Győztest hirdettek a Budapest egyesítése alkalmából rendezett városismereti versenyen

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes
Budapest egyesítésének 140. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata az „Iskolakapun Kívüli Program” elnevezésű rendezvénysorozat keretében városismereti versenyt szervezett fővárosi középiskolás diákoknak. A döntőbe jutott 10 csapatot Csomós Miklós főpolgármester-helyettes köszöntötte. A verseny győztese az "Éjjel-nappal Budapest" (Kölcsey Ferenc Gimnázium) csapata lett.
 
Egy város életében fontos tényező, hogy lakói miként viszonyulnak hozzá. Ennek tudatosítására a legalkalmasabbak a nevelési és oktatási intézmények, ezért is rendkívül jó ötlet a városismereti vetélkedő megszervezése – mondta a döntő kezdetén Csomós Miklós, kultúráért és oktatásért felelős főpolgármester-helyettes. - Egy város történelmét, tradícióit ismerni kell, hogy ne csak fizikailag vegyük birtokba a várost, hanem szellemileg, lelkünkkel is a lakói legyünk – fogalmazott.
 
Kitért rá, hogy a döntőt azért rendezték most, mert 1873. november 17-én történt meg Budapest egyesítése. Ezután következett a „három Károly” korszak, 1873-ban a város polgárai Ráth Károlyt főpolgármesternek, Kamermayer Károlyt polgármesternek és Gerlóczy Károlyt alpolgármesternek választották meg.
 
A főpolgármester-helyettes ismertette, hogy a verseny két fordulóból és egy döntőből áll. Az első forduló aktivitásra épülő tájékozódási séta volt a Várnegyed területén, ahol több helyszínt felkeresve, megtalálva helyszíni feladatokat kell megoldani, míg a második forduló a fővárosi levéltár és a Szabó Ervin könyvtár gyűjteményeiből, csapatonkénti kutatómunka és az addig szerzett ismeretek önálló feldolgozása. A fordulókat értékelés követte, ez alapján dőlt el, mely 10 csapat jutott tovább a döntőbe, ahol egyrészt az első és második forduló megoldásait, feldolgozását kellett prezentálni, valamint az addig megszerzett tudást kellett elméletben hasznosítani.
 
 
A verseny második helyezettje a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola "PestreFel" csapata, a harmadik helyezett pedig a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola "Klotild főhercegnő" csapata lett. A verseny első három helyezettjei a fejenként 25 ezer, 20 ezer és 15 ezer forintos jutalmak mellett résztvevői lehetnek a Fővárosi Önkormányzat 2014 évi nyári szabadszállási élménytáborának.
A feladatok egy részének megoldásához szükséges volt a XIX. sz. fontos személyiségeinek, eseményeinek, az ahhoz kapcsolódó évszámoknak, az építészeti stílusainak előzetes ismerete. A többi feladat megoldásához megfigyelő készségre, ötletekre, helyzetfelismerésre volt szükség. 
 
A városismereti verseny célja Budapest főváros fejlődésének (provinciális kisvárosokból világváros) a kiegyezés korától a XIX-XX. század fordulójáig és a polgári életmód változásának a megismerése.
A versenyre középiskolásokból álló, 4 fős csapatok jelentkeztek, mintegy 400 diák, 84 csapattal indult, akik közül 48 csapat készítette el a második forduló kutatómunkáját. Az első és második forduló eredményeit figyelembe véve a zsüri döntése alapján 10 csapat jutott a hétfői döntőbe. Minden döntőbe jutott csapat könyvjutalmat, emellett minden második fordulót teljesítő csapat emlékpólót kapott, valamint a legaktívabb iskola is, ahonnan a legtöbb diák jelentkezett.
 
A nagysikerű versenysorozat a Főpolgármesteri Hivatal Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály szervezésében a Budapesti Történeti Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a döntőnek is helyt adó Budapest Főváros Levéltára közreműködésével valósult meg.
 

Hírek

RSS megtekintés