Tarlós István: 1956 az erkölcs forradalma volt

Tarlós István főpolgármester és Fónay Jenő egykori szabadságharcos mondott beszédet az 1956-os forradalomról szóló fővárosi ünnepségen. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete előtt tartott rendezvényen mindketten felidézték a rádió épületénél lezajlott események szerepét az 56-os forradalomban. A főpolgármester kijelentette: az örökség és a feladat határoz meg mindent.
 
„Kötelességünk felidézni azoknak az októberi napoknak a hangulatát, a forradalom helyszíneinek ismert és ismeretlen szereplőit, a diákság 16 pontos követeléseit” – mondta Tarlós István a Fővárosi Önkormányzat 1956-os ünnepi rendezvényén szombaton a Magyar Rádió épületénél. A főpolgármester felidézte: bár a Kossuth téri vérengzés sodorta végleg a forradalom felé az eseményeket, de a legmaradandóbb emlék a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez kötődik.
 
„Az ÁVÓ-sok ostoba, hisztérikus terrorja gyújtotta meg a kanócot itt, a rádió előtt” – jelentette ki Tarlós István, aki szerint 1956 az erkölcs forradalma volt, amely nem tűrte az elnyomást és a hazugságot. A főpolgármester felidézte a 2006-os őszi eseményeket; a zavargásokról szólva elmondta: akkor is hatalmi, politikai körökből szervezték a káoszt.
 
„Budapest órái gyorsabban járnak azok számára, akik arra vállalkoztak, hogy új rendet, működőképesebb várost teremtsenek. Kitartó és szorgos munkára van szükség, ebben is segít minket 1956 és annak hagyatéka. Az örökség és a feladat mindent meghatároz, nem szabad szem elől téveszteni egyiket sem” – volt párhuzamot a múlt eseményei, valamint a jelen és a jövő feladatai között Budapest főpolgármestere.
 
Az önkormányzat megemlékezésén beszédet mondott Fónay Jenő egykori szabadságharcos is, aki elmondta: 1956. október 23-án akkora tömeg gyűlt össze a rádiónál, amekkorát Budapest még nem látott: a tömeg eleje már a rádiónál volt, míg a vége még a Bajcsy Zsilinszky úton. „Mikor az első sortűz eldördült, előre jöttek a fiatalok a puskákkal, utat engedtünk nekik. Itt kezdődött a forradalom, amely a rendszerváltásig nem is ért véget”- mondta.
 
Az egykori szabadságharcos felidézte: november 12-én vitték be a börtönbe, majd néhány nap múlva kiengedték. „Amikor másodszor elfogtak, arról nem tudok mesélni, mert azt a gonoszságot nem lehet elképzelni” – mondta Fónay. „Milyen rendszer az, amelyik így irtja a magyart? Azt a magyart, amilyennek önmagát is vallotta” – tette fel a kérdést Fónay Jenő, utalva a kivégzettekre, bebörtönzöttekre.
 
A szabadságharcos kijelentette: abban reménykedik, hogy ebben az országban soha többé nem fordulhat elő ilyen, s mint mondta: nem is fog, mert a mai emberek már másképp gondolkodnak a hazájuk jövőjéről. „Magyarok! Ne felejtsünk! Soha többé ne engedjük, hogy minket bárki megalázhasson!” – zárta szavait Fónay Jenő.
 
A Fővárosi Önkormányzat ünnepi megemlékezésén megjelent Csomós Miklós, György István és Pesti Imre főpolgármester-helyettes, Kocsis Máté, a VIII. kerület, Ughy Attila, a XVIII. kerület és Szabolcs Attila, a XXIII. kerület polgármestere, Németh Zoltán, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, valamint több korábbi és jelenlegi fővárosi képviselő. A rendezvényen felléptek a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai, akik a Himnusz és a Szózat mellett Kodály Zoltán A szabadság himnusza című művét is előadták.
 

Hírek

RSS megtekintés