Elismeréseket adott át a Főváros napja alkalmából a főpolgármester

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédet mond a főváros napja alkalmából az Újvárosháza dísztermében tartott ünnepségen

Magyarország és Budapest jóval biztonságosabb, mint jó pár, terrorizmusnak kitett nyugati ország és nagyváros - mondta Tarlós István főpolgármester pénteken, a főváros napja alkalmából az Újvárosháza dísztermében rendezett ünnepélyes díjátadón. Budapest egyesítésének 144. évfordulója alkalmából átadták a fővárosi elismerő címeket.

A főpolgármester beszédében kifejtette, Magyarország és Budapest eddig nem került a terroristák célkeresztjébe, a kormány és a városvezetés elszántsága alapján pedig itt nem is lesznek könnyen radikalizálható társadalmi csoportok. A brit külügyminisztérium elemzése Magyarországot a tíz legbiztonságosabb turista célpont között tartja számon - mutatott rá Tarlós István. Hozzátette ugyanakkor, hogy "soha ne kiabáljuk el kedvezőbb sorsunkat, és soha ne legyünk elbizakodottak". "Reális veszélyekről van szó, amiket nem szabad alábecsülni, különösen pedig elbagatellizálni" - mondta a főpolgármester.

Tarlós István a főváros egyesítésének 144 évfordulója alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott, Budapest a magyar nemzet politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja, ezáltal "behelyettesíthetetlen szíve" is. 

Szólt arról is, hogy 2010-től "két évtizednyi megkérdőjelezhető szervezettséget, átláthatóságot, létező működési zavarokat, súrlódásokat" kellett leküzdeniük. "Új szellemiséggel, új lendületet kellett adni a fővárosnak" - mondta, aláhúzva, azt a célt tűzték ki, hogy befejezik azokat a beruházásokat, amelyekkel hosszú ideje hitegették a budapestieket, akik egy élhetőbb, kellemesebb és biztonságosabb várost kaphatnak.

A főpolgármester az elmúlt hét év eredményeit sorolva elsőként említette a 4-es metró befejezését, amit szerinte négy év komoly erőfeszítései árán, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) szerint nem egy esetben szabálytalanul

megkötött szerződések módosításával, a városnak tízmilliárd forintokat visszaszerezve tudtak megtenni. Tarlós István felsorolását a Széll Kálmán tér felújításával, a budai fonódó villamos kialakításával, az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbításával, illetve korszerűsítésével, a világ leghosszabb villamosának forgalomba helyezésével, a környezetkímélő, alacsony padlós buszok és felsővezeték nélküli trolik beszerzésével, valamint a főváros szinte száz százalékos csatornázásának megvalósításával folytatta. Emlékeztetett a hároméves faültetési programra, amelynek eredményeként 10 ezer új fával gazdagodik a város, emellett szólt az állatkert és a Margitsziget fejlesztésének folytatásáról, továbbá több, a városrészekkel együttműködésben megvalósult kerületi városrehabilitációs programokról.

Tarlós István külön köszönetet mondott a kerületi polgármestereknek, úgy fogalmazva, hogy "legtöbbjük erősíti a sorsközösséget, együttműködő". "Érdekes és egyelőre nehezen megmagyarázható kivétel ez alól a III. kerület, amely 2010 óta sok támogatást kapott a fővárostól, de valamilyen okból az óbudaiak erről évek óta nem értesülhetnek a helyi újságból" - fejtette ki a főpolgármester, hozzátéve, a kerületben lakók ezután majd a főváros honlapjáról értesülhetnek minderről.

A ciklus két legnagyobb beruházásban, a 3-as metró felújításában és a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmében is sikerült előrelépni - említette.  Előbbiről szólva hangsúlyozta, a beruházás végén a budapestiek olyan metrót kapnak vissza, amely biztonságosan szállítja az utasokat a következő 25-30 évben. "Vannak persze ennek a felújításnak is esküdt ellenségei" - jegyezte meg, kitérve arra is, hogy lehetőségeikhez képest gondoskodnak a vonal akadálymentesítéséről. "A falig elmegyünk" - mondta, azt kérdezve, ha nem sikerül a teljes akadálymentesítés, akkor nem is kellene felújítani a 3-as metrót. "Amikor elődeink a 2-es metrót felújították a 8 mélyállomás közül összesen egybe építettek liftet, nálunk ez az arány lényegesen magasabb" - tette hozzá.

Tarlós István a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatban jelezte, a tiltakozók kedvéért újra kinyitották a szakmai vitát a parttal párhuzamos védekezésről. "Bár megkérdőjelezhető az indokoltsága, de a főváros újabb részletes összehasonlító szakvéleményt készíttet a Nánási út vonatkozásában is" - fejtette ki a főpolgármester, megjegyezve, a rendszerváltás óta nem volt még olyan projekt, amelyben ennél több vita volt. (A főpolgármester teljes ünnepi beszédét itt olvashatja.)

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PRO URBE BUDAPEST DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

1. BÉRES ILONA a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Jászai Mari- és Príma díjas színésznő, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja részére

Páratlanul gazdag színészi pályafutásáért, színpadi és filmes szerepeiben nyújtott felejthetetlen alakításaiért.

2. PUSZTAINÉ DR. ZSIDI PAULA régész, főmúzeológus részére

Több mint négy évtizedes, Budapest történetének és régészeti örökségének megőrzése és bemutatása terén folytatott kiemelkedő tevékenysége, valamint a Budapesti Történeti Múzeum régészeti főigazgató-helyetteseként végzett másfél évtizedes eredményes vezetői munkája elismeréseként.

3. HAJNAL GYÖRGY protonotárius kanonok, a Regnum Marianum Plébánia nyugalmazott plébánosa részére

Budapest egyházi, szellemi és épített értékeinek megőrzése érdekében végzett áldozatos munkájáért, a városligeti Regnum Marianum templom újjáépítése, valamint a hitélet működése érdekében nyújtott közösségteremtő tevékenysége elismeréseként.

4. DR. HATALA JÓZSEF rendőr altábornagy, volt országos rendőrfőkapitány, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, miniszteri biztos részére

A bűnmegelőzés és a közbiztonság területén végzett magas színvonalú szakmai munkája és elhivatottsága elismeréseként.

5. LŐRINCZY GYÖRGY művészeti menedzser részére

Budapest kulturális életében betöltött több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért, a Kálmán Imre Teátrum létrehozásáért, valamint a főváros kulturális értékeinek nemzetközi megismertetéséért.

6. a MAGYAR BOCUSE D’OR CSAPAT, azaz Hamvas Zoltán, Szabó Kevin, Széll Tamás, Szulló Szabina és Vomberg Frigyes részére

A Bocuse d’Or Europe 2016 szakácsverseny budapesti megrendezésében végzett színvonalas munkájukért, valamint a magyar gasztronómia területén elért kimagasló szakmai sikereik elismeréséül.

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE BUDAPESTÉRT DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

1. BÁNYÁSZ JÓZSEFNÉ Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Szociális Szolgáltató Központjának vezetője részére

A fővárosi idősek ellátása érdekében felelősséggel végzett, magas szintű szakmai és vezetői tevékenységéért.

2. DR. FRIEDRICH KATALIN gyermekorvos részére

Óbuda-Békásmegyer gyermeklakossága egészségügyi ellátásában magas szintű szakmai hozzáértéssel végzett, több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül.

3. HARSÁNYI MÁRIA, az Óbudai Társaskör igazgatója részére

Több évtizedes, magas színvonalú kultúraközvetítői munkájáért, valamint a magyar zeneművészetért végzett példaértékű tevékenységéért.

4. KOCSY ILDIKÓ, a Főpolgármesteri Hivatal Humán Erőforrás Menedzsment Főosztályának vezetője, szakmai főtanácsadó részére

Humánpolitikai területen nagy szakmai tapasztalattal, kiemelkedő hivatástudattal végzett eredményes vezetői és közigazgatási munkájáért.

5. KOVÁCS ZSUZSA, a XII. kerületi Süni Óvodák vezetője részére

A tiszteletre, egymás elfogadására, az értékek megőrzésére épülő, négy évtizedes kimagasló szakmai munkája és vezetői tevékenysége elismeréséül.

6. KOVÁCSNÉ SANKÓ GYÖNGYI, a Főpolgármesteri Hivatal igazgatási szakreferense részére

Kiemelkedő feladatellátása, megbízható munkateljesítménye, több mint négy évtizedes elkötelezett közszolgálati tevékenysége elismeréseként.

7. DR. RADICH KATALIN tüdőgyógyász főorvos részére

Budapest lakosságának egészségügyi ellátásában, valamint a dohányzás visszaszorításában végzett áldozatos és elhivatott munkája elismeréseként.

8. SCHELL JUDIT Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész részére

Színpadi és filmes szerepeiben nyújtott emlékezetes alakításaiért, a karakterek hiteles megformálásáért.

9. SZÁNTÓ ÉVA, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezetője részére

A hazai és nemzetközi evezőssportban elért eredményeiért, a 17. FINA Világbajnokság szervezésében betöltött szerepe elismeréseként.

10. CZIGÁNY GYÖRGY Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díjas író, költő, zenei szerkesztő, Érdemes Művész részére

Sokoldalú, minden műfajban kiemelkedő irodalmi munkásságáért, páratlanul gazdag életpályája elismeréséül.

11. CSÓTI JÓZSEF, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatója, a Thália Színház, a Radnóti Színház és a Vígszínház volt gazdasági igazgatója részére

A fővárosi színházaknál a társulatok alkotómunkáját segítő, több évtizedes, eredményes gazdasági tevékenységéért.

12. HERMANN ZSOLT szobrászművész, restaurátor részére

Hagyományokra és teológiai háttérre épülő szobrászművészi alkotásaiért, illetve restaurátorként végzett értékmegőrző művészi tevékenységéért.

13. KELEMEN LÁSZLÓ, a Hagyományok Háza főigazgatója részére

Főigazgatóként, zenészként és népzenegyűjtőként a Kárpát-medencei néphagyomány ápolása és továbbéltetése érdekében végzett tevékenységéért.

14. DR. KENYERES ISTVÁN, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója részére

Kiemelkedő kutatói és oktatói tevékenységéért, Budapest Főváros Levéltára főigazgatójaként végzett magas színvonalú szakmai és vezetői munkája elismeréseként.

15. DR. KOZMA TAMÁS, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának vezető állatorvosa, szakmai tanácsadója részére

Budapest állategészségügyében végzett 20 éves kiemelkedő munkájáért, a főváros gyepmesteri telepének modernizálásában, az állatjóléti szempontok meghonosításában, a felelős állattartás szemléletfejlesztésében, a civil kapcsolatok kialakításában szerzett érdemei elismeréséül.

16. MÓDOS MÁRTON, az InfoRádió ügyvezető igazgatója, főszerkesztője részére

Budapesttel kapcsolatos tárgyilagos és hiteles tájékoztatásban nyújtott kiemelkedő munkájáért.

17. RÁTONYI GÁBOR, a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója részére

Kiemelkedő sportedzői, sportvezetői és társadalmi szerepvállalása elismeréséül.

A díjat átveszi: fia, Rátonyi Márk.

18. RHORER ÁDÁM, a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. fejlesztési igazgatója részére

Budapest közlekedésének megújítása érdekében végzett elméleti és gyakorlati munkájáért.

19. DR. SCHALKHÁZ ISTVÁN klinikus szakállatorvos részére

Hivatása iránti példás elkötelezettséggel és magas szintű szakmai hozzáértéssel végzett állatorvosi munkájáért.

20. DR. SCHRÖDEL NORBERT, a Főpolgármesteri Hivatal Szervezési és Informatikai Főosztályának vezetője részére

Nagyfokú precizitással, szakmai érdeklődéssel és hozzáértéssel végzett szerteágazó hivatali, valamint vezetői munkája elismeréseként.

21. az ARANYTÍZ KULTÚRHÁZ ÉS SZÉPHÁROM KÖZÖSSÉGI TÉR részére

A kultúra és a művelődés területén végzett, Budapest egészét érintő, sokszínű, szerteágazó és magas színvonalú, minden generáció érdeklődését kiszolgáló értékközvetítő tevékenységük elismeréseként.

A díjat átveszi: Balogh Erika Jászai Mari-díjas színésznő, az Aranytíz Kft. ügyvezetője

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE ZALABAI GÁBOR DÍJ – A BUDAPESTIEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT ELISMERÉST ADOMÁNYOZOTT

1. DR. GALLÓNÉ NAGY JUDIT Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltató Főosztályának vezetője részére

A III. kerületi szociális ellátás és idősgondozás területén végzett kiemelkedő tevékenysége, valamint magas színvonalú és példaértékű szakmai munkája elismeréseként.

2. a CSEPELI MOZGÁSSÉRÜLTEK ÖNÁLLÓ EGYESÜLETE részére

A fogyatékkal élők esélyegyenlőségének elősegítése érdekében kifejtett közösségépítő tevékenységéért.

A díjat átveszi: Szabóné Szőke Hajnalka elnök és Rizmayer Antalné alelnök

3. a JÓZSEFVÁROSI EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZ részére

A hátrányos helyzetű gyermekek nevelésében, fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepéért, valamint magas színvonalú és példaértékű szakmai munkájáért.

A díjat átveszi: Koscsóné Kolkopf Judit intézményvezető

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE FŐVÁROSÉRT EMLÉKZÁSZLÓ DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

A BRFK VIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG részére

A közbiztonság terén végzett kimagasló munkájáért, a lakosság biztonságához és biztonságérzetéhez nyújtott szolgálata elismeréseként.

A díjat átveszi: Molnár Gábor rendőr alezredes

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE DR. BARNA SÁNDOR EMLÉKÉREM – A FŐVÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

1. GALGÓCZ DEÁK ANTAL tűzoltó alezredes, tűzoltósági tanácsos, a XXI. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka részére

A fővárosi lakosság védelmének 26 évnyi áldozatos szolgálatáért, példaértékű hivatástudatáért, következetes vezetői munkájáért.

2. HERMANN GÁBOR, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese részére

A főváros közrendje és közbiztonsága terén végzett kiemelkedő szervező és koordináló szerepéért, a szolgálat iránti elkötelezettségéért.

3. SZARKA CSABA ezredes, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának titkára részére

A főváros lakosságának védelme érdekében kifejtett önzetlen tevékenysége elismeréseként.

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST-SPORTDÍJAT ADOMÁNYOZOTT

1. ANGYAL ÉVA olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó részére

Hazai és nemzetközi szinten egyaránt eredményes, kiemelkedő sportpályafutásáért.

2. DR. BAJI BALÁZS világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes, Universiade aranyérmes atléta, klinikus állatorvos részére

A 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon 110 méteres gátfutásban elért harmadik helyezéséért.

3. DR. KAUSZ ISTVÁN olimpiai és világbajnok párbajtőrvívó, öttusázó, orvos részére

A vívás sportágban elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.

4. KIRÁLY ISTVÁN mesteredző - szakedző, VI. danos kick-box nagymester, a WAKO Európai Kick-box Szövetségének első számú alelnöke, a Magyar Kick-box Szövetség alelnöke részére

A magyar kick-box sportban elért kiemelkedő eredményeiért, valamint közösségformáló tevékenységéért.

5. VASKUTI ISTVÁN olimpiai bajnok kenus, edző, sportvezető, a Kajak-kenu Szövetség szakfelügyelője részére

A kajak-kenu sportágban nyújtott kiemelkedő sportteljesítménye, valamint edzőként és sportvezetőként végzett tevékenysége elismeréseként.

 

BUDAPEST FŐVÁROS FŐPOLGÁRMESTERE FŐVÁROS SZOLGÁLATÁÉRT DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

1. ÁRVAINÉ BURIK ÉVA, a Főpolgármesteri Iroda gazdálkodási ügyintézője részére

Kimagasló felelősségtudattal és szorgalommal végzett közigazgatási munkája elismeréseként.

2. DR. DAMU KRISZTINA, az Üzemeltetési Főosztály jogi csoportvezetője részére

Több mint két évtizedes, jogi igazgatási területen végzett eredményes szakmai munkájáért.

3. DEÁK KRISZTINA ERZSÉBET, a Városépítési Főosztály városrehabilitációs csoportvezetője részére

Városrehabilitációs területen nagy tapasztalattal végzett szakmai munkája és lelkiismeretes mentori tevékenysége elismeréseként.

4. MÉZES RÓZSA, a Pénzügyi Főpolgármester-helyettesi Iroda önkormányzati főtanácsadója, gazdasági szakreferense részére

Költségvetési, gazdálkodási területen végzett konstruktív, az új kihívásokra naprakészen reflektáló szakmai munkájáért.

5. SCHUSZTERNÉ HÁKLÁR PIROSKA, a Főjegyzői Iroda közgazdasági szakreferense részére

Pénzügyi, költségvetési, valamint belső ellenőri területen végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként.


Hírek

RSS megtekintés