Novemberben átadás: nyílt nap a felújítás alatt lévő Városligeti Műjégpályán

Várhatóan novemberben nyílhat meg a jelenleg rekonstrukció alatt lévő Városligeti Műjégpálya – hangzott el a fővárosi önkormányzat és a kivitelező Hérosz Zrt. által szervezett pénteki nyílt napon, ahol több tucat érdeklődő járhatta be a felújítása végéhez közeledő műemléképület számos helyiségét, információkat kaphattak a munkálatok jelenlegi állásáról, a beruházás részleteiről.
 
Nagy érdeklődés kísérte a nyílt napot
(Fotó: Majtényi Mihály)
 
Tömött sorokban érkeztek az emberek a Városliget egyik legkedveltebb attrakciójának nyílt napjára. Az intézmény igazgatója, Bartha László előzetesen még abban sem volt biztos, hogy a 10-16 óráig kétóránként indítani tervezett csoportoknak meglesz a húszfős létszáma, de végül még többen is jöttek.
 
A bejárás a leendő öltözők, melegedők és a korcsolyakölcsönző megtekintésével kezdődött, ahol Baranyai Zoltán, a Hérosz főmérnöke elmondta: az eddigi, kizárólag fogasos öltözők kiegészülnek kisszekrényesekkel is. Magukat a szekrényeket a belépéshez is használandó elektromos kártyákkal lehet majd nyitni, és sokkal komfortosabb körülmények között lehet majd átöltözni. Így mintegy 3500 embernek lesz lehetősége az épületben korcsolyát felcsatolni, de ez a szám akár négyezerre is növelhető. A versenyzők, játékvezetők számára hat öltözőt alakítanak ki, amelyek közül kettő akadálymentes lesz.
 
Bartha László, az intézmény igazgatója és Baranyai Zoltán, a kivitelező Hérosz főmérnöke
(Fotó: Majtényi Mihály)
 
Az emeleten előbb a rendezvényteremnek szánt északi pavilonba (amely a II. világháborúban bombatalálat miatt összedőlt), majd a díszterembe vezetett a látogatók útja. Ott - csakúgy, mint a bejárati előcsarnoknál – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a restaurátori kutatásokat követően áttervezéseket kért: egyes díszítő elemeket az eredeti állapot szerint kellett visszaállítani. Az említett termek folytatásában helyet kap még egy 60-80 embert befogadni képes étterem is, terasszal és bárral. Az északi szárnyban alakítják ki még az új turisztikai információs központot is, ahol a Hősök tere és a Városliget nevezetességeiről lehet felvilágosítást kapni.
 
Az északi pavilont is az eredeti állapot szerint állítják helyre
(Fotó: Majtényi Mihály)
 
A munkafázisok jelenlegi állása miatt a csónakázótó alatti terület éppen nem volt látogatható, pedig lényegében elkészült a 600 méteres, vízmentes gépészeti alagút, amely lehetővé teszi, hogy a feltöltött tó szintje alatt karbantartási munkálatokat lehessen végezni. A pályaszerkezetbe csaknem 210 kilométer hosszú hűtőcsövet építettek be (csak érzékeltetésképpen: ha a csövet kiegyenesítenék, Budapesttől egészen Edelényig érne). A technológiai épület előtt különálló jégkorongpályát létesítettek. Így a hűtött felület összességében 12 ezer négyzetméterről 15 ezerre nőtt.
 
A felújított létesítményt az eddigieknél olcsóbban lehet üzemeltetni
(Fotó: Majtényi Mihály)
 
A Városliget Kapuja projekt keretében, összesen 4,7 milliárd forintos beruházás (ebből 3,1 milliárd uniós forrás) részeként megvalósuló rekonstrukció nem csupán az eredeti épület helyreállítását jelenti, hanem – a legmodernebb technológiák alkalmazása révén – azt is, hogy a felújított létesítményt a korábbiaknál jóval költséghatékonyabban lehet majd üzemeltetni. Újabb évtizedekig szolgálhatja ki a főváros szabadidő sportját, valamint a versenysportokat, különösen a nagypályás gyorskorcsolyát és a jéglabdát (bandy), e két sportágnak kizárólag itt adottak a feltételei hazánkban.
 
Őszre tervezik a 4,7 milliárdba kerülő beruházás átadását
(Fotó: Majtényi Mihály)
 
A fentiekhez Bartha László hozzáfűzte még: a teljes átadást és a nyitást november elejére tervezik. A jegyárakban enyhe emelkedés lesz csupán, azaz jelen állás szerint a hétköznapi tikettek kb. 1000, míg a hétvégiek 1300 forintba kerülnek. Számos kedvezményt kínálnak azonban majd, egyebek mellett a nyugdíjasoknak, a nagycsaládoknak vagy éppen diák csoportoknak hétköznap délelőttönként. S még egy érdekesség: a pályát úgy alakították ki, hogy mellé mobillelátók is elhelyezhetők legyenek. Így a jövő januári nagypályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot a helyszínen akár ötezren is megtekinthetik.
 

Hírek

RSS megtekintés