Felavatták Tierney Clark, a Lánchíd tervezőmérnökének emléktábláját

Felavatták Tierney Clark, a Lánchíd tervezőmérnökének emléktábláját csütörtök délután a Lánchíd Pesti hídfőjénél. A domborműves bronz emléktábla avatását Váci Sándor, Londonban élő mérnök kezdeményezte, az közadakozásból és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.
 
"Tierney Clark élete számos olyan értéket hordozott, amelyeket szeretnénk megtartani és a jövő számára örökül hagyni" - mondta Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a tábla felavatásakor. Hozzátette: az építész elhivatott volt, szerette a szakmáját, és maximalista volt mind magával, mind munkatársaival szemben. A híd építésekor személyesen ellenőrizte a különböző beszállítók által gyártott elemek minőségét, és nagy hangsúlyt fektetett az építésben részt vevők kiválasztására is. "A legjobb minőséget akarta elérni, mert ő az örökkévalóságnak dolgozott" - emelte ki.
 
 
William Tierney Clark angol mérnök, elsősorban hidak tervezésével és építésével foglalkozott, az elsők között tervezett függőhidakat. Széchenyi István és Andrássy György 1838-ban Londonban bízta meg a pest-budai Lánchíd tervezésével, melynek építésekor több alkalommal is járt Pesten. A Lánchíd építési munkáit irányító Clark Ádámnak csak névrokona.
 
1811-től önálló tervezőmérnök. A Temze és a Medway csatornák építésével (1819) vált neve ismertté szakmai körökben. 1827-33-ig megépült hídjai: Hammersmith Bridge, ami az első függőhíd volt a Temze fölött (1827), Marlow Bridge (1832), Norfolk Bridge (1833), 1849-ben készült el a Széchenyi lánchíd Buda és Pest között. A Marlow Bridge a Széchenyi lánchídhoz nagyon hasonló, annál kisebb, elődjének, prototípusának tekinthető megjelenésére és kivitelezésére való tekintettel.
 
A  XIX. század elejének egyik legkiemelkedőbb építőmérnökének munkásságát megörökítő tábla megvalósítását a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Budapesti Városvédő Egyesület  szakmailag támogatandónak ítélte. A Lánchíd a két városrész, Pest és Buda középkori elkülönültségének felszámolását, a modern Budapest megteremtését alapozta meg.
 
Tierney Clark emléktábláján a következő felirat szerepel:
 "A Lánchíd gróf Széchenyi István kezdeményezésére épült 1839-1849 között; tervezte és építését szervezte WILLIAM TIERNEY CLARK (1783-1852), a korabeli lánchidak elismert alkotója. Átadásakor a világ legnagyobb láncokra függesztett hídjának számított, kivitelezési munkálatait Adam Clark skót mérnök irányította. A költségeket a Sina György báró által alapított részvénytársaság biztosította. A hídtestet és a fémszerkezeteket 1914-15-ben felújították. A hidat 1945. januárban a német csapatok felrobbantották, 1949-re épült újjá mai formájában."
A Lánchíd Pesti hídfőjénél, az északi kandeláber gránit talapzatán lévő felirat magyarul és angolul, a 80x60 cm-es dombormű jobb és bal oldalán, egy-egy bronz táblán látható.

Hírek

RSS megtekintés