Bagdy Gábor: a cél az, hogy Budapest 15 éven belül Közép-Európa vezető gazdasági térségévé váljon

​A magyar fejlesztéspolitika célja, hogy 2020 után a magyar gazdaság ezer szállal kötődjön az EU-hoz, és hogy a fejlesztéspolitika kevesebb kohéziós forrás mellett is működni tudjon - hangzott el a Super - Sikeres uniós pályázatokat előkészítő rendezvénysorozat befejező rendezvényén. Az eseményen részt vett Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

- A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén fogadta el Budapest Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiáját, amely egészen 2030-ig tartó célokat  határoz meg. A stratégia megalkotásával a Fővárosi Önkormányzat újabb lehetőségeket akar nyújtani a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlődésének támogatására is – mondta Bagdy Gábor. A jövőt érintő stratégia négy részből áll: támogató üzleti környezet; koordinált gazdaságfejlesztés és munkaerő-piaci politika; a kreatív, innovatív ötletek támogatása; valamint a folyamatosan megújuló, rugalmas, befogadó munkaerő-piac – ismertette a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

 

- Akkor mondható majd sikeresnek a 2014-2020-as időszak fejlesztéspolitikája, ha 5 millió, vagyis a jelenleginél 800 ezerrel több munkahely lesz Magyarországon 2020-ra, illetve ha az ország ki tudja építeni a gazdaság növekedését segítő iparágait - mondta Csepreghy Nándor. Kiemelte: a rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forint 60 százalékát gazdaságfejlesztési célokra fordítják majd 2020-ig, és alapvetően a kkv szektort támogatják majd. Hozzátette: innováció tekintetében fel kell zárkózni az Európai Unió átlagához, ezért 750 milliárd forint kifejezetten innovációs célokat szolgál majd.

A rendezvényen elhangzott: az Európai Unió 2014-2020 közötti kohéziós politikájának megvalósítására összesen 352 milliárd euró áll rendelkezésre, ami a várható nemzeti hozzájárulásokkal együtt 500 milliárd eurót tesz ki uniós szinten. Magyarország a hatodik legtöbb uniós forrást kapja a 2014-2020 közötti időszakban: 21,9 milliárd eurónyi kohéziós pénzforrás érkezik az országba, ebből a közép-magyarországi térségre 464 millió euró fog jutni.

Hírek

RSS megtekintés