Fővárosi Közgyűlés: aláírható a BKK-szerződés, lesz Budapest Bora, Budapest-márka és Város boltja

​Több mint hetven előterjesztést tárgyalt meg mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A napirendet ellenszavazat nélkül, 21 igen vokssal, 12 tartózkodás ellenében fogadták el. Tarlós István főpolgármester visszavonta a taxirendelet módosítására vonatkozó javaslatot, arról júniusban tárgyalhat a közgyűlés, újabb egyeztetés lefolytatását követően.

Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a Budapest, a Buda és a Pest végződésű doménnevek regisztrálására vonatkozó szabályokat. A www.yyyyyy.budapest, www.yyyyyy.buda és www.yyyyyy.pest típusú doménvégződést kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a főváros és lakosságának érdekeivel összhangban álló tartalmat szolgáltat, így az adott weboldalnak egyebek mellett tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, nem hirdethet, népszerűsíthet szélsőséges ideológiákat, nem sértheti a nemzetiségeket. Budapestre utaló doménnevet egyebek mellett nem lehet sértő kifejezésekkel, azok ragozott alakjaival párosítani. Az engedély kiadását megtagadhatják a többi között akkor is, ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van. A szabályozás az előzetes feltételek és garanciák vállalása esetén gyors döntéshozatalt tesz lehetővé, ugyanakkor ha az elvárások nem teljesülnek - például a szolgáltatott tartalom miatt - akkor az adott doménnév visszavonható vagy az adott weboldal elérhetetlenné tehető.

Tizenkét utcanévről döntöttek a városatyák

Tizenkét közterület elnevezéséről, illetve nevének megváltoztatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés, 21 igen szavazattal. A II. kerületben Tormay Cécile írónő, műfordító nevét veheti fel egy névtelen közterület, míg a VIII. kerületben Raduly József (Fidesz-KDNP) képviselő kezdeményezésére a Muzsikus cigányok parkja elnevezést veheti fel egy Baross utca menti névtelen terület. Utóbbi helyszínen a közeljövőben köztéri emlékfalat is felállítanak, amelyen neves muzsikus cigányok emléktábláit helyezik el. Albert Flórián aranylabdás labdarúgónak, a Nemzet Sportolójának állítanának emléket azzal, hogy az FTC stadion környékén róla nevezik el a Gyáli út egy szakaszát. Lakossági kezdeményezésre a XII. kerületben a Mártonhegyi út jelenleg névtelen, közhasználatra adott magánútja is felveszi az utcanevet. A XIII. kerületi képviselő-testület azt kezdeményezte, hogy közparkot nevezzenek el Cziffra György zongoraművészről, a XVI. kerületi önkormányzat pedig a Békés Imre tér átnevezésére tett javaslatot, a közterület a Csíkszentmihály nevet veszi fel. A XVII. kerület Rákoskeresztúr központjában az egykori buszpályaudvar területén kialakult névtelen közterületet nevezné el Fő térként.

A XVIII. kerület a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmára vonatkozó törvényre hivatkozva öt változtatást javasolt. A Pataky István utca - amely az illegális kommunista párt tagjának, vasmunkásnak nevét viseli - Borics Pál kőfaragó nevét veheti fel. A Fürst Sándor kommunista politikus nevét viselő utca elnevezését visszaállítják: a közterület 1945-ig Kiss István építész nevét viselte. A Hámán Kató szakszervezeti vezető, az illegális KMP aktivistája után elnevezett utca is visszakapja az 1946 előtti nevet, vagyis Szurmay Sándor tábornok, honvédelmi miniszternek állít emléket. A Sallai Imre magántisztviselőről, az antimilitarista mozgalom szervezőjéről elnevezett utca Cziffra György zongoraművész nevét veszi fel. A Kulich Gyuláról, a két világháború közötti magyarországi kommunista ifjúsági mozgalom egyik vezetőjéről elnevezett utca pedig Orbán Balázs székelyföldi írónak, tudósnak állít emléket.

Cégbeszámolókat fogadtak el a képviselők

Elfogadták a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK), a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a BKV és további tíz fővárosi cég 2012-es üzleti beszámolóját. A BKK 47 milliárdos nettó árbevételt ért el 2012-ben, csaknem 7 milliárd forinttal többet az előzetes tervekhez képest. A társaság egyéb bevétele viszont a tervezett 58 milliárdhoz képest 10 milliárd forinttal alacsonyabb volt. Az üzemi tevékenység eredménye 18 millió forintos, a mérleg szerinti eredmény pedig 76 millió forintos nyereséget mutatott 2012-ben. Az elfogadott előterjesztés kitért arra: a BKK gazdálkodása kiegyensúlyozott, pénzügyi helyzete stabil volt, folyamatosan megőrizte likviditását, működésének finanszírozására nem kellett hitelt, vagy tulajdonosi kölcsönt felvennie.

A BKV a tervezettnél nagyobb üzemi nyereséggel és kisebb mérleg szerinti veszteséggel zárta a 2012-es évet, a cég adózás előtti vesztesége 3,2 milliárd forint volt. A beszámoló adatai szerint a cég 2,9 milliárdos üzemi eredménnyel és 4,1 milliárdos adózás előtti veszteséggel számolt, ehhez képest a BKV végül 3,1 milliárdos üzemi eredménnyel és 3,2 milliárdos adózás előtti veszteséggel zárta az évet. Egy évvel korábban a cégnek 5,8 milliárdos vesztesége volt. A BKV adósságállománya a 2011-es 64 milliárd forint után 2012-ben 69 milliárd forintra emelkedett, amely a tervnél 925 millió forinttal alacsonyabb. A menetdíjbevételek a 2011-es 51 milliárd forint után 2012-ben 17,8 milliárdra csökkentek, mivel ezekre 2012. május 1-jétől a BKK jogosult.

A BVK Holding Zrt. 2 milliárd 381 millió 412 ezer forintos adózott eredményéből 2 milliárd 380 millió 506 ezer forintot javasolt osztalékként kifizetni, a fennmaradó 906 ezer forintot pedig az eredménytartalékba vezetik át. A BVK Holding mérlegfőösszege 106 milliárd 4997 millió 695 ezer forint volt a 2012. december 31-i adatok szerint.

A képviselők további tíz, kizárólagos vagy résztulajdonban álló társaság – köztük a Fővárosi Csatornázási Művek, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep, a Vidám Park és a Budapest Esély Nonprofit Kft. – tavalyi beszámolóját is elfogadták.

Aláírhatják a BKK közszolgáltatási szerződésének mellékletét

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával aláírhatja a fővárosi önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) a közszolgáltatási szerződés 2013-2014-es mellékletét. A képviselők az erről szóló előterjesztést 18 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadták el. A határozat szerint a BKK a 2013-as menetrendi évre (2013. szeptember 1. - 2014. augusztus 31.) 79,3 milliárd forintos forrásigényt jelölt meg a mellékletben. Naptári évre lebontva idén január 1-jétől 73,4, 2014. január 1-jétől év végéig pedig 79,9 milliárd forintos költségigénnyel számoltak. A melléklet szerint a 2013-as fedezetet az önkormányzat idei költségvetése és a kormánnyal kötött Budapest21 szerződés biztosítja. A mellékletben szerepel az is, hogy ha a kormány és Budapest között a 2013-as finanszírozásról folytatott egyeztetések alapján nem születik megállapodás július 31-éig, a fedezet biztosításának haladéktalan kidolgozása mellett a főváros és a BKK egyeztetéseket kezd. Ha a 79,3 milliárd forintos menetrendi évre vonatkozó forrást nem tudják biztosítani, akkor újratárgyalják a szerződés feltételeit. A BKK feladatellátási szerződése a hónap végén jár le.

Új elismeréseket alapított a főváros

Új címeket alapított a Fővárosi Közgyűlés szerdán a kiemelkedő fővárosi termékek, szolgáltatások és tevékenységek elismerésére, emellett a képviselők arról is határoztak, hogy évente odaítélik a Budapest bora címet vörös és fehér bor kategóriában. A döntés értelmében a Budapest-márka címet négy területen osztják ki, azt fővároshoz köthető kiemelkedő termékek, valamint szolgáltatások, kimagasló fővárosi kulturális-művészeti eredmények (például zenekarok, énekkarok, színházak, múzeumok), továbbá a kimagasló fővárosi közszolgáltatások (egyebek mellett iskolák) kapják. Az elismerést egész évben lehet adományozni, területenként évente legfeljebb tíz alkalommal. Az elismerés visszavonható, ha a díjazott később érdemtelenné válik a viselésére. Önálló címet hoztak létre a hazai vörös és fehér boroknak is. A Budapest bora címet minden évben pályázat útján ítélik oda, az elismerést Magyarországon termesztett szőlőből készített borok kaphatják. A címet minden évben november 17-én, a főváros napján adományozzák, a dátum közel van Szent Márton napjához, az új bor kóstolásának napjához. A határozatról 28 igen szavazattal, 1 tartózkodása mellett döntöttek.

Napi videóanyagok lesznek a Budapest portálon

Átlagosan napi egy videóanyaggal bővítik a Budapest portált. A közgyűlés az ez évre szóló költségvetésben 45 millió forintot tervezett be videócsatorna-feladatra, az összeget a Városi Televíziózással Budapest Fejlődéséért Alapítványnak csoportosítják át, amely átlagosan napi egy videót töltene fel a www.budapest.hu oldalra. Az alapítvány egy 60 négyzetméteres városházi helyiséget is kap, és a feladat ellátásához szükséges mértékben használhatja a Főpolgármesteri Hivatal informatikai rendszereit. A határozatot 21 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 1 tartózkodással hagyták jóvá.

Létrehozzák a város boltját

A város boltja néven nonprofit üzletet nyit szeptemberben a fővárosi önkormányzat. A boltban egyebek mellett szociális intézményekben készített termékeket, továbbá diákok alkotásait mutatják be és értékesítik. A Fővárosi Közgyűlés szerdán 20 igen szavazattal, a Jobbik és az MSZP tartózkodása mellett fogadta el az erre vonatkozó határozatot. A boltot a Főpolgármesteri Hivatal Bárczy utcai oldalán nyitják egy 150 négyzetméteres földszinti helyiségben, kialakítására 32,5 millió forintot fordítanak. A boltban a szociális intézményekben készített termékeket, a Magyar Iparművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak, valamint a budapesti szak- és szakközépiskolák tanulóinak alkotásait lehet megvásárolni, és interneten is árusítják majd ezeket a termékeket. A város boltjában rendszeresen lesznek kiállítások, beszélgetések, rendezvények is. A termékeket jogvédett logóval és olyan tanúsítvánnyal látják el, amely igazolja a vásárlás jótékonysági jellegét.

Támogatás csak élő koncertekre

A Fővárosi Közgyűlés szerdán határozatban fejezte ki szándékát arra, hogy saját szervezésű és általa finanszírozott rendezvényein a jövőben csak olyan koncerteket támogat anyagilag, amelyben a közreműködő zenészek és énekesek élő produkcióval lépnek fel. Ez fontos lépés lehet az utóbbi években országszerte sajnálatos módon terjedő gyakorlat megállítására, amikor rendezvények és műsorok alkalmával művészek teljes vagy fél play back technikával lépnek fel - fogalmazott korábban a kezdeményező Póka Egon zenész, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által alapított és fenntartott Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola igazgatója. A Fővárosi Közgyűlésben a képviselők egyhangú szavazással fogadták el a határozatot.

A tárgyban a Kőbányai Önkormányzat két évvel ezelőtt már határozatot hozott, amelyben rögzítette: rendezvényein kizárólag élő produkciókat finanszíroz közpénzből.Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a szerdai fővárosi döntés előterjesztésében hangsúlyozta, hogy a határozat ösztönzi az élő zene használatát, védi a muzsikusok és énekesek érdekeit. Szerinte a döntés kedvező hatással lehet azon rendezvények szervezőire, akik eddig anyagi vagy egyéb megfontolásból nem fordítottak figyelmet arra, hogy élő zene alkalmazásával tegyék színvonalasabbá a meghirdetett programot.

A szabályozás nem terjed ki az előadóművészeti önálló produktumokat bemutató szervezetekre (például a színházakra), az ezeket meghívó seregszemlékre (Budapesti Tavaszi Fesztivál), azaz az előadóművészeti törvény hatálya alá tartozó szervezetekre.

Budapest Főváros Önkormányzata saját szervezésű rendezvényei elsősorban a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó programok, megemlékezések (március 15., augusztus 20., október 23.) és a főváros ünnepségei (június 19., a Szabadság napja; november 17., a Főváros napja).

Hírek

RSS megtekintés