Felavatták Szirtes Ádám Kossuth-díjas színművész emléktábláját

Szirtes Ádám tiszteletére avattak emléktáblát Budapesten a II. kerületi Árpád fejedelem útja 20. szám alatt, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész egykori lakhelyén. Szirtes Ádám (1925-1989) domborműves emléktábláját - a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére - a Fővárosi Önkormányzat helyezte el a ház falán. A rendezvényen jelen volt Szirtes Ági, a színművész lánya, valamint több neves pályatárs is.
 
Szirtes Ádámnak paraszti származása miatt jóval nehezebb volt a színészvilágban érvényesülnie. Óriási gyötrelmek árán tanulta a szakmát, erős volt benne a kisebbségi érzés, sokszor eltöprengett azon, vajon jól választott-e. De ez a beskatulyázás a színpadon csak külön kiemelte tehetségét: teljes hitelesség jellemezte alakítását, amely belülről, az emlékezetből, saját életéből jött – emlékezett vissza Csomós Miklós. A kulturális és oktatási ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte, bár színpadi színészként nem sikerült befutnia, de a több mint száz filmben játszott, ezeknek több mint felében főszerepet.
 
Szirtes Ádám 1925-ben született Tápiósápon. 1950-ben szerzett diplomát a Színművészeti Főiskolán, 1957 és 1973 között a budapesti Nemzeti Színház tagja, ezt követően a Kisfaludy Színházban játszott, majd haláláig a Thália Színház művésze volt. 1955-ben kapta meg a Jászai Mari díjat, a Kossuth-díjat azonban csak egy évvel a halála előtt vehette át. A munkásságának emléket állító táblát Stremeny Géza szobrászművész készítette.

Hírek

RSS megtekintés