Kárpátaljai magyarokat ajándékozott meg a Városháza

Az adventi időszakban Kenderes Andrea, a nemzetközi kapcsolatokért felelős csoport vezetője kezdeményezésére kárpátaljai magyarok számára szervezett gyűjtést a városháza. Az összegyűlt ajándékokat az Ungváron működő Magyar Konzulátus segítségével juttatta el a Főpolgármesteri Hivatal oda, ahol leginkább szükség volt rá.

December 21-én, a közgyűlés után indult útnak Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Haidekker Bence önkormányzati tanácsadó, hogy Tarlós István és Budapest képviseletében meglátogassa azokat a határon túli magyar településeket és intézményeket, ahová az ajándékokat szánták. Természetesen az ajándék gesztus értékű volt és egyúttal szimbolikus is. Azt a városvezetői szándékot fejezte ki, hogy Budapest már nem egy ország, hanem a nemzet fővárosa, hogy rokonainkkal összetartozunk, még akkor is ha messze élnek, és sorsuk sokban más mint a miénk. Kárpátalján a magyarok sorsa nehezebb mint a miénk, napi szintű problémákkal küzdenek, hogy a gyermekotthonokban – melyet az állam nem finanszíroz – élelmet és fűtött lakást biztosíthassanak az ott lakó árváknak. Meleg ételt adhassanak a katolikus és református egyházközségek híveinek, akik annyira szegények, hogy ezt önerőből nem tudják elérni. Fontos számukra, hogy fennmaradhasson a magyar nyelvű csoport az óvodában, ahol magyar hagyományaikat megőrizhetik és tovább adhatják az ott élőknek.

A küldöttség Tarlós István főpolgármester üzenetét tolmácsolta a Kárpátalján élő nemzettársainknak:
„Az ünnep minden közösség életében fontos, mert segíti, hogy annak tagjai között az összetartozás erős legyen. Határon túl élő honfitársainkkal azonban kapcsolatunk nem csak közös származásunk, kultúránk és történelmünk okán erős, hanem hitünk azonosságában is fellelhető. Karácsonykor arra emlékezünk, ami kétezer évvel ezelőtt kezdődött. A modernkori gondolkodás és értékrend legmeghatározóbb mozzanatára Jézus születésére és a kereszténység kialakulására. Mi, magyarok több mint ezer éve élünk a Kárpát-medencében és közel ennyi ideje vagyunk keresztények. Összetartozásunk tehát sokkal erősebb annál, hogy azt bármilyen világi hatalom felszámolhatná.”

 

Mind Csapon az óvodában, mind Nagydobronyban az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonban műsorral fogadták a főváros képviseletében érkezőket. Az óvodások egy hagyományos bethlehemi játékot adtak elő versekkel, énekekkel. A gyermekotthon lakói pedig szintén karácsonyi versekkel, énekekkel kedveskedtek az érkezőknek, valamint csárdást táncoltak kicsik és nagyok, hogy a karácsonyi öröm teljes legyen.

Hírek

RSS megtekintés