Konferencia a gyermekvédelmi szakellátás fejlesztéséről Budapesten

Négynapos országos gyermekvédelmi konferencia kezdődött május 8 – 11. között Pesterzsébeten. Az eseményen nemcsak a téma aktuális kérdéseit tekintik át előadások és szekcióülések keretében, hanem a legfontosabb közép- és hosszú távú fejlesztési szükségleteket is számba veszi, valamint különböző gyermekotthonok színpadi előadásait is megtekinthetik a résztvevők.

Számos érdeklődő, mintegy 250 vendég jelenlétében, a május 8 - 11. között zajló Gyermekvédelmi Napok 2012 rendezvénysorozat keretében kezdődött meg csütörtökön  „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” című Fővárosi Gyermekvédelmi Konferencia. A szervezők célja, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot a gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságairól, illetve a legfontosabb közép- és hosszú távú fejlesztési szükségleteket is taglalja.
 
Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes megnyitó beszédében arról beszélt, hogy a gyermekvédelmi szakellátás iránti társadalmi szükséglet mindig erősebb volt a fővárosban, mint a legtöbb megyében. Mint mondta: a lakosság átlagos anyagi helyzete ugyan a fővárosban a legjobb, de a legrosszabb helyzetben lévő gyermekes családokban a kiskorúak veszélyeztetett helyzetének számos súlyos formája a fővárosban jelenik meg a legnagyobb tömegben, a legsúlyosabb mértékben és gyakran a legnagyobb arányban is.  

Megemlítette, hogy a gyermekvédelmi rendszer igényeinek kielégítésére Budapest önkormányzata differenciált ellátórendszert alakított ki, és az 1997-ben elfogadott gyermekvédelmi törvénynek megfelelően mindent megtett a törvény által előírt reformok megvalósítására.

Csomós Miklós  úgy gondolja, a fővárosi gyermekvédelmi szakellátásnak vannak olyan feltétlenül megőrzendő értékei és sajátosságai, amelyekkel számolnunk kell akkor, amikor szakmai szempontból mérlegeljük a fővárosi gyermekvédelem előtt álló közép- és hosszú távú feladatokat, lehetőségeket – fogalmazott a főpolgármester-helyettes. Hangsúlyozta: „szükség van átfogó leltár készítésére és a mai helyzetünkre épülő jövőképre, amellyel a fővárosi gyermekvédelmi szakellátás a jövőben is ugyanolyan igényesen, szakmailag megalapozottan, a változó feltételekhez, körülményekhez igazodva lássa el feladatait, mint azt eddig is tette” – mondta Csomós Miklós.

Csókay László a Fővárosi Önkormányzat gyermek és ifjúságvédelmi osztályvezetője szólt arról, hogy a főváros egy gyermekotthoni prioritású ellátórendszert alakított ki az évek folyamán. Ennek kapcsán megemlítette, nagyon sok gyermek nem helyezhető el nevelőszülőknél a különböző lakáskörülmények miatt, ezért szükség van a gyermekotthonokra. Az osztályvezető kiemelte a Széll Kálmán Terv 2.0 programot, amelyben jelentőséget kap a nevelőszülői feladat, amely átkerül a foglalkoztatási jogviszonyba. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy 2016-ig 12 évesnél kisebb gyermekek ne kerüljenek gyermekotthonba, hanem nevelőszülőknél nevelkedjenek.
 
A konferenciát követően a Béke Gyermekotthon színjátszó körének „A szeretet útja” című előadását tekinthették meg az érdeklődők.

Hírek

RSS megtekintés