. Mindemellett a metrópótlás első napjaiban mintegy 100 munkatársunk a kiemelt helyszíneken segíti az utasokat a tájékozódásban, az új járatok, a változó közlekedési rend megismerésében – kérjük, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal, ha nem biztosak abban, mely járatra szálljanak fel.

Jegy- és bérletvásárlási lehetőségek

A metrópótló buszok zavartalan közlekedése érdekében azokon a dél-pesti pótlás idején sem lehet majd a járművezetőnél jegyet vásárolni, azonban a BKK a metrópótlás idején is biztosítja a kényelmes jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. A lezárt metróállomásoknál található jegy- és bérletkiadó automaták egy részét a metrópótló busz megállóiba telepítik át, másik részük az alternatív utazási irányokban, a jellemző átszállási pontokon gazdagítják majd a jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket, továbbá a Határ út és a Népliget megállóhelyen ideiglenes pénztárak nyíltak, míg a Nagyvárad téren újranyitott a korábban bezárt pénztár.

A BKK értékesítési pontjai továbbra is megtalálhatók a www.bkk.hu/pontkereso oldalon, ahol akár helyszínre, akár nyitvatartási időre is keresve könnyen, gyorsan megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata. Minden metrópótlóbusz-megállóban feltüntetjük a legközelebbi jegyvásárlási lehetőséget.

Változások a közúti közlekedésben

A gépjárművel közlekedőknek is számos forgalmi változásra kell számítani, a metrópótlás miatt elsősorban az Üllői úton, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán és a Gyáli úton, valamint a Népliget, a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd környékén kell a megváltozott forgalmi rend miatt nehezebb haladásra kell számítani. Buszsávot jelölnek ki az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út között több szakaszon, módosul a közlekedési rend az Üllői úton a Nagyvárad térnél, az Ecseri úti kereszteződésnél, továbbá Ferencvárosban a Vágóhíd utca végében, Kispesten pedig a Vak Bottyán utcában. Meghosszabbítják a buszsávot a Soroksári úton, Kőbányán a Vajda Péter úton és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán a városközpont felé vezető irányba. Emellett számos útszakaszon átalakítják a forgalmi rendet, módosítják a jelzőlámpa-programot, ezért a BKK kéri, hogy a szokásosnál nagyobb figyelemmel és türelemmel vezessenek.  A Dél-Pesten közlekedőknek hosszabb, akár 20-30 perccel nagyobb utazási időre kell készülniük.

Budapesti Közlekedési Központ

Hírek

RSS megtekintés