Tarlós István sajtótájékoztatója: MTA-szakvélemény a római-parti védműről, Tormay Cécile köz

„Igazat mondtam, nem tőlem vagy a Fővárosi Közgyűléstől eredt a javaslat, hogy Tormay Cécile-ről utcát nevezzenek el. Kerényi Imre kiadta közleményét, abból mindent megtudhatnak ez ügyben. Ez egy civil kezdeményezés volt, amelyet továbbítottam a II. kerületi képviselő-testülethez, az hozott egy pozitív határozatot, ennek alapján döntött a Főváros. Ez a történet” – mondta pénteki tájékoztatóján Tarlós István.

A főpolgármester úgy fogalmazott: „hetven évvel egy nagyon sajnálatos, soha meg nem ismételhető borzalom után állandóan, kétségbeesetten mindenkire ráragasztani az antiszemita jelzőt, aki egy szerencsétlenebbül megfogalmazott mondatot enged ki az éterbe, nem látom sok értelmét. A fővárosban ezt leginkább olyan politikusoktól tapasztalom, akik saját magukban sem bíznak, és az érdemi, Budapestnek fontos társadalmi mondanivaló helyett – mivel nincsenek értelmes gondolataik – kétségbeesetten kapaszkodnak ilyen ügyekbe, és azokat a végtelenségig próbálják tupírozni.”

Tarlós István rámutatott: nem Tormay Cécile támogatta a numerus clausust, hanem az általa vezetett nőegylet, az írónőt Nobel-díjra is jelölték, „ezek szerint mindazok antiszemiták voltak, akik felterjesztették”, 1916-ban kitüntette őt a Magyar Tudományos Akadémia, és 1937-ben, egy évvel az első zsidótörvény elfogadása előtt meghalt, „vagyis a gyalázatos holokauszthoz nem sok köze lehetett”.

A főpolgármester hangsúlyozta: tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy az utcaátnevezés ügyében a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét fogják mérvadónak tekinteni. Tarlós István nyomatékosította: tiszteletben tartja mindenki érzékenységét, a Fővárosi Közgyűlés csak az MTA-szakvélemény birtokában fog döntést hozni az ügyben.

A sajtótájékoztatón a Budapester Zeitung tudósítója többször is arra próbált rákérdezni, Tarlós István maga támogatja-e, hogy Tormay Cécile-ről utcát nevezzenek el Budapesten. A főpolgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „megvan az oka, hogy bizonyos sajtótermékek elkezdtek rám is utazni. Tormay Cécile-nek tavaly állítottak szobrot itthon, emléktáblát is avattak a tiszteletére, akkor senki meg sem szólalt”.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség tegnapi, a Városháza előtt tartott demonstrációjával kapcsolatban Tarlós István azt mondta: „az LMP-ből kiszakadt párt, amelynek a nevét nem tudom pontosan, Bajnai Gordonnal együtt tüntetett a Városházánál. A szokásos áthallásos technikával előbb kifogást emeltek a hajléktalanpolitikánk és az utcaátnevezések ellen.” A főváros hajléktalanpolitikájáról szólva a főpolgármester emlékeztetett rá, hogy 2 és fél év alatt 700-zal növelték a férőhelyek számát, egészségügyi központot építettek, a főváros közszolgáltató cégei pedig félezer hajléktalant foglalkoztatnak. „Ennek fejében nem akarjuk, hogy aluljáróban éljenek. Hogy ez kegyetlenség-e, ki-ki döntse el maga”. Tarlós István azt mondta: diszkrét bája volt a tüntetésnek, hogy később úgymond a nokiadobozos politika visszatérését akarták magakadályozni. „Az az ember, aki miniszter volt a Gyurcsány-kormányban, majd miniszterelnök lett, és az ő idején, egy más fővárosi vezetés alatt folyt az úgynevezett 'nokiadobozos' politizálás (bár Tarlós nem szokta ezt a kifejezést használni), az a volt miniszterelnök most idejön tüntetni. A gátlástalanságnak és az arcátlanságnak is vannak határai, pontosabban kellene, hogy legyenek.”

A Fővárosi Közgyűlés által megszavazott cégvezetői prémiumokról szólva Tarlós István cáfolta, hogy azokra ő tett volna javaslatot. A prémiumok ügyét a cégek igazgatótanácsai koordinálják, az szmsz szerint a közgyűlésben viszont az ügyet csak én terjeszthetem elő, alakilag más nem teheti meg – hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a fővárosi javadalmazási szabályzatot várhatóan módosítani fogják. „Aki most nagy hangon nyilatkozik, amikor korábban főpolgármester-helyettes volt, az ő idejében 120-150 %-os prémiumokat fizettek ki, mi most viszont csak legfeljebb 20-40 %-ot engedünk” – mutatott rá.
 
A római-parti árvízvédelmi mű ügyében szültetett MTA-szakvéleménnyel kapcsolatban a főpolgármester elmondta: annak az a lényege, hogy az Akadémia a parti árvízvédelmi fal beruházási koncepcióját elfogadja, a döntés-előkészítő tanulmányt pedig korrekt műszaki tervnek minősítette. (Az MTA szakvéleménye itt tölthető le.)
 
A képre kattintva a levél eredeti változata letölthető!
 
Tarlós István közölte: az MTA által tett javaslatokat – végleges ökológiai terv készítését, a mai karakter megőrzését, a környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok pályázati kiírásba építését, az úgynevezett lábazati kőszórás felülvizsgálatát és az altalaj feltárását – a főváros mind elfogadja és meg fogja cselekedni.
 
A képre kattintva a levél eredeti változata letölthető!
 
Kitért arra is, hogy az Akadémia bizottsága megkapta a fővárostól az elkészített vízjogi-létesítési engedélyezési tervet, az árvízvédekezési haváriatervet, a favédelmi és környezeti hatástanulmányt. A szakvéleményben tehát rögzítették: készült környezeti hatástanulmány, „noha egy magát civilnek nevező ellenző ennek hiányára hivatkozva jelentett fel minket az Európai Uniónál".

Tarlós István közölte: az MTA az önkormányzati döntéseket, és azt figyelembe véve, hogy a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon duplájába kerülne a beruházás, korrektnek találta mások mellett a műszaki tervet és a műtárgy magassági vonatvezetését. Utóbbi legalább olyan védelmet biztosít a csillaghegyi övezet lakóinak, mint a jelenlegi elsőrendű védvonal - tette hozzá az MTA. A főpolgármester kitért arra is, hogy az Akadémia egyetértett az alapozás koronaszintjének olyan megválasztásával, amivel csökkenteni lehet az alumíniumszerkezet magasságát és ezzel a beruházás költségeit is. Hozzátette: a bizottság elfogadta azt is, hogy a szivárgásgátló fal és a mögötte elhelyezett szivárgó kombinációjával meg lehet akadályozni a talajvíz jelentős emelkedését.    

A főpolgármester tudatta: a mobil védmű megépítése mellett a Királyok útja-Nánási út nyomvonalán lévő, elsőrendű védvonalat is meg fogják erősíteni. A védmű kialakítására egyébként 3,5 milliárd forint rendelkezésre áll. A jelenlegi előrejelzések 4,8 milliárd forintnál tartanak, ennek oka a beruházás időbeli elhúzódása. Kérdésre válaszolva elmondta, a védmű még ebben a ciklusban kivitelezési stádiumba tud kerülni.

A főpolgármesteri sajtótájékoztatón az RTL Klub Tv tudósítója súlyos valótlanságot állított, amikor a Miniszterelnök kijelentését („…át kell gondolnunk, hogy mi az, amit érdemes megvédeni a jövőben”) határozottan úgy interpretálta, mintha Orbán Viktor ezt konkrétan a Római-partra vonatkoztatta volna. (A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtófőnöke, Csillik Zita is megerősítette: Varga Mihály is támogatja a római-parti gátépítést.) 

Tarlós István azt is elmondta, hogy az árvíz nyomán a Margit-szigeten megemelkedett a talajból szivárgó víz, a sziget felázott, emiatt 8 fa kidőlt, a terület egyes részei balesetveszélyesek. Két hét múlva a sziget biztonságos területei már látogathatók lesznek, július 1-jén pedig átadják a megújult szökőkutat, amely nagyobb lesz, mint a barcelonai, „legközelebb Dubaiban van ekkora”. Tarlós István bejelentette, hogy aznap Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt tartanak sajtótájékoztatót a budapesti fejlesztésekről.
 

A tájékoztató teljes felvétele

Hírek

RSS megtekintés