Római-part: áttervezik a védművet, új engedélyezési eljárás indul

A teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének biztosítása érdekében új vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentációt kell készíteni, és új engedélyezési eljárást kell lefolytatni a Római-partra tervezett védmű ügyében – erről 21 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Tarlós István főpolgármester a napirend vitájában azt mondta: személyes véleménye, hogy Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár minapi, az ügyben tett nyilatkozata „indulatos, vagdalkozó, frusztrált és ostoba”. Hangsúlyozta: nincs az ügyben semmilyen diktatórikus elképzelés, jelenleg a védmű áttervezése folyik, a vízügyi főigazgatóság szakvéleménye és a vonatkozó jogszabály tavaly nyári módosítása miatt. Tarlós István nyomatékosította: a védmű a vízügy szakvéleményének megfelelően, és az abban meghatározott helyszínen, vagyis a part mentén fog megépülni.
 
"Ahogyan a Margitszigetet sem parcelláztuk, itt sincs szó semmilyen telekspekulációról" – mondta. Azzal a javaslattal kapcsolatban, hogy a védmű tengelye a Királyok útja – Nánási út nyomvonalában épüljön, a főpolgármester felvetette, hogy ez esetben megszűnne a térség egyetlen észak-déli irányú közlekedési tengelye, és a Római-part tömegközlekedéssel sem volna megközelíthető. Ráadásul az út alatt nagy nyomású gázvezeték és víznyomócső húzódik, ami kétszeresen belül lenne az előírt tízméteres védőtávolságon. – Ennél ostobább dolgot szakmailag ki sem lehetett volna találni – jegyezte meg.
 
Tarlós István: "Engem csak és kizárólag az vezérel és az érdekel, hogy Budapest árvízvédelmi szempontból egyetlen, védetlen szakaszán a Csillaghegyi-öblözetet levédjük, beleértve a Barát- és az Aranyhegyi-patakot, hiszen 55 ezer ember élet- és vagyonbiztonságáról van szó."
Hangsúlyozta, hogy a közgyűlés az ügyben még a kiviteli tervek elkészülte előtt tájékoztatást fog kapni. Elmondta, hogy ismét készül egy belső felmérés a fővárosi árvízvédelmi művek állapotáról, a korábbi felmérés ugyanis aktualitását veszítette, azóta módosult a jogszabály, a 2013-as árvíz után pedig változott a mértékadó árvízszint.
 
Tarlós István nyomatékosította: a védmű szerkezetét és legoptimálisabb nyomvonalát nem ő fogja kijelölni, hanem a vízügyi hatóság szakvéleménye alapján a tervező.– Engem csak és kizárólag az vezérel és az érdekel, hogy Budapest árvízvédelmi szempontból egyetlen, védetlen szakaszán a Csillaghegyi-öblözetet levédjük, beleértve a Barát- és az Aranyhegyi-patakot, hiszen 55 ezer ember élet- és vagyonbiztonságáról van szó – hangsúlyozta. Emlékeztetett rá, hogy a védmű ügyében 20 évig nem történt semmi. – Amióta próbáljuk megoldani, rosszindulattal, sejtetésekkel, idegbetegnek tűnő kiabálásokkal találkozunk. Nem gondoltam volna, hogy emiatt ennyi eszelős és ki tudja mi által motivált támadás ér minket. Azoké a felelősség, akik uszítanak, akik lázítják az embereket, sejtetnek mindenfélét, ami nem igaz, miközben az árvizek kiszámíthatatlanok – fogalmazott.
 
A főpolgármester kitért arra: jogilag bizonytalan, hogy hullámtérnek minősül-e a Római-part, hiszen rendezetlen a jogi helyzet, kérdéses, hogy a korábbi telekalakítások nyomán hol van a hivatalos és értelmezhető kerítésvonal. – Egyáltalán nem olyan könnyű a helyzet, mint ahogyan a halak vonulási irányával támadó katasztrófaturisták gondolják – jegyezte meg. Ráadásul van ott 40-50 olyan lakóház, amely az 1920-30-as években, az akkori szabályok alapján legálisan épült, valamint számos sportegyesület is található ott. Ezeket nem kell megvédeni? – tette fel a kérdést. Megjegyezte, hogy az üdülők nem szorulnak védelemre, mert feltöltésekre épültek, 9 és fél méteres vízállásig védettek.
 
Bús Balázs, a III. kerület polgármestere emlékeztetett arra, hogy a 2013-as rekordárvíz új helyzetet teremtette, emiatt is kell a védművet átterveztetni. – Egyetlen fővárosi képviselő sem teheti meg, hogy fővárosi életeket kockáztasson – jelentette ki. Megemlítette, ha védmű épülne a Királyok útja – Nánási út nyomvonalán, védett fővárosi fasort kellene tarvágással eltüntetni. Illés Zoltánra utalva úgy fogalmazott: attól, hogy valaki fideszes, bolond még lehet.
 
 
Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató

Hírek

RSS megtekintés