Kafka-variációk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Franz Kafka születésének 130. évfordulója alkalmából Kafka-variációk címmel rendezett programsorozatot az Osztrák Kulturális Fórum, a Cseh Centrum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A programsorozat első napján, kedd este a központi könyvtárban „Kafka Párizsban” című kiállítás nyílt meg a prágai Franz Kafka Társaság közreműködésével. A tárlatot Csomós Miklós főpolgármester-helyettes nyitotta meg.
 
Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes beszédében megjegyezte, hogy a tárlaton keresztül az érdeklődők akár arra a kérdésre is választ kaphatnak, miért akarta Franz Kafka halála előtt műveinek megsemmisítését.
 
A főpolgármester-helyettes beszélt arról is, hogy Kafka életművén végighúzódó, legfontosabb motívum az idegenség problémája, a mindenen kívülállás. Mint mondta, 1914-ben írta „A törvény kapujában” című elbeszélését, mely „A per” című regényének is része, a Kafka-életmű jellegzetes darabja, közismert parabola. Ezt az elbeszélést tekinthetjük a szerző sokrétű kívülállásának lenyomataként – emelte ki Csomós Miklós.
 
Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója szólt arról, hogy a tárlat része az országos könyvtári napok programsorozatának. A főigazgató leszögezte: a FSZEK mindig nagy figyelmet szentelt annak, hogy közösen szervezzen programokat különböző kulturális intézményekkel, a mostani kiállítás is példa erre.
 
 
A kiállítás – amelyet Markéta Malisová, a prágai Franz Kafka Centrum igazgatója mutatott be – kilenc nagyméretű tablóból áll össze, amelyen bemutatják Franz Kafka életének és munkásságának fontosabb állomásait. A látogatók fotók és különböző dokumentumok, például egy iskolai bizonyítvány vagy egy kéziratból származó oldal segítségével kaphatnak bepillantást az író életébe. Egy vitrinben olyan különleges kiadványok is láthatók, mint A perből készült opera zongorakivonata 1953-ból vagy a regény 1977-es New York-i kiadásának egy példánya.
 
Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet a Szerző és mű címmel szerdára szervezett német nyelvű nemzetközi konferenciára, amely irodalomtudományi szempontból foglalkozik Kafkával és műveivel.
 
A programsorozat célja, hogy az érdeklődők minél többet megtudjanak Kafka életéről, betekinthessenek sokszínű munkásságába, alkotói tevékenységének részleteibe. A kiállítás megnyitója után Ungvári Tamás vezette körbe a látogatókat Fullajtár Andrea és Kulka János közreműködésével.
 
Franz Kafka (1883-1924) Prágában született és Ausztriában hunyt el, a prágai zsidó temetőben nyugszik. Cseh német-zsidó családból származott, németül írt és a soknemzetiségű monarchia polgára volt. Minden nap elment dolgozni egy biztosítótársasághoz, éjjelente művein dolgozott, halálos betegségével, a tuberkulózissal éveken át viaskodott. Leghíresebb regényei A per és A kastély, de számtalan novellát is írt.

Hírek

RSS megtekintés