Csomós Miklós: a Szabó Ervin Könyvtár talpon fog maradni!

Immár nem csupán hagyományt ápol, de teremt is a Szabó Ervin Könyvtár. Hagyományos óévbúcsúztató összejövetelén ugyanis első ízben fogadott vendéget a főváros vezetéséből.
 
Kissé visszafogott hangulatban ugyan, mégis bizakodással telve köszöntötte a házigazda kedden délelőtt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) központi épületében a „szokatlan” vendéget: az 50 egységvezető jelenlétében megtartott évértékelőn ugyanis megjelent Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes is. Amint azt köszöntőjében Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója kiemelte: a városvezető személyének azért is örül különösen, mert korábbi, vele való találkozásai (akkoriban Csomós Miklós még a kulturális bizottság alelnöke volt) meggyőzték arról, hogy a terület támogatásának ügye jó kezekben lesz az elkövetkezendőkben.
 
A politikus (aki egyetemi évei alatt maga is dolgozott egy évet könyvtárban) őszinte szavakkal kezdte beszédét, amikor kijelentette: jelenlegi, a főváros csődhelyzetének elkerülése érdekében tett intézkedéseik között lesznek kevésbé népszerűek is, de ezeket kénytelenek felvállalni. „Annyit azonban ígérhetek, hogy a kultúra területéről történő elvonások nem lesznek nagyobb mértékűek, mint a máshonnan elvont összegek” – fogalmazott Csomós Miklós, hozzátéve: bár a jövő évi büdzsé még nem tükrözi, de az új városvezetés fontosnak tartja, hogy a könyvtárak a hagyományok megőrzése mellett minél inkább lépést tudjanak tartani a kor modern technikai kihívásaival - nem utolsósorban az elektronikus könyvtárhasználat teljes körű kiépítése révén.
 
Fodor Péter főigazgató szintén lényegesnek vélte megemlíteni, hogy a nehézségek ellenére több, stratégiai fontosságú fejlesztési programot tudnak futtatni egyszerre. Így például nagyszerűen halad a TÁMOP projekt (amelyben uniós segítséggel szociális és esélyegyenlőségi követelményeiknek tesznek tenni), illetve az Internet Fiesta (amely esetében az országos koordinálást vállalta magára a könyvtár), ami révén nemcsak népszerűsítik a világhálón való böngészést, de felhívják a figyelmet annak veszélyeire is. Harmadik kiemelt programjuk pedig az Őszi összefogás elnevezéssel bíró kezdeményezés, amely révén a különböző korosztályok körében népszerűsítik a könyvtárba járást.
 
A létesítményvezető optimizmusát növeli, hogy a statisztikai adatok szerint a beiratkozók száma az idén nem csökkent, sőt a látogatóké még emelkedett is az előző esztendő mutatóihoz viszonyítva. A jövő fontos kérdését tekintve Fodor Péter kitért arra is: megkerülhetetlen tényező, hogy a könyvtár milyen irányba induljon el a megváltozott világunkban? A fenntartó Fővárosi Önkormányzat együttműködési szándéka alapján úgy gondolja, mindenképpen meg tudják valósítani fejlesztési elképzeléseiket. Mindenesetre az, hogy 2002 óta kilenc új könyvtárat adtak át, valamint huszonnyolcat újítottak fel, a jövőt tekintve feltétlenül bizakodásra ad okot.

Hírek

RSS megtekintés