Fővárosi Közgyűlés: visszavonták az olimpiai pályázatot

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése a Városháza dísztermében 2017. március 01-én

​Rendkívüli ülésen döntött a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2024-es olimpiai pályázatának visszavonásáról. A testület felkérte a főpolgármestert: folytasson tárgyalásokat a kormánnyal az olimpiai pályázattal kapcsolatos beruházások további sorsáról.

Egyperces néma felállással adóztak a városatyák a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének kezdetén a napokban elhunyt Berek Katalin kétszeres Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze emléke előtt. Berek Katalint – akit 2008-ban választottak meg Budapest díszpolgárának – a Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekinti.

A Fővárosi Közgyűlés – Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a testület valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára, 22 igen, 6 nem szavazattal – úgy döntött: a politikai egység felbomlására tekintettel a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közösen visszavonja a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát, és felkérte a főpolgármestert, hogy a döntésről a MOB elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. A közgyűlés arra is felkérte a főpolgármestert, hogy a kormányhatározatokban nevesített – és az olimpiai pályázattal kapcsolatos, de attól függetlenül is megvalósuló – beruházások további sorsáról, azok 2024-ig történő megvalósulása érdekében folytasson tárgyalásokat a kormánnyal. A testület döntött arról is, hogy előkészítik a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. jogutód nélküli megszüntetéséhez szükséges javaslatokat.

​​

Tarlós István főpolgármester a napirend vitájában emlékeztetett rá, hogy Gy. Németh Erzsébet még szocialista frakcióvezetőként többször is megszavazta az olimpiai törvényt, „a népszavazás gondolatát viszont egyszer sem vette fel sem ő, sem volt párttársa, Horváth Csaba". Kitért rá, hogy a szocialisták 2015 júniusban megszavazták a közgyűlésben a budapesti olimpiai pályázatot, népszavazási kezdeményezésük csak fél évvel ezután következett.

Tarlós István a vitában úgy fogalmazott: „én nem vagyok Demszky Gábor, és nem mondok olyanokat, hogy nincs politikai felelősségem abban, ami a fővárosnál történik, politikai felelősségem mindenben van, ami 2010 után történik a fővárosban. Aki azt mondja, hogy neki nincs, az a gyáva." A főpolgármester hozzátette: „mi nem felelőtlenül mentünk bele a pályázatba, nem mi találtuk ki, mi a MOB felkérésére döntöttünk a pályázásról." Az ellenzéki felszólalásokkal kapcsolatban megjegyezte: „ez az egész, ami itt folyik, már rég nem a sportról szól. Ez színtiszta politika, semmi köze az olimpiához". „Az a legfájdalmasabb, hogy az olimpia körüli cirkusszal az ország milyen képet alakít ki magáról külföldön. Amit a kispártok művelnek, bőven kimeríti a jellemtelenség fogalmát" – jelentette ki.

A főpolgármester beszélt arról, hogy az olimpia előkészítésére a kormánnyal közösen alapított Budapest 2024 Nonprofit Zrt. 200 millió forintos alaptőkéjéhez a Főváros 125 millió forinttal járult hozzá, erről az összegről már kérték az elszámolást. Tarlós István megismételte: az olimpiához kapcsolódóan a Főváros a maga részéről „szerződést sem kötött, megbízást sem adott, teljesítést nem igazolt, számlát nem fizetett ki".

Az olimpiához kapcsolódó beruházások sorsával kapcsolatban azt mondta: ez ügyben meg kell várni a kormány hivatalos álláspontját.

Tarlós István megemlítette, hogy az M3-as metró felújításával kapcsolatos szerződéseket tervezik bevinni a közgyűlés elé, „szemben Horváth Csaba politikai közösségével, amely a 4-es metró 20 szerződése közül egyet sem hozott be a testület elé".

Hírek

RSS megtekintés