Megnyílt a Széll Kálmán tér építészeti tervpályázatának kiállítása

Közép-Buda legforgalmasabb közlekedési csomópontjának vonzó városi köztérré kell válnia – mondta Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a Széll Kálmán tér építészeti tervpályázataiból nyílt kiállítás megnyitóján a Design Terminálban, amely a jövőben a közterületek megújulásával kapcsolatban párbeszédeknek, vitaesteknek ad majd otthont.

Az elmúlt évtizedekben sokan és sokszor megígérték már, hogy átépítik az akkor még Moszkva teret, de nem történt igazán semmi. Tarlós István főpolgármester első intézkedéseinek eredménye, hogy a Széll Kálmán tér átépítésének megtervezése elkezdődhetett és a budapestiek által régóta várt fejlesztés megvalósulhat, mintegy négy milliárd forintból, amelyet a főváros a központi költségvetéséből, és a „budai fonódó villamos” projekt európai forrásaiból egészít ki – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, aki ismertette a főváros koncepciótervét is. Mint mondta, az új arculat mellett a jelenleginél egy sokkal jobban használható tér kialakítása volt a cél, így a többi között hangsúlyt fektettek a kerékpáros, gyalogos és közösségi közlekedés erősítésére.

A projekt részeként például akadálymentes kapcsolat lesz kialakítva minden irányból, új mozgólépcső és lift segíti a Várfok utcai buszmegállók irányába utazókat és komfortosabbá vállnak az autóbusz-végállomások és villamosmegállók, valamint új végállomást kap a fogaskerekű is.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a forgalmi szempontokat figyelembe véve kitért arra, hogy a Széll Kálmán térnek jelenleg kényelmetlen, szűk gyalogosfolyosói vannak és sok a holttér, valamint a felesleges hurokvágány. Ezért a téren igyekeznek helyet találni a Széna téri buszoknak is, így a mostani végállomáson növelhetik a zöldfelületek arányát.

Szeneczey Balázs hangsúlyozta, hogy megszűnnek majd a rendezetlen bódék és a térnek egységes építészeti arculata lesz, hiszen a 2012 őszén meghirdetett városépítészeti és építészeti tervpályázat eredményesen zárult. A nyertes - Építész Stúdió Kft. és a Lépték-Terv Kft. a többi díjazott vagy megvásárolt pályamű egyes elemeit felhasználva -, a Főmterv Mérnöki Tervező Kft.-vel együttműködve készíti el a Széll Kálmán tér részletes engedélyezési és kiviteli terveit. Ennek határideje várhatóan 2013 vége. Így 2014 tavaszán kezdődhet meg az építkezés, amelynek első üteme 2015-ben kerülhet átadásra – ismertette a főpolgármester-helyettes.   

 
A tervpályázatra beérkezett 23 pályaművet kiállítás formájában, a „Találkozzunk az óra alatt!” elnevezésű rendezvénysorozat keretében a Design Terminálban tekinthetik meg az érdeklődők.

Hírek

RSS megtekintés