Testvérvárosi megállapodást kötött Budapest és Ankara

Tarlós István főpolgármester (j) és Melih Gökçek, Ankara főpolgármestere (b) testvérvárosi megállapodást írnak alá a Parlamentben Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoğlu török kormányfő jelenlétében

Testvérvárosi megállapodást írt alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Melih Gökçek, Ankara főpolgármestere kedden a Parlamentben Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoğlu török kormányfő jelenlétében.

A dokumentum szerint Magyarország és Törökország fővárosa erősíti együttműködését a városüzemeltetés, a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a turizmus területén. A két főváros szakértői szintű tapasztalatcserét folytat a városüzemeltetés és közszolgáltatások terén, különös tekintettel a közösségi közlekedés, a várostervezés, a vízipar, a hulladékkezelés, valamint az egészségügyi és szociális szolgáltatások fejlesztésére. A felek együttműködnek a környezetvédelem és a zöld fejlesztések kérdésében is. Kölcsönösen támogatják egymás innovatív kis- és középvállalkozásainak külpiaci megjelenését, főként az egészségipar és egészségügyi műszergyártás és az IT-szektor területén. Az együttműködés keretében Ankarában 2015. szeptemberben Budapest-napokat rendeznek, amit a magyar főváros 2016-ban viszonoz.
 
 
A most aláírt testvérvárosi megállapodás alapja a Budapest és Ankara között 1991-ben született barátsági és együttműködési memorandum.
 
Megállapodás született arról is, hogy a Fővárosi Vízművek a török katasztrófavédelemnek mobil szennyvíztisztítót adományoz, amelyet egy szíriai menekülteket befogadó táborban fognak használni.
 
Semjén Zsolt magyar és Numan Kurtulmuş török miniszterelnök-helyettes pedig szándéknyilatkozatot írt alá a II. kerületben lévő Gül Baba türbéje átfogó felújításáról.

Hírek

RSS megtekintés