Téli felkészülés a BVK Holding tagvállalatainál

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK Holding Zrt.) cégei felkészültek a télre: az FKF szükség esetén a téli munkarend szerint takarítja és síkosságmentesíti a közutakat, a FŐTÁV felkészült a fűtési szezonra és megújult online ügyfélszolgálattal áll rendelkezésre, a FŐKERT megkezdte a parkok téliesítését. A kéményseprő-ipari vállalat a télen is előforduló esetleges veszélyforrásokra figyelmeztet. A BGYH fürdőiben már kaphatók a különböző típusú bérletek a jövő évre, és a Rudas Fürdő új wellness részlegében decemberben megnyíló szaunavilág is várja majd a vendégeket.
 
A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) november 15-től téli munkarendben végzi feladatait. A téli célgépek műszaki előkészítését a szakemberek már nyár végén megkezdték. Folyamatosan szerelték át a szóró felépítményeket, a tolólapokat, hiszen ezek a korszerű multifunkciós munkagépek nyáron az utak locsolását, seprését, konténerek szállítását végzik, télen pedig a hó eltakarítását.
 
A 2014/2015. évi téli időszakban 116 darab, szórási feladatok ellátására alkalmas célgép áll rendelkezésre. A téli időszakban kiemelt feladat a főváros fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, valamint a lakosság ellátásában fontos szerepet játszó létesítményekhez, egészségügyi központokhoz, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, élelmiszer elosztókhoz, logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakon a síkosságmentesítés és a hó eltakarítása.
 
Az első ütemben 85 db fővonali járatban, az 1200 km-es főútvonal-hálózaton végzi az FKF Nonprofit Zrt. a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2., 6., 10., és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak.  
A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton, 109 db területi járatban csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.
 
A közelmúltban tízezer tonna hintőanyag befogadására alkalmas, mintegy kétezer négyzetméteres fedett tároló létesült a társaság Budafoki úti telephelyén a XI. kerületben. Ennek köszönhetően csökkenhet majd a dél-budai közutakon dolgozó téli célgépek hintőanyag rakodásához kapcsolódó futásteljesítménye és az erre fordított idő, így javul a munkavégzés hatékonysága. A járdák takarítása, síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak kötelessége, azonban figyelembe kell venniük a fás szárú növények védelmére hozott rendeletet és csak olyan síkosságmentesítő anyagokat alkalmazhatnak, melyek nem károsítják a környezetet!
 
A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (FŐTÁV) őszi időszakban végzendő legfontosabb feladata a fűtési idény beköszöntével a folyamatos melegvíz-szolgáltatás mellett a fűtés elindítása. A mintegy 240 ezer lakossági fogyasztóból és a megközelítőleg 7 ezer nem lakossági felhasználóból azoknak a legegyszerűbb a dolguk, akiknek hőmérsékletérzékelők szabályozzák a fűtés elindulását, mert náluk csak jól kell megválasztani a kezdő hőmérsékletet. A FŐTÁV lényegében már szeptember közepére végzett a tervezett karbantartásokkal. A fűtési idény elindításának sikeréhez nagyban hozzájárultak azok a lakóközösségek, amelyek a nyári fűtéskorszerűsítési munkálataikat szeptember elejére befejezték, így nem zavarták ezzel a ház fűtésrendszerének felkészítését az idényre.
 
A FŐTÁV a tél folyamán a hőközpontig terjedően 24 órás hibabejelentési és elhárítási szolgálatot működtet, amely 4 órán belül elkezdi a bejelentések kivizsgálását. 700 épületben már távfelügyelet működik, így a házak hőközponti üzemelési adatai központilag is ellenőrizhetőek. A lakóközösségek döntése alapján az épületek Átalánydíjas Üzemeltetést Támogató Szerződést is köthetnek a FŐTÁV-val, amely az épületek fűtési rendszerének hibaelhárítására terjed ki.
A fűtési idény kezdetére megújult a FŐTÁV ügyfélszolgálati portálja, ami a legkényelmesebb ügyintézési módot teszi lehetővé. Ha valamiért ezen, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton túl személyesen is szeretne valaki ügyet intézni, akkor a fogyasztók rendelkezésére állnak a személyes ügyfélszolgálatok. Az egyik ilyen iroda december közepén új helyszínre költözik, az Allee bevásárlóközpontból a XI. kerületi Barázda utca 20. szám alá, a nyitva tartása változatlan marad!
 
Az energiatakarékosabb és költséghatékonyabb fűtési hőfelhasználás érdekében a télre nézve javasolt, hogy az ablakok kinyitása helyett – ahol adott a lakásonkénti fűtésszabályozás lehetősége – a radiátorszelep elfordításával teremtsük meg az ideális hőmérsékletet otthonukban. A termoszelepekkel akár minden szobát más-más hőmérsékletűre lehet fűteni az igények szerint, ám a szabályzó egy adott hőmérséklet fölött leszabályoz, így lehet adott esetben hideg a radiátor.
 
A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) fűtési szezonban is tervezett rendben ellenőrzi a budapesti kéményeket. A téli időszakban a Társaság tüzelőberendezés cseréje esetén a megrendelésétől számított 3 napon belül kiadja a szükséges kéményseprő-ipari nyilatkozatot.
Az előzetesen tervezett ütemben zajlik a mintegy egy millió fővárosi kémény éves kötelező ellenőrzése.
 
2014-ben nőtt a közszolgáltatás ellátásának hatékonysága, jóval több budapesti lakásban tudták elvégezni a kéményseprők az éves ellenőrzést, mint a korábbi években. Míg 2010-ben csak a fővárosi háztartások 75%-ban tudta a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. az ellenőrzést elvégezni, addig a kéményseprőknek 2014-ben az októberig ellenőrzött lakások 91%-ba sikerült bejutniuk. A hatékonyság-növekedés nagyban köszönhető annak, hogy a Társaság az első ellenőrzési időpontról ingyenes e-mail és SMS értesítést küld a www.kemenysepro.hu oldalon keresztül ezt igénylő ügyfeleknek. A szolgáltatás az ügyfelek számára jelentősen megkönnyíti az ellenőrzés időpontjához való alkalmazkodást.
 
Annak érdekében, hogy a téli időszakban a lehető legrövidebb ideig maradjanak az ügyfelek fűtés és melegvíz nélkül, a FŐKÉTÜSZ október 15. és április 15. között a tüzelőberendezés cseréje esetében a helyszíni vizsgálat megrendelésétől számított 3 napon belül elvégzi a helyszíni vizsgálatot, és kiadja a szükséges kéményseprő-ipari nyilatkozatot. Ennek feltétele, hogy a kitöltött megrendelés nyomtatványt és a szükséges műszaki dokumentációt az ügyfél személyesen leadja a Társaság illetékes kirendeltségében, illetve a kémény az előírásoknak megfelelően legyen kialakítva.
 
A téli időszakban a tüzelőberendezések és a kémények fokozott terhelésnek vannak kitéve. Ennek megfelelően az ingatlantulajdonosoknak körültekintően kell eljárniuk a kockázatok minimalizálása érdekében. Különösen oda kell figyelni a szükséges levegő-utánpótlása biztosítására, illetve arra, hogy az ingatlan levegőjét használó, az ingatlanon belüli nyomásviszonyokat megváltoztatni képes eszközök (pl. konyhai szagelszívó, fürdőszobai ventilátor stb.) ne tudjon a tüzelőberendezéssel egyidejűleg működni.
 
A Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. (FŐKERT) munkatársai a téli időszak beköszöntével megkezdték a parkokban és közterületeken az ivó-, dísz- illetve szökőkutak elzárását, téliesítését, valamint megkezdték az őszi lombgyűjtést is.
A szökő-, illetve díszkutak esetében, a víz leengedése után a karbantartásra szoruló alkatrészeket a munkatársak kiszedik, majd a kút ismételt megnyitásáig megtisztítják, lefestik, megjavítják azokat.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. városszerte 106 ivó kutat, 23 db szökőkutat, valamint 32 db dísz kutat kezel, melyek május elejétől-október végéig üzemelnek. Budapest legnagyobb szökőkútjának, a margitszigeti szökőkútnak a téliesítése november 17-én kezdődik.
 
A lehullott lomb összegyűjtése mindig jelentős munka a kertészeti vállalatnál. Többnyire kézi munkaerőt igényel, csak a nagyobb, egybefüggő területeken gépesíthető. A pázsitfelületekről összegyűjtött lomb mennyisége elérheti a 10-12 ezer m3-t is. Az összegyűjtött lomb, - hasonlóan a városban keletkező zöldhulladékhoz - nem szemét, sokkal inkább értékes anyag. Humusszá érett komposztját minőségjavító anyagként a FŐKERT Nonprofit Zrt. visszajuttatja a parkokba.A téli időszak kínál alkalmat a FŐKERT Nonprofit Zrt. éves Növényvédelmi Konferenciájának is, mely hagyományos szakmai rendezvényként megfelelő lehetőséget biztosít arra, hogy a szakma képviselői megvitassák az év tapasztalatait.
A rendezvény remek lehetőség a tapasztalatcserére, valamint az elhangzó szakmai újítások, kutatási eredmények átvételére és alkalmazására.
 
A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) tapasztalata az, hogy a legtöbb hozzátartozó szeretné télen is kulturáltnak és rendezettnek tudni elhunyt rokona sírhelyét. Hasonlóan az év bármely másik szakához, ősszel és télen is van lehetőség a sírgondozási szolgáltatás igénybevételére az összes budapesti köztemetőben.
A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. nagy gondot fordít a temetők takarítására. Munkatársaik egész évben azon fáradoznak, hogy a temetőbe látogatók minél kulturáltabb körülmények között róhassák le kegyeletüket hozzátartozójuk sírhelyénél. Ősszel a levelek és lehulló gallyak eltakarítása számít az elsődleges feladatnak. A téli időszakban a legfontosabb a balesetmentes közlekedés a temetőkön belül, ezért jelentős energiát fordítanak a síkosság-mentesítésre, illetve a hó minél hamarabbi eltakarítására.

Évente több ezer sírhely jár le, melyek nem kerülnek újraváltásra. Új szolgáltatásnak tekinthető, hogy 2014. november 1-jétől lehetőség nyílik a következő évben lejáró sírhelyeket is megváltani. Továbbra is várják mindazon ügyfelek jelentkezését, akik a sírhelydíjakat részletekben, vagy rövidebb időre szeretnék, vagy tudják újraváltani, mert már erre is van lehetőség.  Érdeklődni a szolgaltatas@btirt.hu e-mail címen lehet.
 
A Budapesti Temetkezési Intézetnél több mint két évtizede van lehetőség a szórásos temetés megrendelésére. E temetkezési forma a Fiumei úti sírkertben és az Újköztemetőben történő lebonyolításának megrendelésére télen is van lehetőség bármelyik budapesti temetőben.
 
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) télen is számos kedvezménnyel és akcióval várja a fürdőzés szerelmeseit. 2014. november 15-től megkezdték az éves-, fél- és negyedbérletek értékesítését. A különböző bérletkonstrukciók a fürdőkben válthatók, így az egyszeri belépés akár 70% kedvezménnyel is elérhető. A bérletek a törzsvendégek részére, valamint december 31-ig kedvezményesen megvásárolhatók.
 
2014. november 15-től a Zsigmondy Kártyával rendelkező vendégek már meghosszabbíthatják 2013-ban vagy 2014-ben kiváltott kártyájukat, mellyel a Széchenyi és Gellért Fürdő belépői 50% kedvezménnyel válthatóak 2015-ben. A kártyák meghosszabbítása 2015. február 28-ig a Széchenyi és Gellért fürdőkben lehetséges, utána már csak új kártya igényelhető a BGYH Zrt. központi ügyfélszolgálatán.
 
A 2014. évi fejlesztés végső ütemeként decemberben kerül átadásra a Rudas Fürdő új wellness részlegében kialakított szaunavilág. A fürdő vendégei hagyományos finn és aroma szaunában, gőzkabinban, sókabinban élvezhetik a felfrissülés örömeit.
 
 
BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.
Kommunikációs és PR Igazgatóság

Hírek

RSS megtekintés