Természetvédelmi bírságok a helyi védett területeken

A fővárosi természetvédelmi területeken a FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálata idén több százezer forint értékben szabott ki bírságot. A szabálysértőket az esetek többségében szóban figyelmeztetik, de egy tucatszor feljelentést is kellett tenniük, védett virágok gyűjtése, valamint több, engedély nélküli sportverseny és szemétlerakás miatt.
 
A Főpolgármesteri Hivatal főjegyzője mint elsőfokú természetvédelmi hatóság a helyi jelentőségű természetvédelmi területeken engedély nélkül, vagy szabálytalanul végzett tevékenységek miatt természetvédelmi bírságot köteles kiszabni. A természetkárosításnak és – veszélyeztetésnek vannak fokozatai, azonban fontos tudni, hogy a Fővárosi Önkormányzat milliókat költ a védett területek természeti értékeinek fenntartására, ami laikus szemmel nem mindig látható, mégis akár egy nap alatt több év munkája veszhet kárba.

Egy-egy sportesemény rosszul megválasztott útvonala például nagy károkat okozhat a védett területen, illetve a több száz, adott esetben több ezer fő megjelenése hatalmas zavarást okoz: védett, fokozottan védett növényeket taposhatnak el, gyomosodást indíthatnak el, védett madarak fészkelését hiúsíthatják meg. Ezért ezúton is felhívjuk a versenyszervezők figyelmét az útvonal előzetes egyeztetésére és engedély beszerzésére az illetékes hatóságtól.

2014-ben 3 esetben kellet kiszabni természetvédelmi engedély nélküli sportverseny miatt bírságot, összesen 375 ezer forint értékben.

A bírság összegét az önkormányzat természetvédelmi célokra használja fel, hiszen az a Környezetvédelmi Alapjába folyik, amelyből tanösvények létesítésére, védett területek élőhelykezelésére és természetvédelmi szemléletformáló akciókra lehet pályázni.

A Fővárosi Önkormányzat milliókat költ a védett területek természeti értékeinek fenntartására, ami laikus szemmel nem mindig látható, mégis akár egy nap alatt több év munkája veszhet kárba.
2013-tól a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság keretében működő Természetvédelmi Őrszolgálat fokozott jelenlétének köszönhetően a védett területeken egy sor további illegális tevékenységre is fény derült, többek között rongálásra, engedély nélküli tereprendezésre, tiltott helyen való tartózkodásra, területhasználatra, lovaglásra, tiltott tűzgyújtásra. Több esetben csapott le a Természetvédelmi Őrszolgálat védett növényeket gyűjtőkre is. Intézkedéseiket tekintve 11 esetben született közigazgatási feljelentés, egy alkalommal büntetőfeljelentés, 12 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, és 158 esetben részesültek szóbeli figyelmeztetésben a szabálysértők a helyi jelentőségű védett természeti területeken.

Közigazgatási feljelentést leggyakrabban engedély nélküli sportesemények, valamint egyéb természetvédelmi hatósági engedélyhez kötött tevékenység (tereprendezés, fagyűjtés, halfogási tevékenység, hulladékdeponálás) miatt kellett kezdeményezni. Büntetőfeljelentést is tettek amiatt, hogy összesen 640 ezer Ft értékben gyűjtöttek védett növényeket engedély nélkül, kereskedelmi célból.

Helyszíni bírságot jellemzően kutyával való veszélyeztetés, nem kijelölt helyen történő tűzrakás, engedély nélküli gépjárművel történő behajtás, tiltott helyen tartózkodás és engedély nélküli lovaglás miatt szabtak ki, 5-20 ezer forint értékben, idén összesen 115 000 Ft-ot.

A leggyakoribb intézkedés a szóbeli figyelmeztetés volt, amelyet a természetvédelmi őrök kisebb mértékű szabálysértések során alkalmaznak: ha az állampolgár nem tesz komolyabb kárt sem a természetvédelmi területben, sem az értékekben, azonban a területre érvényes szabályokkal ellenkezik a tevékenysége (például letér a kijelölt ösvényről, bizonyos helyeken póráz nélkül sétáltat kutyát). Egyes szabálysértések – mint a hatósági és tanösvénytáblák folyamatos rongálása vagy az illegális hulladéklerakás – felderítése sajnos komoly nehézségekbe ütközik. Az őrszolgálat intézkedései során kényszerítő eszköz alkalmazására nem került sor.

Főpolgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési Főosztály
 
Hulladékot gyűjtenek össze a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. munkatársai a Felsőrákosi-rétek természetvédelmi területről
Az elmúlt hetekben mintegy 196 tonna elhagyott hulladékot (építési-bontási hulladékot, gumiabroncsot, autóalkatrészeket, háztartási hulladékot) gyűjtöttek össze a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Felsőrákosi-rétek természetvédelmi területről.

Hírek

RSS megtekintés