Megkezdődött a buszsáv építése a Pesti úton

Új buszsáv épül Rákosmentén: megkezdtük a Pesti úton az autóbuszok gyorsabb haladását segítő új forgalmi sáv kialakítását, amely révén jelentősen csökken majd a naponta összesen több mint 52 ezer utast szállító 97E, 161-es, 201E és 202E jelzésű járatok menetideje. Az új buszsávnak köszönhetően az itt közlekedők gyorsabban és biztonságosabb körülmények között juthatnak el a belvárosba.
 A projekt keretében a 2×1 sávos Pesti úton a XVII. kerületi Maroshévíz utcai csomópont és a Csabai úti csomópont között a városközpont irányában új buszsávot alakítunk ki a harmadik sávban az útpálya szélesítésével. A torlódások megelőzése érdekében forgalomtechnikai eszközöket alkalmazunk: átépül a terelősziget a Pesti út – Csabai út kereszteződésében, a buszmegállók pedig a buszsávba kerülnek. A felújításban érintett buszmegállók nem csupán megújulnak, de 18 méter hosszban erősített aszfaltszerkezetet is kapnak. A tervezett forgalmi sávok egyenként 3 méter szélesek, a buszsáv elválasztása kettős terelővonallal történik. A biztonságos közlekedést a szélső forgalmi sávok melletti 25 centiméteres biztonsági sáv szolgálja. A buszsáv forgalmát vezeték nélküli hálózatban működő videokamerák figyelik majd.


„A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel” projekt (KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006) mintegy 206 millió Ft összköltséggel megvalósuló beruházás, amelyből több mint 185 millió forint az Új Széchenyi Terv keretében érkező európai uniós támogatás. A projekt közvetlen célja a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok minél magasabb színvonalú kiszolgálása, ugyanakkor fontos stratégiai cél a közösségi közlekedés versenyképességének javítása az egyéni közlekedéssel szemben. A projekt keretében megvalósult fejlesztés révén lehetővé válik az erre közlekedő autóbuszok menetidejének csökkentése, elsősorban a reggeli csúcsidőszakban.

A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is elkötelezett a tömegközlekedés fejlesztése érdekében. Ennek jegyében dolgozunk a járműpark megújításán is, amelynek köszönhetően  a jövőben egyre több útvonalon közlekedhetnek majd alacsonypadlós autóbuszok. A fejlesztés keretében nagy figyelmet fordítunk a környezet védelmére, és új zöldfelületek kialakítására is. A Pesti úti buszsáv kiépítésének befejezési határideje: 2013. június 30.

A projekt legfontosabb adatai:

Projekt neve: A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel
Azonosítószáma: KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006
Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata
Megvalósító: Budapesti Közlekedési Központ
Összköltsége: 205.995.521 Ft
Uniós támogatás összege: 185.395.969 Ft
 
Budapesti Közlekedési Központ

Hírek

RSS megtekintés