Budapesti Nyári Fesztivál tizenegyedik alkalommal

Shakespeare-minifesztivállal, színházi szemlével, szabadtéri Carmen-bemutatóval, Dózsa Györgyről szóló táncjátékkal és számos koncerttel várja vendégeit a június 13-án kezdődő Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
 
Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az idei nyári fesztiválnak két "ellensége" lehet: a rossz időjárás és a brazíliai futball világbajnokság, amely egybeesik a nyári fesztivál időpontjával. Úgy fogalmazott: már tizenegyedik éve széles skálán mozog, gazdag és sokszínű a nyári fesztivál programsorozata, így mindenki válogathat a maga ízlésének megfelelő programokból. Kiemelte, hogy idén Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából a londoni Globe Színház nemzetközi turné keretében mutatja be a Hamletet, amely június 21-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Shakespeare’s Globe Theatre előadásában lesz megtekinthető.
 
Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a budapesti idegenforgalom népszerűsítésében egyik fő hívószavuk a kulturális turizmus. Mint mondta, a Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív tanácsában elkezdődött együttműködés most a nyári fesztivál szervezésében is folytatódik.
 
 
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója közölte: szeretnék helyreállítani a dalszínház és a Margitsziget között valaha virágzó kapcsolatot, terveik szerint ezentúl minden évben kivinnének a szabadtéri színpadra egy új opera- vagy balettelőadást.
 
Bán Teodóra főszervező, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szólt arról: céljuk idén is az, hogy minél szélesebb réteget és több korosztályt meg tudjanak szólítani, ezért műfajokban gazdag kínálattal készülnek.
 
Az augusztus végéig tartó nyári fesztivál több évfordulóhoz, a Dózsa-féle parasztfelkelés és a magyarországi holokauszt évfordulójához, valamint a Shakespeare születésének 450. évfordulójához is kapcsolódik.
 
A Budapesti Nyári Fesztivál Snétberger Ferenc és barátai For my people (Népemnek) című koncertjével veszi kezdetét június 13-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A holokauszt roma és szinti nemzetiségű áldozatainak emlékére adott koncerten fellép a Keller András vezényelte Concerto Budapest.
 
A klasszikus műfajok kedvelőinek szól Sztravinszkij két balettje, a Tavaszi áldozat és a Tűzmadár, amelyeket a Moszkvai Állami Akadémiai Klasszikus Balett társulata mutat be hagyományos előadásban a Margitszigeten június 27-én. Ugyancsak szabadtéri csemegének ígérkezik Bizet Carmenje, melyet az Operaház társulata és zenekara mutat be Oberfrank Pál új rendezésében, Rinat Shaham (Carmen) és Kiss B. Atilla (Don José) fellépésével.
 
A Dózsa György-féle parasztfelkelés idei 500 éves évfordulója alkalmából megújult formában mutatja be a Székely Dózsa György című táncjátékot a Honvéd Táncszínház a Margitszigeten augusztus 22-én. A Novák Péter főszereplésével bemutatott darabról Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus úgy fogalmazott: "a szerelmes, mélyen hívő és vívódó Dózsát szeretnék megmutatni".

A fesztivál másik helyszíne, a Városmajori Szabadtéri Színpad fő programja a vidéki és határon túli teátrumok előadásait felvonultató színházi szemle lesz. A seregszemlére Budapestre érkezik a Pécsi Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, az Újvidéki Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata.

A nyári fesztivál további neves fellépői közé tartozik Szalóki Ági, aki Karády-esttel készül, Tompos Kátya, aki első szólólemezét, a Keresztül Európánt mutatja be, és Lajkó Félix, aki "világzenei koncert-show"-val jelentkezik a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar közreműködésével.
 
A programsorozatról további információ: www.szabadter.hu
 
A Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt médiatámogatója a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

Hírek

RSS megtekintés