Országos Gyermekvédelmi Konferenciát tartottak Budapesten

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőt mond a Gyermeki Jogok Világnapja alkalmából rendezett országos gyermekvédelmi konferencián
Egynapos Országos Gyermekvédelmi Konferenciát tartottak csütörtökön, az Újvárosházán.
A tanácskozást a gyermeki jogok világnapján, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) gyermekjogi egyezménye elfogadásának 25. évfordulója és a gyermekjogi képviselői rendszer fennállásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezték meg.
 
Egy ország, egy nemzet számára a legnagyobb értéket, a legértékesebb vagyont az országban élő gyermekek jelentik – mondta a konferencián Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes.
 
Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ elődje, a Népszövetség által elfogadott Genfi Deklaráció már 1924-ben rögzítette, hogy az emberiség köteles biztosítani a gyermek számára a lehető legjobbat, mindenfajta megkülönböztetés nélkül. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a  Fővárosi Önkormányzat ezen a téren is igyekezett és igyekszik tenni a dolgát. Büszkék lehetünk arra, hogy a főváros gyermekvédelme mindig is mintaként szolgált a magyar gyermekvédelem számára – jelentette ki.
 
Szólt arról, hogy Budapesten épült ki a legösszetettebb gyermekotthoni rendszer, éppen annak érdekében, hogy lehetőleg minden gyermek számára olyan ellátást biztosítson, amelyre leginkább szüksége van. Ez nem csak azt jelenti, hogy ennivalóról, ruházatról kell gondoskodni, hanem legalább ilyen fontos az igényesség felkeltése, a kultúrához, műveltséghez juttatás, és annak a megtanítása, hogy hogyan tudják majd értelmesen és értékesen kitölteni szabadidejüket. Kiemelte: a Fővárosi Önkormányzat a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekeket most is igyekszik támogatni, minél több lehetőséget felkínálni nekik.
 
Színházakba, múzeumokba vagy a Fővárosi Állat- és Növénykertbe kedvezményes vagy ingyenes látogatásokat biztosítanak számukra. A Főváros intézményei képesek összefogni, önzetlenül segíteni, ha ezt egy jó ügy érdekében kérik tőlük, a Fővárosi Önkormányzat pedig támogatja – tette hozzá.
 
Az Országos Gyermekvédelmi Konferenciával egy időben ülésezett a Gyermekparlament 60 gyerek és fiatal felnőtt részvételével, - akik élve a genfi egyezmény 13. cikkében megfogalmazott véleménynyilvánítási szabadságukkal - megvitatták, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élők esetében mit jelent a sikeres társadalmi integráció.

Hírek

RSS megtekintés