Megkezdődött a III. Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem

A július 9-től július 14-ig tartó nyári egyetemen a jog-, a természet-, a humántudományi és informatikai szekciókban mintegy 100 hallgató vesz részt. A nyári egyetem célja, hogy a hallgatók anyanyelvükön vehessenek részt szakmai képzésekben. A programsorozat első napján tartotta az ELTE a Határon Túli Intézmények Fórumát 12 határon túli intézmény, a kormányzat képviselői és az ELTE vezetésének részvételével. A tanácskozást Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes nyitotta meg.
 
Csomós Miklós szerint kiemelt jelentőségű az anyaországi és a határon túli egyetemek közötti kapcsolatok erősítése, elsősorban a doktori képzések, az ösztöndíjakhoz való hozzájutás, és a nyári egyetemek rendszerének összehangolása érdekében.
 
Minden egyes országban – ahol magyar nyelvű felsőoktatás folyik - specifikusan jelentkezik az a probléma, hogy milyen az adott ország rendszeréhez való viszony, és az állam hogyan segíti, vagy éppen hogyan nem segíti az ottani magyar nyelvű intézményeket - hangsúlyozta Csomós Miklós. Példaként említette, hogy egyes szomszédos országokban a magyar nyelvű történelemoktatásnál nem egységesen kezelik Magyarországot, és magát a nemzet fogalmát.
 
A fórum keretében a határon túli intézmények és az ELTE vezetői egyeztettek további együttműködési lehetőségekről: új mobilitási csatornákról, közös képzésekről, közös akkreditációkról, publikációkról, pályázási lehetőségekről.
A nyári egyetem résztvevői többek között a közös képzésről, a magyar nyelvű képzés támogatásáról, tehetséggondozásról, a régión belüli hallgatói mobilitásról és az intézményi együttműködések hallgathatnak előadásokat.

Hírek

RSS megtekintés