Felavatták az első, egész alakos köztéri Puskás-szobrot Óbudán

Felavatták Óbudán a világ első, Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás labdarúgóját ábrázoló egész alakos köztéri szobrát. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbuda-Újlak Közösségi Egyesület által közösen állíttatott műalkotás egy életképet ábrázol: madridi gyerekek figyelik az öltönyben dekázó Puskás Öcsit. A csütörtöki szoboravatást több százan kísértek figyelemmel a helyszínen.

„Puskás Ferenc a világnak futball-legenda, nekünk, magyaroknak példakép. Dicsérik sokan tökéletes labdakezelését, centiméterre pontos átadásait. A legkiválóbbak közé kerüléshez azonban ennél több kell. A kiválósághoz elengedhetetlen az emberi nagyság” – mondta az avatási ünnepségen Szeneczey Balázs. A főpolgármester-helyettes hozzátette, remélhetőleg a most felavatandó szobor sokakat megállít majd Óbuda új közterén, és a madridi gyerekek mellett megállva sokaknak eszébe jut majd Puskás Öcsi felejthetetlen játéka, szerethető személyisége és emberi nagysága.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere hangsúlyozta: azokról, akikről utcát neveznek el vagy szobrot mintáznak, biztosan tudható, hogy az életművük jelentős. Bús szerint Puskás nemcsak minden idők egyik legjobb labdarúgója, hanem emberileg is igazi példakép, a 20. század legismertebb magyarja volt. A polgármester hozzátette, a "Száguldó Őrnagy" egyik legjobb barátja az a Hidegkuti Nándor volt, aki a mostani ünnepség helyszínétől néhány utcányira lakott, és hamarosan az ő emlékét is szobor őrzi majd a kerületben.

Puskásról hosszasan emlékezett Szepesi György, a 92 éves legendás sportriporter néhány különleges történetet is elmesélt az Aranycsapat kapitányáról. "Öcsit 1943-ban ismertem meg, még Szusza Feri mondta, hogy ha látni akarom a jövő legnagyobb futballistáját, akkor menjek ki vele Kispestre egy edzőmeccsre. Ennek ellenére az első személyes élményem 1945. augusztus 20-hoz kapcsolható, hiszen Öcsi akkor szerepelt először a válogatottban, én pedig akkor debütáltam a mikrofon mögött. A 12. percben a nála tíz évvel idősebb Zsengellér adott neki egy labdát, Öcsi berúgta, én pedig kiáltottam, hogy gól, gól, gól!" Szepesi György a mai napig emlékszik Puskás utolsó magyar válogatottban elért góljára is, amelyet 1956 októberében, Bécsben szerzett.  Puskás emberi nagyságát egy spanyolországi történettel mutatta be az őt áhítattal hallgató közönségnek. Egy 1963-as madridi bokszmérkőzést idézett fel, amelyet sokáig úgy tűnt, magyar szurkolók nélkül vív majd meg a legendás Papp László, de végül Puskás, valamint az akkor a Barcelonában futballozó Kubala László száz katalánt "lefizetett" azért, hogy magyarul drukkoljanak.

A csütörtöki esemény csúcspontjaként Puskás Ferenc özvegye, Szeneczey Balázs, Bús Balázs és Szepesi György közösen leleplezte a szoborcsoportot, amelynél a Puskás Suzuki utánpótlás tornán résztvevő csapatok, a Puskás Akadémia, a Budapest Honvéd, a Hagi Akadémia, a Melbourne Football Institute, a Panathinaikosz és a Real Madrid képviselői egy-egy emlékkoszorút helyeztek el.

Az első egész alakos köztéri Puskás-szobor a III. kerület megújult városrészében, az óbudai Promenád középpontjában - a majdani Puskás Öcsi téren - az utca szintjén áll, emberközeli, körbejárható. A szobor főalakját Pauer Gyula szobrászművész, a mellékalakokat Tóth Dávid szobrászművész készítette. Az elkészítésre a pályázatot novemberben írta ki Óbuda-Újlak Közösségi Egyesület, eredményt december közepén hirdettek. 

Hírek

RSS megtekintés